Πολλές φορές, στην απόφαση μας να χάσουμε βάρος «γρήγορα», δεν σκεφτόμαστε λογικά, γιατί η μόνη μας έννοια είναι απλά να πετύχουμε αυτό που θέλουμε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, όπως όλοι συνηθίζουν να θέλουν τουλάχιστον. Η ουσία όμως δεν είναι αυτή. Η ουσία δεν είναι το είσαι αυστηρός προς τον εαυτό σου, στερώντας του τροφές που θα ήθελε να καταναλώσει. Μερικές φορές ναι, μπορεί το να είσαι αυστηρός και να αρχίσεις να μετράς τις θερμίδες κάθε γεύματος που καταναλώνεις μπορεί να σε βοηθήσει όντως να χάσεις πιο απότομα μερικά κιλά, αλλά για πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει αυτό; Για πόσο καιρό θα αντέξει κανείς να είναι τόσο «εγκωβισμένος» όσο αφορά το τί τρώει; Κάποιες φορές, μπορεί να ακούσουμε διάφορα, ότι αυτό το άτομο έχει χάσει τόσα κιλά με αυτήν την δίαιτα, κάποιος άλλος με άλλη διαίτα, αλλά για πόσο κράτησε; Αν το δούμε μακροπρόθεσμα, τότε είναι πολύ απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο.
Μια δίαιτα που δεν μας ευχαριστεί τόσο στις γεύσεις λόγω της στέρησης αλλά όσο και στις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες που χρειαζόμαστε, δεν θα οδηγήσει πουθενά! Μάλλον θα μας στρέψει προς την αντίθετη πλευρά. Εκείνο που θέλω να σας πώ φίλοι και φίλες μου είναι ότι αν δεν σκεφτούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή και ισσοροπημένη διατροφή, που θα είναι πιο κοντά στις προτιμήσεις μας και θα υποστηρίζει τις ανάγκες του οργανισμού μας, τότε καμιά αυστηρή δίαιτα δεν θα κρατήσει για πολύ.
Άτομα που τείνουν να ακολουθούν τέτοιες δίαιτες, ναι θα χάσουν κάποιο άμεσο βάρος. Παρόλα αυτά, επειδή θα στερηθούν σε ακραίο βαθμό γεύματα που θα ήθελαν να καταναλώσουν, στο τέλος εμφανίζουν διαταραχές αναφορικά με την διατροφή αλλά και διαταραχές άλλων συστημάτων του σώματος, κάτι που κανείς δεν το θέλει. Καταντούν να καταναλώνουν μεγάλα και ανθυγιεινά γεύματα ανεξέλεκτα μέχρι που κερδίζουν όλο το βάρος που είχαν χάσει και ακόμη περισσότερο. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα έχουν ρυθμίσει με λανθασμένο τρόπο τον μεταβολισμό τους λόγω των αδέξιων συνηθειών που τηρούν. Επομένως, οι καύσεις τους δεν πραγματοποιούνται όπως θα έπρεπε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.Ο οργανισμός καταντά να μπαίνει στην διαδικασία αποθήκευσης ενέργειας έτσι ώστε να μπορεί να επιζήσει, επειδή οι θερμίδες που καταναλόνωνται δεν θα είναι επαρκείς. Η λύση σε μια φυσιολογική απώλεια βάρους δεν στηρίζεται στις «αυστηρές και περιοριστικές» δίαιτες, αλλά σε μια ισσορροπημένη και προσαρμοσμένη για τις ανάγκες μας διατροφή που να χαιρόμαστε κατά την διάρκεια της τήρησης της παρά να στερούμαστε. Όλη αυτή η παραπλάνηση θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται και να μην παίρνει για θύματα άτομα που είναι απελπισμένα για απώλεια βάρους. Αντιθέτως, καλό θα ήταν όλοι οι επαγγελματίες υγείας, Διαιτολόγοι/Διατροφολόγοι και Κλινικοί Διαιτολόγοι να πληροφορούν τον κόσμο συνεχώς για διάφορα διατροφικά θέματα μέσα από διάφορα μέσα επικοινωνίας. Μόνον έτσι θα προωθηθεί όλο και περισσότερο η διατροφική εκπαίδευση -τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες- για την ευεξία του οργανισμού μας.Όταν όλοι λοιπόν υιοθετήσουμε υγιεινές καθημερινές συνήθειες θα είμαστε σε θέση να χάσουμε το επιπρόσθετο βάρος που επιθυμούμε, και θα νιώθουμε καλύτερα. Η επίσκεψη μας σε ένα επαγγελματία Διαιτολόγο είναι η ιδανικότερη λύση!
Μερικές διατροφικές συνήθειες και ρεαλιστικούς στόχους που θα μπορούσες να ακολουθήσεις για αρχή θα ήταν:
♥ Άρχισε να ψωνίζεις τρόφιμα για να μαγειρεύεις στο σπίτι σου. Προσπάθησε να μειώσεις όσο πιο πολύ μπορείς το έτοιμο φαγητό από έξω και να το περιορίσεις στις 1-2 φορές την εβδομάδα.
♥ Απόφυγε όσο πιο πολύ μπορείς τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
♥ Ακολούθησε το πιάτο της υγιεινής διατροφής, δηλαδή το ¼ να αποτελείται από μια πηγή πρωτεΐνης (λευκό ή άπαχο κόκκινο κρέας, ψάρι, θαλασσινά, τυρί, αυγά, γιαούρτι). Το ¼ να αποτελείται από υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, πίττα, πουργούρι, πατάτα, καλαμπόκι, κρουτόνς-προτίμησε τα προϊόντα όλικης άλεσης. Και το ½ με λαχανικά (σαλάτα ή βραστά/ψητά λαχανικά) μαζί με μία μερίδα «καλών λιπαρών» (ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο κ.τ.λ.).
♥ Φρόντισε να αποφεύγεις το επιπρόσθετο αλάτι μετά το μαγείρεμα, προτίμησε να το προσθέσεις σε φυσιολογικά όρια κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
♥ Έλεγξε πότε ακριβώς τρως και πότε όχι: Mην τρως ανεξέλεγκτα γιατί βαριέσαι ή λόγω κάποιου αρνητικού περιστατικού που έχει συμβεί. Προσπάθησε να ελέγξεις την πείνα αναλόγως των συναισθημάτων σου.
♥ Φρόντισε να δραστηριοποιηθείς! Βγες έξω για περπάτημα, πήγαινε στο γυμναστήριο αν έχεις την ευκαιρία, κάνε τις δουλιές στο σπίτι, ελάττωσε την καθιστική ζωή εκεί που μπορείς!
♥ Προσπάθησε να πίνεις αρκετό νερό.
♥ Να έχεις πάντοτε θετική σκέψη, κίνητρο και κουράγιο σε κάθε σου στόχο.
Η Παυλίνα Θεοδώρου είναι Διαιτολόγος/Διατροφολόγος,
Ενεργό μέλος του ΣυΔιΚυ, CyRBFSTD
Θα την εντοπίσεις στα social media
https://www.facebook.com/pavlina.theodorou
https://www.instagram.com/nutripath.by.pavlinatheodorou/
Tags: DIATROFI, δίαιτα, Διαιτολόγος, περιοριστικές δίαιτες
Μπορεί ένα βρέφος που έρχεται στη ζωή σου να αποτρέψει…
Rude Health: Γιόρτασε τις υγιεινές επιλογές σου, χωρίς συμβιβασμούς! Ναι,…
Η Μεσογειακή διατροφή όπως επισημαίνει για ακόμη μια φορά η…