Tροφική Δυσανεξία: Το πρόβλημα έχει τη λύση του…

Η Tροφική Δυσανεξία είναι σίγουρα μια ανεπιθύμητη κατάσταση για τον οργανισμό… Εάν σε ταλαιπωρεί κι εσένα, κάνε scroll πιο κάτω… Γιατί το πρόβλημα έχει τη λύση του… Η Δρ. Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες συμβουλές για να μπορέσεις να μειώσεις τα συμπτώματα ή και να απαλλαγείς απ’ αυτή.  

Tροφική ΔυσανεξίαΓιατί κάποιες τροφές ενώ τυπικά είναι “εύπεπτες” μας ενοχλούν; Γιατί, ενώ δεν έχουμε κάποια γνωστή αλλεργία σε τρόφιμο ή κάποιο γνωστό γαστρεντερικό πρόβλημα, κάποια τρόφιμα δεν τα ανεχόμαστε καθόλου; Αν και για τα Τεστ Δυσανεξίας υπάρχει συχνά σκεπτικισμός όταν γίνονται σωστά μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες και βοήθεια στη διατροφή, στο μεταβολισμό και στο βάρος μας!

Tροφική ΔυσανεξίαΗ Τροφική Δυσανεξία περιγράφει  την αδυναμία του οργανισμού να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει ορισμένα τρόφιμα και συστατικά τροφίμων, που προσλαμβάνει καθημερινά μέσω της τροφής. Κατά κανόνα, είναι επίκτητη και δεν πρέπει να συγχέεται με την τροφική αλλεργία. Στην ουσία πρόκειται για μια ανεπιθύμητη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των τροφών, που εμφανίζεται με τη δημιουργία  IgG αντισωμάτων τα οποία μπορούν να μετρηθούν στο αίμα.

Η Τροφική Δυσανεξία & τα συμπτώματά της

Tροφική ΔυσανεξίαΤα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας περιλαμβάνουν: Συχνά «φουσκώματα», δυσκοιλιότητα, διάρροιες, εναλλαγές των κενώσεων, επιβράδυνση του μεταβολισμού, αύξηση του σωματικού βάρους, κεφαλαλγίες, αϋπνία, κόπωση, αλλά και μειωμένη ενεργητικότητα. Ανάμεσα στα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας περιλαμβάνονται και η επιβάρυνση χρόνιων παθολογικών καταστάσεων, όπως ημικρανίες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσο του Crohn, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία. Επίσης, πολύ συχνά η αποτυχία μιας δίαιτας αδυνατίσματος οφείλεται σε τροφική δυσανεξία η οποία διαταράσσει την πεπτική διαδικασία και την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

Ο έλεγχος για την τροφική δυσανεξία θα πρέπει να γίνεται σε  περιπτώσεις όπου ο ασθενής παρουσιάζει ασαφή και χρόνια συμπτώματα και παθήσεις και σε περιπτώσεις όπου οι κλασικές διαγνωστικές εξετάσεις δεν οδηγούν σε ασφαλή διαγνωστικά συμπεράσματα.

Το τεστ Τροφικής Δυσανεξίας

Πραγματοποιείται αιμοληψία και, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ELISA (Enzyme Linked ImmunoSorbent Assay), μετρώνται στο αίμα οι συγκεντρώσεις των ειδικών ΙgG αντισωμάτων έναντι των τροφών. Πριν γίνει το τεστ θα πρέπει να προηγείται νηστεία 10-12 ωρών. Ελέγχεται πλήθος τροφών ανάλογα με το ιστορικό, το ιατρικό προφίλ του εξεταζόμενου και τις διατροφικές ιδιαιτερότητες (π.χ. χορτοφαγία, παιδιά κ.λ.π.)

Διατροφική αξιολόγηση και καθοδήγηση

Μετά το τεστ Τροφικής Δυσανεξίας, παρέχεται ολοκληρωμένη αξιολόγηση του τεστ. Η αξιολόγηση μελετάται παράλληλα με το ιστορικό, τα συμπτώματα, την κλινική εξέταση, το διατροφικό-μεταβολικό προφίλ και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων του εξεταζόμενου. Στη συνέχεια, γίνεται εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση με στόχο  την αποτοξίνωση και την επαναφορά της χλωρίδας του εντέρου στην φυσιολογική κατάσταση, ώστε να ξεκουραστεί ο οργανισμός  και να βελτιωθεί η πεπτική και μεταβολική διαδικασία.

 

Μάθε και για άλλα θέματα υγείας από την Δρ. Έρρικα Παπαβενετίου κάνοντας κλικ εδώ

Η Δρ. Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP. Φωτο: Effie Grigoriou Photography http://www.effiegrigoriou.com/

MadameLeFo