To The Piano Tour κάνει στροφή στον Μεσαίωνα!

To The Piano Tour κάνει στροφή στον Μεσαίωνα! Για να καταλάβεις καλύτερα, θα σου πούμε πως ο θεσμός του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde που μας έχει συνηθίσει σε μοναδικές ερμηνείες από απίστευτες τοποθεσίες του νησιού μας, θα βρεθεί σύντομα στο μεσαιωνικό Κάστρο του Κολοσσίου! Κάνε scroll για να μάθεις όλες τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. 

Το The Piano Tour έχει αγαπηθεί από το κοινό και κάθε ένα από τα ρεσιτάλ που παρουσιάζει τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου και προβάλλεται. Ο Οργανισμός Avantgarde έχει πετύχει ακριβώς αυτό που επεδίωκε μέσα από το ταξίδι του πιάνου, αφού ο συνδυασμός της εικόνας ενός επιβλητικού πιάνου με ουρά σε διάφορα [αντισυμβατικά] σημεία της Κύπρου και του ήχου μοναδικών ερμηνειών από διακεκριμένους Κύπριους καλλιτέχνες, έχουν κερδίσει τον κόσμο και έχουν μεταφέρει την κλασική μουσική σε χιλιάδες σπίτια μέσω των σύγχρονων εφαρμογών.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 10:30 το πρωί, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το ενδέκατο ρεσιτάλ του καταπληκτικού αυτού θεσμού, ζωντανά όπως πάντα μέσω της σελίδας του Οργανισμού στο Facebook (www.facebook.com/Avantgarde.Cultural.Foundation), αυτή τη φορά με την Ντανιέλλα Νασσάρ στο πιάνο. H Ντανιέλλα θα αρχίσει με μία δική της διασκευή του αγαπημένου Χρυσοπράσινου Φύλλου του Μίκη Θεωδωράκη προτού συνεχίσει με τη σύνθεση του Αναστάσιου Αντωνίου Juno και να ολοκληρώσει με το εμβληματικό έργο του Ρώσου συνθέτη Modest Mussorgsky Pictures at an Exhibition – τη γνωστή σουίτα για πιάνο σε δέκα μέρη που αποτυπώνει ηχητικά τις ακουαρέλες και τα σκίτσα του Ρώσου ζωγράφου Viktor Hartmann, όπως εκτέθηκαν στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης το 1874. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές έργο του Mussorgsky, το οποίο κατέχει μία μοναδική θέση στο παγκόσμιο ρεπερτόριο ενώνοντας τη μουσική με τις εικαστικές τέχνες με τον ίδιο τρόπο που το The Piano Tour ενώνει τη μουσική με τον χώρο ή/και τον χρόνο κάθε φορά!

 

Το The Piano Tour βυθίζεται στην ιστορία…

Μετά το πολύβουο σημείο της γέφυρας που διασχίζει τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της Κύπρου, το The Piano Tour κάνει στροφή 180 μοιρών και βυθίζεται στην ιστορία, τοποθετώντας ένα σύγχρονο πιάνο με ουρά στο Κάστρο Κολοσσίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο θεσμός βρέθηκε σε ιστορικά σημεία του νησιού αφού έχουν ήδη προηγηθεί συναυλίες στο Νεολιθικό Οικισμό της Χοιροκοιτίας, στο Μεσαιωνικό Γεφύρι του Τζιελεφού, στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι του Αγίου Σωζόμενου κ.α.

Το κάστρο, που είναι κτισμένο στη νότια άκρη του χωριού Κολόσσι, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά οχυρωματικά έργα που σώζονται στην Κύπρο. Κτίστηκε αρχικά το 1210 από τους Ιωαννίτες ιππότες και ήταν έδρα της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης του νησιού. Τον 14ο αι. περιήλθε για ένα σύντομο διάστημα στην κατοχή των Ναϊτών προτού επανέλθει στα χέρια των Ιωαννιτών, για να καταστραφεί το 1425-1426 από τις επιδρομές των Μαμελούκων της Αιγύπτου.

Πάνω στα ερείπια του καταστραμμένου πύργου κτίστηκε το 1454 ο υφιστάμενος από τον μάγιστρο του Τάγματος των Ιωαννιτών, Louis de Magnac. Το οικόσημό του εμφανίζεται μαζί με τα οικόσημα του Βασιλείου της Κύπρου στην ανατολική εξωτερική πλευρά του Πύργου, γεγονός που υπενθυμίζει ότι όλα τα οχυρωματικά έργα ανήκαν στο Ρήγα της Κύπρου και κανένας άλλος δεν είχε δικαίωμα να κατέχει πύργους. Πρόκειται για ένα επιβλητικό τετράγωνο οικοδόμημα, που αποτελείται από τρεις ορόφους και ελέγχει τη γύρω εύφορη περιοχή.

Στα ανατολικά του πύργου, βρίσκονται τα κατάλοιπα εργοστασίου παραγωγής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο που καλλιεργείτο σε μεγάλες φυτείες στην περιοχή. Οι εγκαταστάσεις χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και αποτελούνται από τρεις βασικούς και άλλους βοηθητικούς χώρους ενώ στα βόρεια της αίθουσας βρίσκονται τα ερείπια νερόμυλου και υδραγωγείου. [πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων]. Εδώ είναι που γνώρισε εξαιρετική άνθηση η παραγωγή της Κυπριακής Κουμανταρίας αφού κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, οι Ιππότες παρήγαγαν ένα γλυκό κρασί, το οποίο έγινε γνωστό ως «vin de Commanderie». Σήμερα η κουμανταρία είναι ένα από τα παραδοσιακά κρασιά του νησιού κι ένα από τα παλαιότερα ονόματα κρασιών στον κόσμο, διατηρώντας το ίδιο όνομα για οκτώ αιώνες.

 Η Ντανιέλλα Νασσάρ στο The Piano Tour

Η Ντανιέλλα Νασσάρ έχει γεννηθεί στην Κύπρο το 1998 και είναι βραβευμένη Κύπρια-Λιβανέζα πιανίστα, τσελίστα και συνθέτης με ρεσιτάλ διεθνώς, μεταξύ άλλων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία. Αποφοίτησε με First-Class Honours Degree στην Ερμηνεία Πιάνου από το Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance το 2021, έχοντας επίσης κερδίσει το TCL Silver Medal της Σχολής Πιάνου. Συνεχίζει για μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Film Scoring από το Berklee College of Music.

Η Ντανιέλλα ξεκίνησε τη μουσική της εκπαίδευση στην Κύπρο στο La Ronda School of Music and Ballet με την Έλλη Γαβριήλ, προτού συνεχίσει τις σπουδές της στο Λονδίνο μελετώντας πιάνο με την Yekaterina Lebedeva και βιολοντσέλο με τον Richard Markson. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συνίδρυσε την Trinity Laban Film and Videogame Orchestra της οποίας ήταν η κορυφαία τσελίστα καθώς και το Asteri Piano Duet όπου συνεργάζεται συχνά με τον πιανίστα Leonardo Timpano δίνοντας ρεσιτάλ διεθνώς, ερμηνεύοντας διάσημα ορχηστρικά έργα διασκευασμένα για πιάνο 4-χέρια. Έχει εμφανιστεί σε διάσημες αίθουσες όπως Wigmore Hall, Tate Modern, Cutty Sark Studio Theatre, Old Royal Naval College Chapel, Regent Hall, Charlton House, Blackheath Halls, Greenwich Theatre, The Ritz London κ.ά. και έχει βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς, περιλαμβανομένων των Gladys Puttick Improvisation Competition στο Trinity Laban (Α’ Βραβείο), Stratford and East London Music Festival Concerto Competition (Α’ Βραβείο), Grand Prize Virtuoso Competition (Α’ Βραβείο), Watford Festival of Music, Speech and Drama (Β’ Βραβείο), ενώ ήταν φιναλίστ σε English Song Competition στο Trinity Laban και John Longmire Competition, μεταξύ άλλων.

Η Ντανιέλλα συνεργάζεται συχνά με άλλους μουσικούς και καλλιτέχνες και έχει παίξει σε διάφορες ορχήστρες τόσο ως πιανίστα όσο και ως τσελίστα. Ερμηνεύει ένα ευρύ ρεπερτόριο, από κλασικά έως σύγχρονα έργα, ενώ συχνά λαμβάνει αναθέσεις από διάφορους συνθέτες. Έχει συμμετάσχει σε masterclasses διακεκριμένων καλλιτεχνών, όπως οι Yekaterina Lebedeva, Artur Pizzaro, Philip Fowke, Gabriele Baldocci, Douglas Finch, Peter Tuite και Alexander Ardakov. Το συνθετικό της έργο περιλαμβάνει μουσική για media, animation, τηλεόραση και κινηματογράφο. Ανάμεσα στα πρόσφατα έργα της περιλαμβάνεται μία σύνθεση για βιολοντσέλο και φωνή, η οποία ενσωματώνει διάφορες τεχνικές με ηλεκτρονικά ενώ επί του παρόντος εργάζεται σε μία παραστατική δράση που συνδυάζει δικούς τους πίνακες με τις «Εικόνες από μία έκθεση» του Mussorgsky. Η Ντανιέλλα έχει λάβει την Universitas Foundation Scholarship.

More info

Η συναυλία πραγματοποιείται με τις απαραίτητες άδειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόκειται για διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde με τη χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Τράπεζας.

MadameLeFo