Όλα τα tips για να αποφύγεις τα τσιμπήματα εντόμων

Tώρα το καλοκαίρι, το πρόβλημα με τα τσιμπήματα των εντόμων γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Εάν θέλεις να τα αποφύγεις, χωρίς να επιβαρύνεις τους χώρους σου με χημικά και εντομοκτόνα, σου προτείνουμε τα πιο αποτελεσματικά, φυσικά tips για να τα ξεφορτωθείς εύκολα και με απόλυτη ασφάλεια. 

Κι όμως, μπορείς να απολαύσεις τις γλυκές βραδιές του καλοκαιριού χωρίς κουνούπια, σκνίπες και μύγες, χρησιμοποιώντας φυσικά εντομοαπωθητικά. Φρόντισε λοιπόν, να εκμεταλλευτείς τις συμβουλές μας για το τι να προσέχεις από τα ενοχλητικά καλοκαιρινά τσιμπήματα και πως θα τα απαλλαγείς με ακίνδυνα μέσα.Τα καλοκαιρινά έντομα δεν είναι μόνο ενοχλητικά, αλλά μπορούν να γίνουν και επικίνδυνα. Όσο κι αν τα ψεκάζουμε για να εξαφανιστούν, τα έντομα τους καλοκαιρινούς μήνες παίρνουν την εκδίκησή τους: τσιμπώντας μας. Σίγουρα έναν ελαφρύ κνησμό τον αντέχουμε. Αν αυτός, όμως, συνοδεύεται από περίεργα συμπτώματα που υποδηλώνουν αλλεργική αντίδραση, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά. Εμείς θα σου επισημάνουμε τα συχνότερα τσιμπήματα του καλοκαιριού και τρόπους να τα αποφύγεις και να τα αντιμετωπίσεις.

Κουνούπια και σκνίπες… τέλος

Αγαπημένα τους σημεία; Το νερό (πισίνες, λίμνες, λιμνάζοντα νερά), και επιβιώνουν με την απομύζηση φυτικών χυμών. Τα θηλυκά όμως, τσιμπούν τον άνθρωπο και τα θερμόαιμα ζώα, καθώς το αίμα είναι απαραίτητο για την ωρίμανση των αυγών τους. Έτσι πριν από κάθε ωοτοκία απαιτείται τουλάχιστον μία αιμοληψία. Η αναπαραγωγή τους γίνεται τους θερμούς μήνες, ενώ τον χειμώνα, τα γονιμοποιημένα θηλυκά, αφού χρησιμοποιήσουν την τελευταία αιμοληψία για αποθήκευση λίπους στο σώμα τους, καταφεύγουν σε ζεστά μέρη.Κάποια κουνούπια, τα ανωφελή, όπως λέγονται, την ημέρα αναπαύονται στα καταφύγιά τους και τη νύχτα αναζητούν τροφή. Τα κοινά κουνούπια όμως, αναζητούν το θύμα τους όλες τις ώρες. Και τα δύο είδη μπορούν να μεταφέρουν ιούς, γι’ αυτό καλό είναι να προλαμβάνουμε το τσίμπημά τους.

Συμπτώματα τσιμπήματος

Μόλις σε τσιμπήσει ένα κουνούπι νιώθεις μια μικρή αίσθηση τσουξίματος και φαγούρας στο δέρμα. Το «επίμαχο» σημείο γρήγορα κοκκινίζει και διογκώνεται ελαφρά.

Μέσα πρόληψης και αντιμετώπισης

Οι σήτες στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού και οι κουνουπιέρες πάνω από τα κρεβατάκια των παιδιών είναι αποτελεσματικές. Οι εντομοαποθητικές παστίλιες, αν και βοηθούν, χρειάζονται προσοχή (πλύσιμο χεριών μετά την χρήση και τοποθέτηση μακριά από τα κρεβάτια και σε καλά αεριζόμενο χώρο).Οι επαλείψεις με χημικά εντομοαποθητικά καλύτερα να αποφεύγονται –ιδιαίτερα στο παιδικό δερματάκι, γιατί τα κουνούπια έλκονται από τις ευχάριστες οσμές, αλλά και από τα έντονα χρώματα και τον ιδρώτα. Εάν όμως, δεν γλυτώσεις το τσίμπημα και εφόσον το πρήξιμο γίνει έντονο θα αλείψεις στην περιοχή μία ειδική (κορτιζονούχα) αλοιφή.

Φυσικές λύσεις

♦ Για να απαλλαγείς από τα ενοχλητικά τσιμπήματα των εντόμων και κυρίως των κουνουπιών, μπορείς να εκμεταλλευτείς τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Αιθέρια έλαια που απομακρύνουν τα έντομα είναι ο ευκάλυπτος, το λεμονόχορτο, ο κέδρος, η μέντα, η σιτρονέλα, το γεράνι, το γαριφαλέλαιο, το πατσουλί και η λεβάντα.Μπορείς όμως να επιλέξεις και την χρήση ακόμη πιο φυσικών εντομοαποθητικών, όπως τα φύλλα σιτρονέλας (το γνωστό μας κιούλι), ή τα φύλλα ευκάλυπτου που απομακρύνουν μύγες και κουνούπια, βασιλικούς, δάφνες και γαρυφαλλιές, ξύδι σταφυλιού και θυμάριΜπορείς να χρησιμοποιείς επίσης τα κεράκια σιτρονέλας, ή να φτιάξεις μόνη σου πιο εντυπωσιακές συνθέσεις: σε βαζάκια γεμάτα με νερό, βάζεις κλαδάκια από φρέσκο δεντρολίβανο, φετούλες από λεμόνι και απλά προσθέτεις μικρά κεράκια σιτρονέλας.Άλλη μια πολύ καλή ιδέα είναι είτε να βάλεις σ’ ένα βαζάκι ένα κλωναράκι βασιλικό, που θα βγάλει ρίζες, ή να αγοράσεις γλαστράκια με βασιλικό, αφού λέγεται ότι έχει έντονη εντομοαπωθητική δράση. Έχοντας μια μικρή γλάστρα με βασιλικό στο παράθυρό σου, μπορείς να περιορίσεις σημαντικά τα ενοχλητικά κουνούπια.

Μέλισσες και σφήκες

Μπορεί οι μέλισσες να μας προσφέρουν το μέλι τους, αλλά το καλοκαίρι ως τα δημοφιλέστερα έντομα λόγω της ανθοφορίας της φύσης, χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Φρόντισε να αποφεύγεις να πλησιάζεις τις κυψέλες –ιδιαίτερα τα παιδιά που συχνά «προκαλούν» τις μέλισσες, στο εξερευνητικό τους παιχνίδι.

Συμπτώματα τσιμπήματος: Άμεσος πόνος και οίδημα στο δέρμα, που υποχωρεί μετά από μερικές ώρες. Χρειάζεται προσοχή αν το τσίμπημα γίνει στον λαιμό ή το στόμα, γιατί μπορεί ακόμα και να δυσκολέψει την αναπνοή.Τρόποι προστασίας-αντιμετώπισης: Μην πηγαίνεις κοντά σε λουλούδια, θάμνους, κήπους και μην φοράς έντονα αρώματα. Eάν, ωστόσο, σε τσιμπήσει μέλισσα ή σφήγκα, απομάκρυνε από το δέρμα ολόκληρο το κεντρί της γρήγορα με ένα τσιμπιδάκι, ζουλώντας την περιοχή του τσιμπήματος. Μετά βάζεις στο σημείο ένα παγάκι, κρύα κομπρέσα ή στικ αμμωνίας. Αν διαπιστώσεις αλλεργική αντίδραση (π.χ. υπόταση, έντονη εφίδρωση, δύσπνοια και μελάνιασμα) καλύτερα να ζητήσεις άμεσα τη συμβουλή γιατρού.

Και άλλοι τρόποι πρόληψης

Τι άλλο μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τα τσιμπήματα των εντόμων το καλοκαίρι;

 Καταρχήν, πρέπει να φροντίσεις να μην είσαι πολύ «ελκυστική» στα κουνούπια. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι φορούν αρώματα και after shave έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουν τα κουνούπια, ενώ την ίδια ακριβώς μοίρα φαίνεται ότι έχουν και όσοι λατρεύουν την μπύρα!

Μια ακόμη αποτελεσματική λύση είναι η επαρκής… «κάλυψη». Καρποί και αστράγαλοι είναι δημοφιλείς «στόχοι» των κουνουπιών, ιδίως το βράδυ…Και ο καλύτερος τρόπος για να τα προστατεύσετε είναι να κοιμάσαι κάτω από κουνουπιέρα ή σκεπασμένη με ένα ελαφρύ σεντόνι.

Tip με ένα… κρεμμύδι!

Υπάρχει όμως, και μία άλλη λύση… Ο δρ. Έρικ Μπλοκ, καθηγητής Χημείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Άλμπανυ, και ειδικός σε θέματα οργανικής, τροφικής και γεωργικής χημείας, υποστηρίζει ότι είναι αποτελεσματικό, αφού σε τσιμπήσει ένα κουνούπι π.χ. να τρίψεις το σημείο με μια φέτα από… κρεμμύδι.Μάλιστα, διαπίστωσε ότι το κρεμμύδι περιέχει εκ φύσεως ορισμένα συστατικά τα οποία διασπούν τις χημικές ουσίες που ευθύνονται για την φλεγμονή και την ενόχληση των τσιμπημάτων. Η σύμβουλή του; Να έχουμε πάντα κρεμμύδια μαζί μας – κι αν μας τσιμπήσουν έντομα, να τα κόψουμε και να τρίψουμε καλά το δέρμα μας! Και δεν πειράζει αν μυρίζουμε!

Το ξύσιμο επιδεινώνει τον ερεθισμό

Αν, παρόλες τις προσπάθειές σου να χρησιμοποιήσεις τις καλύτερες μεθόδους για να τα αποφύγεις, τελικά σε τσιμπήσουν κουνούπια και δεν αντέχεις την φαγούρα, μην αρχίσεις να ξύνεσαι. Όντως, μπορεί το ξύσιμο να σου προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, όμως, οι δερματολόγοι επιμένουν πως υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί ο ερεθισμός και τελικά να προκληθεί μόλυνση.Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν πως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τα τσιμπήματα είναι η επάλειψη με φαρμακευτικές κρέμες με κορτιζόνη και αντιβιοτικό. Για τα βρέφη οι γονείς είναι προτιμότερο να αγοράζουν από το φαρμακείο υδροκορτιζόνη που προσφέρει μεν ανακούφιση, αλλά η δράση της στο δέρμα είναι ηπιότερη (θα τα ζητήσεις από τα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή). Αλείβεις με την κρέμα το τσίμπημα μόλις σε τσιμπήσει το κουνούπι – και επαναλαμβάνεις την εφαρμογή σε 12 ώρες. Βέβαια, εάν δεν θέλεις να μπεις σ’ αυτή τη διαδικασία, να θυμάσαι ότι ακόμα και η επάλειψη της περιοχής με ένα σπρέι που θα φτιάξεις με λίγο νερό και ξύδι ανακουφίζει!

MadameLeFo