Το κλίμα αλλάζει: Είναι έτοιμη η Λευκωσία να προσαρμοστεί;

Το κλίμα αλλάζει: Είναι έτοιμη η Λευκωσία να προσαρμοστεί; Το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας μεταμορφώθηκε σε έναν ζωντανό χώρο διαλόγου για τη βιωσιμότητα, την Κυριακή 9 Μαρτίου, μέσα από το Climate Walk. Μιλάμε για έναν θεματικό περίπατο που ανέδειξε τη σύνδεση της φύσης με τον αστικό ιστό και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Μάθε περισσότερα τώρα…

κλίμα 1Τη ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας συντόνισε η Μυρτώ Σκουρουπάθη, Εθνική Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα στην Κύπρο. Μαζί με την συν-ξεναγό της, Vijdan Şengör, Μηχανικό Περιβάλλοντος, καθοδήγησαν τη συζήτηση γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον αστικό σχεδιασμό. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την εξέλιξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της πόλης, ένθεν και ένθεν της Πράσινης Γραμμής, και να ανταλλάξουν ιδέες για την προσαρμογή της Λευκωσίας στις νέες κλιματικές προκλήσεις.

Climate Walk στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας

κλίμα 2Ο θεματικός περίπατος διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (AHDR), το Σπίτι της Συνεργασίας (H4C) και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου. Κατά τη διαδρομή, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν κομβικά σημεία της Λευκωσίας, όπου συζήτησαν κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν το αστικό περιβάλλον, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ενεργειακή απόδοση των παραδοσιακών κτιρίων και οι πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο των δημόσιων χώρων στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης απέναντι στην κλιματική κρίση.Σημαντικές στάσεις του Climate Walk περιλάμβαναν διάφορα σημεία-ορόσημα της πόλης, όπως τον Δημοτικό Κήπο, όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στην περιβαλλοντική και ιστορική σημασία του χώρου, όπου κάποτε διέσχιζε ο Πεδιαίος ποταμός. Η αλλαγή της φυσικής του ροής, λόγω ανθρώπινων παρεμβάσεων, υπενθυμίζει τη δύναμη της φύσης και την ανάγκη για αστικό σχεδιασμό που σέβεται το περιβάλλον. Στην Πλατεία Ελευθερίας, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν τη σημασία των δημόσιων χώρων που ευνοούν τους πεζούς και τους ποδηλάτες, ενώ η αυθόρμητη συγκέντρωση των πολιτών σε σκιερά σημεία ανέδειξε την ανάγκη για περισσότερο πράσινο, τονίζοντας τη σύνδεση ανάμεσα στην ποιότητα ζωής και στον έξυπνο σχεδιασμό της πόλης.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την πράσινη οροφή του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου, όπου ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες πρακτικές βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Εκεί παρουσιάστηκε και η χρήση ενός thermal drone, το οποίο καταγράφει τη θερμική απόδοση των πράσινων οροφών. «Οι θερμοκρασίες στα κτίρια με πράσινες οροφές είναι αισθητά χαμηλότερες σε σύγκριση με τα συμβατικά, ενώ σε περιόδους καύσωνα η διαφορά μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 40 βαθμούς», εξήγησε η Μυρτώ Σκουρουπάθη, τονίζοντας πως πρόκειται για μια φυσική λύση που μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση και ενισχύει τη βιοποικιλότητα, καθιστώντας τις πόλεις πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.κλίμα 3Στο Μεγάλο Χάνι (Büyük Han), η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενεργειακή απόδοση των παραδοσιακών κτιρίων. Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τη φυσική μόνωση που προσφέρει η πουρόπετρα του Γερόλακκου, διατηρώντας τους εσωτερικούς χώρους δροσερούς το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα παράδειγμα της διαχρονικής σοφίας της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τονίστηκαν επίσης τρόποι ενεργειακής αναβάθμισης που διατηρούν την αυθεντικότητα των ιστορικών κτιρίων. Το Climate Walk ολοκληρώθηκε στον οικισμό Σαμάν μπαχτσέ (Saman Bahce), τις πρώτες κοινωνικές κατοικίες της Κύπρου, όπου 72 οικογένειες ζουν σε μια γειτονιά χωρίς αυτοκίνητα, με κοινόχρηστους χώρους και μια κεντρική βρύση. Εκεί, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημασία της συλλογικότητας για την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων απέναντι στην κλιματική αλλαγή.Η φετινή διοργάνωση του Climate Walk σημείωσε τη μεγαλύτερη συμμετοχή μέχρι σήμερα, με τους συμμετέχοντες να χαρακτηρίζουν την εμπειρία διαφωτιστική και άκρως ενδιαφέρουσα. Μέσα από αυτή τη διαδραστική εμπειρία, τα άτομα που έλαβαν μέρος απέκτησαν μια νέα οπτική για την πόλη τους, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου και φιλικού προς το περιβάλλον αστικού τοπίου.

Μάθε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα European Climate Pact.

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα

κλίμα 4Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια κρίσιμη απειλή, η οποία απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα ενθαρρύνει τους πάντες να δράσουν για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτής της απειλής και στην οικοδόμηση ενός καλύτερου, πιο πράσινου μέλλοντος. Το Σύμφωνο, το οποίο εγκαινιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) και βοηθά την Ε.Ε. να πετύχει τον στόχο της να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050. Είναι ένα κίνημα ανθρώπων ενωμένων γύρω από έναν κοινό σκοπό, ο καθένας από τους οποίος κάνει βήματα στη δική του καθημερινότητα για να οικοδομήσει μια πιο βιώσιμη Ευρώπη για όλους. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα φέρνει κοντά άτομα, κοινότητες και οργανισμούς για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις συνέπειές της. Ως μέρος του Συμφώνου, ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.

MadameLeFo