Photo credits: koko rahmadie από το Pexels
Το τσάι παρασκευάζεται από την εκχύλιση των ανώτερων φύλλων του τεϊόδενδρου. Το τσάι περιέχει πολυφαινόλες, καφεΐνη, αμινοξέα, διάφορες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ελάχιστους υδατάνθρακες και πολλές ακόμη υδατοδιαλυτές ενώσεις. Ανάλογα με το πόσο οξειδώνονται τα φύλλα του τεϊόδενδρου,το τσάι μπορεί να χωριστεί σε 2 κατηγορίες:
1) Πράσινο Τσάι
2) Μαύρο Τσάι.
Photo credits: Tijana Drndarski από το Pexels
Υπάρχει και μια κατηγορία, (γνωστή μόνο στους Έλληνες), το τσάι του βουνού. Αυτό, προέρχεται από διαφορετικό φυτό από τα παραπάνω που αναφέραμε.
Το τσάι, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η περιεκτικότητα σε ταννίνες βοηθά στην τόνωση του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος.
Photo credits: Tijana Drndarski από το Unsplash
Υπάρχουν 2 ποικιλίες καφέ: Arabica και Robusta. Η ποικιλία Arabica έχει 1% περιεκτικότητα σε καφεΐνη και η ποικιλία Robusta 2%. Τα είδη του καφέ είναι πολλά, όπως ο γαλλικός, ο espresso, ο ελληνικός, ο στιγμιαίος. Ο καφές περιέχει καφεΐνη, κάλιο, πρωτεΐνες, αρκετές φαινολικές ενώσεις, κ.α.
Photo credits: fotografierende από το Pexels
Έχει αντιοξειδωτική δράση, ενώ υπό μελέτη βρίσκεται η πιθανή αντικαρκινική του δράση. Με σκοπό τη μείωση της δράσης της καφεΐνης του, παράγονται πλέον και ντεκαφεϊνέ σκευάσματα.
Photo credits: Treedeo Footage από το Pexels
Το κακάο προέρχεται από το κακαόδεντρο και μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες προκύπτει η υγρή και η στερεή μορφή της σοκολάτας. Τα δύο βασικά συστατικά είναι το βούτυρο κακάο και η πούδρα κακάο. Το κακάο περιέχει λίπος, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, πολυφαινόλες, καφεΐνη, κ.α.. Από εκεί και πέρα, οι εταιρείες τροφίμων προσθέτουν διάφορα συστατικά, από τα οποία προκύπτουν η σοκολάτα γάλακτος, η λευκή σοκολάτα, με καραμέλα, με φρούτα, κ. α. Το κακάο έχει αντιοξειδωτική δράση, ενώ έχει και θετική επίδραση στη ψυχική υγεία, λόγω, κυρίως, της σεροτονίνης και της θρυπτοφάνης.
Photo credits: Кристина Александрова από το Pexels
Ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχουν αυτά τα τρία ροφήματα, είναι η περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την περιεκτικότητα της καφεΐνης σε διάφορα ποτά και τρόφιμα.
Photo credits: Guy Basabose από το Unsplash
Σε κανένα από τα 3 αυτά ροφήματα δεν προσμετράμε θερμίδες, καθώς θεωρούνται μηδαμινές έως ελάχιστες (1 κ. γλ.). Οι περιπτώσεις που μπορούν αυτά να μετρηθούν σε ένα πλάνο διατροφής είναι η προσθήκη άλλων προϊόντων όπως μέλι, ζάχαρη, γάλα, τα οποία και ανεβάζουν τις θερμίδες και μπορεί να αλλάξουν το ενεργειακό ισοζύγιο, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.
Photo credits: Ylanite Koppens από το Pexels
H Διονυσία Αγαλιώτη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Facebook: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη
Instagram page: nutritips_cy (NutriTips – Ioannis & Dionysia)
Email: dionysia.agalioti@hotmail.com
Πηγή: Στοιχεία Διατροφής του Ανθρώπου, τόμος ΙΙ, Κων/νος Σφλώμος, Β’ έκδοση
Tags: κακάο, καφές, Ροφήματα, σοκολάτα, τσάι
Το Ελληνικό Ουζομεζεδοπωλείο, πλάι στο Hilton Nicosia, μάς παρουσίασε τα…
Λατρεύουμε τα τυριά και είναι αυτό το κάτι που πάντοτε…
Υγιεινά & νόστιμα νηστίσιμα γεύματα για όλους! Ναι, η Κλινική…