Το “The Piano Tour” πάει στον Άγιο Σωζόμενο

Το “The Piano Tour” πάει στον Άγιο Σωζόμενο… Ναι, το τρίτο ρεσιτάλ για φέτος – και το όγδοο αφότου ξεκίνησε το οδοιπορικό του… Το The Piano Tour – προγραμματίζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde εντός Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού που έχει εισαγάγει. Πότε και πού; Κάνε scroll πιο κάτω και θα μάθεις όλες τις λεπτομέρειες που σου ετοιμάσαμε… 

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 στις 18:00, ο διακεκριμένος Κύπριος πιανίστας Μανώλης Νεοφύτου θα παρουσιάσει ένα μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο με μουσικές της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας (με εμβόλιμα δύο κομμάτια από Κούβα και Αργεντινή) σε ένα πρόγραμμα που ετοίμασε ειδικά για τη συγκεκριμένη συναυλία έχοντας εμπνευστεί από τον χώρο. Αυτή τη φορά, το The Piano Tour κάνει σταθμό στον Άγιο Σωζόμενο και στην καταστραμμένη εκκλησία του Αγίου Μάμα.

Ο Άγιος Σωζόμενος και η ιστορία του…

Ο Άγιος Σωζόμενος, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, αποτελεί πλέον ένα «χωριό φάντασμα», ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης και της ερήμωσης συνεπεία των διακοινοτικών ταραχών του 1964 και της Τουρκικής εισβολής του 1974. Σήμερα, μεγάλη του έκταση εμπίπτει στη νεκρή ζώνη. Κάποια από τα σωζόμενα οικοδομήματα υποδηλώνουν τη μακραίωνη ιστορία του οικισμού, που σύμφωνα με αρχαιολογικές ανασκαφές και μελέτες καταδεικνύουν την ύπαρξη οικισμού στη συγκεκριμένη και στην ευρύτερη περιοχή από την εποχή του Χαλκού. Στο εγκαταλελειμμένο χωριό συναντάται ένας σημαντικός αριθμός από αξιόλογα μνημεία που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο της ιστορίας του νησιού μας, όπως το ασκητήριο του Αγίου Σωζόμενου (8ου–9ου αιώνα), το βυζαντινό εξωκλήσι (15ου–16ου αιώνα), η γοτθική εκκλησία του Αγίου Μάμα και ο μεσαιωνικός αλευρόμυλος – οικοδομήματα που φανερώνουν την πολιτιστική διαδρομή της κοινότητας. Σε ένα από αυτά, και συγκεκριμένα στη γοτθική εκκλησία του Αγίου Μάμα, θα βρεθεί στις 15 Σεπτεμβρίου το The Piano Tour!

Το The Piano Tour στην εκκλησία του Αγίου Μάμα

Κτισμένη σε φραγκοβυζαντινό ρυθμό, η γοτθική εκκλησία του Αγίου Μάμα σήμερα στέκει ερειπωμένη και καταστραμμένη. Από αυτήν διασώζονται μόνο ο δυτικός και ο νότιος τοίχος, όπως επίσης και η αψίδα του νότιου κλίτους. Είναι κτισμένη με τετραγωνισμένους πωρόλιθους και χωρίζεται σε τρία κλίτη. Το μεσαίο κλίτος πιθανότατα να καλυπτόταν με καμάρα στο μέσο της οποίας υπήρχε τρούλος. Εσωτερικά του νότιου τοίχους υπάρχουν δυο κτιστά οξυκόρυφα τόξα προορισμένα πιθανόν για ταφικά μνημεία. Τα στοιχεία της γοτθικής αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται στα οξυκόρυφα τόξα, στους διακοσμημένους πεσσούς και τα κιονόκρανα και στον ανάγλυφο λατινικό σταυρό στην κορυφή του δυτικού τοίχου.

Το The Piano Tour σε live streaming

Αυτός ακριβώς είναι και ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του πιάνου. Ο θεσμός του The Piano Tour υιοθετήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde το 2019. Ένα πιάνο – άλλοτε μόνο και ενίοτε με τη συνοδεία άλλων οργάνων ή φωνής – εμφανίζεται σε αντισυμβατικούς χώρους (εκτός των παραδοσιακών αιθουσών και καταργώντας τα στερεότυπα) σε μία προσπάθεια προσέγγισης ή/και διάδρασης με το μεγαλύτερο δυνατό κοινό είτε φυσικά (εάν ο χώρος το επιτρέπει), είτε ηλεκτρονικά. Για τον σκοπό αυτό, οι συναυλίες του The Piano Tour μεταδίδονται μέσω live streaming (https://www.facebook.com/svkyriakides) ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτές όλοι, όπου και αν βρίσκονται ή/και ότι με ότι κι αν ασχολούνται τη δεδομένη στιγμή, εντός και εκτός Κύπρου. Ο θεσμός γνωρίζει μεγάλη επιτυχία αφού συνδυάζει την ανατρεπτική εικόνα με κορυφαίους Κύπριους ερμηνευτές και ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα κάθε φορά, με περίπου 25,000 άτομα να έχουν παρακολουθήσει τα επτά ρεσιτάλ που έχουν προηγηθεί! Έχουμε δει στο παρελθόν να κάνει την εμφάνιση του ένα πιάνο και να διοργανώνεται ένα ρεσιτάλ στους πλέον ευφάνταστους και ανατρεπτικούς χώρους από τη σύγχρονη αστική ή αγροτική Κύπρο στην Κύπρο του μεσαίωνα και της νεολιθικής περιόδου.

Ανάμεσα στους χώρους που έχουμε δει σε προηγούμενες εκδηλώσεις είναι το στάδιο ΓΣΠ στη διάρκεια του τελικού του ποδοσφαιρικού κυπέλου Κύπρου, η οροφή του 360 Nicosia, του υψηλότερου κτηρίου της Λευκωσίας, ο νεολιθικός οικισμός της Χοιροκοιτίας, το μεσαιωνικό γεφύρι του Τζιελεφού στο δάσος της Πάφου και το οδόφραγμα που κρατάει την πρωτεύουσα μοιρασμένη από το 1974.

Δες εδώ το σχετικό βίντεο 

https://www.facebook.com/svkyriakides/videos/10159126301934654

Αυτή τη φορά, η αντίθεση και η ανατροπή θα έρθουν από το επιβλητικό – παρότι καταστραμμένο – κτίσμα του Αγίου Μάμα.

Ο πιανίστας Μανώλης Νεοφύτου στο The Piano Tour

Στο πιάνο στις 15 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται ο Μανώλης Νεοφύτου. Ο Μανώλης έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ σε ηλικία 11 χρόνων, λίγο προτού εισαχθεί στην Κεντρική Κρατική Ειδική Μουσική Σχολή της [τότε] Σοβιετικής Ένωσης και αργότερα στο Κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Στη συνέχεια, φοίτησε στην École Normale του Παρισιού και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου απ’ όπου έλαβε το Master of Music in Performance and Related Studies.

Ο Μανώλης Νεοφύτου εκπροσώπησε την Κύπρο τρεις φορές στον Διαγωνισμό Eurovision για Νεαρούς Μουσικούς (Βρυξέλλες 1992, Βαρσοβία 1994, Λισαβώνα 1996) και διακρίθηκε σε διάφορους διαγωνισμούς πιάνου σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία περιλαμβανομένου του Α’ Βραβείου στο Φεστιβάλ Μουσικής του Παλέρμο (1995). Έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Κορέα και Νότιο Αφρική και συνεργάστηκε ως σολίστ με τις Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Rostov Symphony Orchestra (Ρωσίας), Częstochowa Symphony Orchestra (Πολωνίας), Palermo Chamber Orchestra (Ιταλίας), Goldsmiths Orchestra Λονδίνου και Budapest Concert Orchestra (Ουγγαρίας). Έδωσε σεμινάρια και master classes στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής (UNISA).

Έχει κυκλοφορήσει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Το ελληνικό τραγούδι μέσα από ένα πιάνο». Συνέθεσε τη μουσική για το ντοκιμαντέρ της Alessia de Ninno, το οποίο βραβεύτηκε από το National Film Theatre (FNT) του Λονδίνου το 2004. Ο Μανώλης Νεοφύτου διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Μάριος Τόκας (Λεμεσός), στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη Μουσική Ακαδημία ARTE.

More info

Και για αυτό το ρεσιτάλ, ο Οργανισμός έχει εξασφαλίσει την άδεια της οικείας αρχής. Πρόκειται για διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde με τη χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, της Ελληνικής Τράπεζας και της Kyriakides Piano Gallery.

MadameLeFo
0