Σύγχρονη γυναίκα: Όσα χρειάζεται για να νιώσει απελευθερωμένη

Η σύγχρονη γυναίκα νιώθει εγκλωβισμένη στους πολύπλευρους ρόλους της… Η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και εκ. Ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Αφροδίση Χαραλάμπους, θα μας εξηγήσει σήμερα όλα χρειαζόμαστε για να νιώσουμε απελευθερωμένες…

Στην σημερινή εποχή συμβαίνει το εντελώς παράδοξο: κάθε φορά που υπάρχουν εκλογές υπάρχει μια απαίτηση για πιο σθεναρή εκπροσώπηση των γυναικών στον πολιτικό στίβο και δεν μπορεί να μην σκεφτεί κανείς ότι αυτό αποτελεί απλά την κατάληξη, την κορωνίδα μιας εκ βάθρων κοινωνικής αλλαγής.  Η θέσης της γυναίκας βρίσκει σιγά σιγά σε κάποιες κοινωνίες τη θέση της σε αξιώματα και θέσεις και αυτό είναι η απόδειξη ότι στις συγκεκριμένες κοινωνίες ο σεβασμός  στην άξια της γυναίκας αποδεικνύεται σε όλα τα επίπεδα εδώ και χρόνια και είναι συνεχής και ουσιαστικός: από τα δικαιώματα της γυναίκας στη λοχεία, στην εργασία, στις ίσες ευκαιρίες, στα προνόμια, στη μητρότητα και στην καθημερινότητα.

Στην εποχή που ζούμε, που δεν τολμώ να την χαρακτηρίσω σύγχρονη πια, υπάρχουν κρυφές και ανοιχτές εξεγέρσεις ενάντια στην τύχη να είναι γυναίκα: Η διαρκώς κουρασμένη, η φιλόνικη, η φιλάργυρη, η μικροπρεπής και η ζηλότυπη η ανίκανη για αγάπη γυναίκα κρύβει στο βάθος της ψυχής της πληγές που προξενήθηκαν στην παιδική της ηλικία από τη σχέση της με τον πατέρα της. Μερικές γυναικείες ζωές ναυαγούν και δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν από την κοινωνία και τους συνάνθρωπους τους την εκτίμηση που δίχως άλλο παραχωρείται στους άντρες όπως ακριβώς δεν την έλαβαν ως κόρες και ως σύντροφοι, αλλά και ως πολίτες, σε ένα άκρως ανδροκρατούμενο πολιτικό σύστημα.

Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται οι γυναίκες να έχουν δική τους φωνή ενώ τους έχει ξεριζωθεί βίαια η αξιοπρέπεια.  Στην βάση της κοινωνίας  βράζει κάτι νοσηρό, μια βαθιά σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά αφημένη έως και κακοποιημένη γυναίκα, μια γυναίκα που πεινάει και διψάει γι’ αυτό που θα την ποτίσει να λάμψει κάτω από τον ήλιο.

Είναι οι γυναίκες αφυδατωμένες χωρίς κανένα βλέμμα πάνω τους, μοναχικές, αφημένες, αφρόντιστες που στηρίζουν αγόγγυστα την οικογένεια. Είναι οι γυναίκες που έχουν πέσει κάτω και παρακαλούν η ζωή να φρενάρει λίγο. Είναι οι γυναίκες που έχουν χάσει τον ίδιο τους τον εαυτό και έχουν στεγνώσει. Είναι η σύντροφος, η φίλη, η κόρη, η μάνα, η σύζυγος, η επαγγελματίας, η φοιτήτρια, η γυναίκα, η νύφη. Όλα αυτά σ’ ένα σώμα και μια ψυχή…

Η σύγχρονη γυναίκα και η ψυχική “τροφή” της

Είναι οι γυναίκες που ταΐζουν διαχρονικά τα σπίτια τους, με το μαγείρεμά τους, αλλά αναζητούν πώς να ταϊστούν εκείνες. Τι θέλουν για να χορτάσουν; Για να ικανοποιηθούν;

Η τροφή ας είναι ψυχική, πραγματική, συμβολική. Όπως όταν ταΐζουμε ένα νεογέννητο δεν του δίνουμε μόνον γάλα. Ίσως το γάλα να είναι και το λιγότερο σημαντικό για την ανάπτυξή του. Οι γυναίκες αναζητούν στον έρωτα μια βαθύτερη επούλωση, μια βαθιά συντροφικότητα, μια αναγνώριση και ένα εισιτήριο που θα τους διασφαλίζει μια πορεία για τα όνειρα τους που δεν τολμούν να ξεστομίσουν γιατί δεν τα «δικαιούνται».  Θέλουν να κατευνάσουν τη συναισθηματική πείνα τους επιθυμώντας αγάπη φροντίδα, έγνοια, προστασία, έρωτα, άγγιγμα.

Το κορίτσι που σαν παιδί έχει ζήσει το γεγονός της θηλυκότητας του σαν κάτι δυσάρεστο, θα έχει αργότερα μερικές φόρες δυσκολία να παραδεχτεί το γυναικείο ρόλο του να τον βρει μέσα στη σχέση με το άλλο φύλο, αλλά και την κοινωνία και τον επαγγελματικό στίβο.

«Φρόντισε με!», φωνάζει η σημερινή γυναίκα. Η προστακτική αποκαλύπτει το αίτημα, την ανάγκη, το θέλω της. Είτε υπάρχει δίπλα το “σε παρακαλώ”, είτε τίθεται το αίτημα πιο βίαια, πιο επιθετικά, η προστακτική κρύβει πάντα μέσα της έναν λυγμό. Τον λυγμό του ανθρώπου που έχει φτάσει στο τελευταίο όριο της απελπισίας και ζητά κάτι από κάποιον που το έχει τόσο, μα τόσο ανάγκη. Μακάρι να μπορούν οι άνθρωποι να ακούν το λυγμό μέσα από τις προστακτικές και να ανταποκρίνονται. Όλοι μπορούμε να γίνουμε τροφοί σε τούτο τον κόσμο. Ακόμη και εμείς οι ίδιοι για τον δικό μας εαυτό. Τότε ίσως κατευναστεί λίγο ο θυμός, ίσως μαλακώσουν οι άνθρωποι. Ίσως μαλακώσουν και οι γυναίκες και ίσως δυναμώσουν.

 

Μάθε περισσότερα για την Μαρία Αφροδίση Χαραλάμπους 

Η Μαρία Αφροδίση Χαραλάμπους είναι η νέα συνεργάτιδά μας που θα μας βοηθά να αντιληφθούμε διάφορους παραμέτρους της ψυχικής υγείας μας. Είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και εκ. Ψυχοθεραπεύτρια. Πραγματοποιεί συνεδρίες διαδικτυακά αλλά και δια ζώσης στο γραφείο της, στη οδό Γεωργίου Οικονομίδη 17 (πάροδος Λεωφ. Μακαρίου), στη Λεμεσό, τηλ. 99715085. Αναζήτησε την και στα Social Media κάνοντας κλικ στα πιο κάτω links

https://www.facebook.com/maria.a.charalampous/

https://www.instagram.com/mariaafrodisi/

MadameLeFo