Tι θα ’λεγε η Μεσόγειος: Το προσφυγικό με τα μάτια της Melissa Hekkers

Tι θα ’λεγε η Μεσόγειος: Κοιτώντας το προσφυγικό στα μάτια… Ναι, ισορροπώντας µεταξύ µυθοπλασίας και πραγµατικότητας, στο µυθοπλαστικό αυτό χρονογράφηµα, η Melissa Hekkers αναβιώνει, µέσα από τη µατιά της ηρωίδας της, ιστορίες από το προσφυγικό που τη σηµάδεψαν στην αποστολή της ως εθελόντρια στη Μόρια της Λέσβου και στην Κύπρο.

Η συγκλονιστική ιστορία του «Amir’s Blue Elephant» ήταν η αρχή… Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και εθελόντρια Melissa Hekkers ΤΩΡΑ παρουσιάζει την ελληνική εκδοχή του στο «Τι θα ’λεγε η Μεσόγειος». Το βιβλίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Αρμίδα, και η παρουσίαση θα γίνει στις 16 Ιουνίου, στις 6μ.μ στην Λευκωσία, στο Evergreen, στο Δημοτικό Κήπο της Λευκωσίας.

Το «Τι θα ’λεγε η Μεσόγειος», είναι η ελληνική μετάφραση του «Amir’s Blue Elephant», του βιβλίου της Melissa Hekkers, που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και κυκλοφορεί διεθνώς από τις Εκδόσεις Αρμίδα. Το έργο έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά από την  Κατερίνα Νικολάου, άλλη μια εξαίρετη φίλη και δημοσιογράφο.

Στο βιβλίο της, η Hekkers καταπιάνεται με το μεταναστευτικό ζήτημα, μέσα από τις συγκλονιστικές εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως γυναίκα δημοσιογράφος αλλά και ως εθελόντρια, εξιστορώντας την τεράστια εμπειρία στους καταυλισμούς προσφύγων στη Λέσβο, καθώς επίσης και ιστορίες μεταναστών που βρέθηκαν στην Κύπρο. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, η ιστορία καταγράφεται μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που αγωνίζεται να καταλάβει την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αιτητές ασύλου. Είναι η ιστορία αυτών που παλεύουν για το δικαίωμα τους για ελευθερία, το δικαίωμά τους για την ίδια την ζωή.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο με αμεσότητα και τόλμη, τόσο για τον τρόπο που προσεγγίζει τα διάφορα θέματα που άπτονται ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, του προσφυγικού, όσο και για το θάρρος της συγγραφέως να μοιραστεί με το αναγνωστικό κοινό όλα αυτά τα συναισθήματα που αναπόφευκτα ένοιωσε και νοιώθει σ’ αυτή τη γεμάτη προκλήσεις για όλους διαδρομή.

Το βιβλίο έχει ήδη αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές από αναγνώστες,  δημοσιογράφους, , ανθρωπιστές και συγγραφείς, ενώ , παρά τα εμπόδια της πανδημίας, το βιβλίο θα ταξιδέψει σε σειρά εκδηλώσεων στην Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο,  Ιταλία, Βέλγιο, Ελλάδα και αλλού.

Και λίγα λόγια για την ιστορία…

Προσωπικά θυμάμαι ακόμα πολύ έντονα εκείνες τις μέρες πριν φύγει για τη Μόρια… Με τη Melissa δουλεύαμε μαζί, και καθημερινά – την ώρα του καφέ, όσο κρατάει ένα τσιγάρο- μου περιέγραφε την αγωνία της για το ταξίδι στη Λέσβο… Και όταν επέστρεψε οι περιγραφές της και οι αφηγήσεις της με συγκλόνιζαν… Περιγραφές που δεν άφηναν κανέναν ασυγκίνητο… Σήμερα, εκείνες τις εμπειρίες της τις καταθέτει στο βιβλίο της «Τι θα ’λεγε η Μεσόγειος»…

Η Κριστίν (Melissa Hekkers – Αmir’s Blue Elephant) αφήνει την οικογένειά της, τη δουλειά της, τη ζωή της όλη, για να ακολουθήσει και να καταλάβει το ταξίδι των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο και ελπίδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ισορροπώντας µεταξύ µυθοπλασίας και πραγµατικότητας, στο µυθοπλαστικό αυτό χρονογράφηµα, η Melissa Hekkers αναβιώνει, µέσα από τη µατιά της ηρωίδας της, ιστορίες που τη σηµάδεψαν στην αποστολή της σαν εθελόντρια στη Μόρια της Λέσβου και στην Κύπρο.

Η Melissa ρίχνει φως στις µαρτυρίες των αιτητών ασύλου και δίνει φωνή σε ανθρώπους που αγωνίζονται για το δικαίωµα στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια, το δικαίωµα για µια καλύτερη ζωή.

Η ίδια η Melissa γράφει για το νέο της εγχείρημα: «Το βιβλίο αυτό κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Μέσα από την πραγματικότητα αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης, βρήκα τον εαυτό μου. Είναι επίσης εκεί που γνώρισα εκατοντάδες ανθρώπους που με βοήθησαν να βρω το πάθος μου για τη δικαιοσύνη και για έναν τρόπο ζωής που ταυτίζεται με τις αρετές και τα οράματά μου.

Μπορεί να είναι καθαρά συμβολική η πράξη να θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που με βοήθησαν, ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που έχουν συμβάλει στην πραγματοποίηση αυτού του βιβλίου. Τον εκδότη του οίκου Armida Books, Haris Ioannides, για την τόλμη του να αγκαλιάσει τη δουλειά μου, την Katerina Nicolaou που πήρε το βιβλίο μου στα χέρια της και το έκανε δικό της, τη Σταυρούλα Μπίου για την επιμέλεια και την ευαισθησία της στις λεπτομέρειες, τον Artur Melez Tixiliski για την φωτογραφία του εξωφύλλου, την Evelina Georgiades του δικηγορικού γραφείου Χρυσοστομίδη, που έμπρακτα στήριξε το όραμα για μετάφραση του βιβλίου στα ελληνικά, τους γονείς και την οικογένειά μου για τη συνεχιζόμενη πίστη και υποστήριξη στις ατελείωτες περιπέτειες μου, τους πιο κοντινούς μου φίλους –ξέρετε ποιοι είστε– που επίμονα μου θυμίζουν ότι το να ακολουθείς τα όνειρα σου δεν είναι προς διαπραγμάτευση, και την κόρη μου, για όλη της τη φωτεινότητα. Ελπίζω να σας δω εκεί!».

More info

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Evergreen, που βρίσκεται εντός του Δημοτικού Κήπου της Λευκωσίας, δίπλα από την Βουλή των Αντιπροσώπων .

Η Melissa Hekkers

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ μπορείς να επισκεφθείς το https://www.armidabooks.com/book/mesogeios/ ή να επικοινωνήσεις με τις Εκδόσεις Αρμίδα στο 22 35 80 28 ή 99 30 76 43 ή ηλεκτρονικά στο info@armidapublications.com.

Φωτογραφία του event Antonis Farmakas 

http://www.antonisfarmakas.com

Μάθε ποια είναι η Μelissa Hekkers κάνοντας κλικ εδώ [bs_icon name=”glyphicon glyphicon-arrow-down”]

Melissa Hekkers, ο δημιουργικός νους των κυπριακών Mandalas

 

MadameLeFo
0