Ο ΟΚΥπΥ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Ο ΟΚΥπΥ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Ο Οργανισμός παραμένει σταθερά δίπλα στους νεφροπαθείς, κάνοντας συνεχείς αναβαθμίσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες διάγνωσης και πρόληψης

Η σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης για την χρόνια Νεφρική Νόσο υπερτονίστηκε σε  δημοσιογραφική διάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νεφρού με ομιλητές από τη Νεφρολογική και Μεταμοσχευτική Κλινική Γεώργιος Κυριακίδης του ΓΝ Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, τη Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου και την Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών.

«Υγεία των νεφρών για όλους»

Σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού είναι το «Υγεία των νεφρών για όλους – προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη του ευάλωτου», το οποίο εστιάζει στο πόσο επηρεάζονται οι ευπαθείς ομάδες από  καταστροφικά γεγονότα όπως: σεισμούς, πλημμύρες, πόλεμους, ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και πανδημίες όπως η πρόσφατη του κορωνοϊού. Σε γεγονότα σαν αυτά, οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και πολύ περισσότερο με χρόνια νεφρική νόσο που ξεπερνούν τους 850 εκατομμύρια παγκόσμια, επηρεάζονται ιδιαίτερα καθώς διακυβεύεται η δυνατότητα πρόσβασής τους σε κατάλληλες διαγνωστικές υπηρεσίες και σε μονάδες φροντίδας, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας τους.

Στόχος του ΟΚΥπΥ, μέσα από τη δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν να αναδείξει τη σημαντικότητα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στο επίπεδο της πρόληψης με στόχο την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τακτικό έλεγχο της υγείας των νεφρών.  Παράλληλα ο Οργανισμός επενδύει στην υποστήριξη των ιατρών της  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην ανάπτυξη των κλινικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη διάγνωση και τη διαχείριση των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, ένας αριθμός ο οποίος παρουσιάζει σημαντική αύξηση στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια.

 

Παράλληλα με τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη από τις 10:00 μέχρι τις 13:30, νοσηλεύτριες της Νεφρολογικής Κλινικής και  Αιμοκάθαρσης  παρείχαν δωρεάν έλεγχο του σακχάρου και αρτηριακής πίεσης, στην κεντρική είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη μηχανή αιμοκάθαρσης και την εικονική αναπαράσταση περιτοναϊκής και νεφρικής κάθαρσης.

Στην ομιλία της η Δρ. Κυπρούλα Δημητρίου, Διευθύντρια Νεφρολογίας στο ΓΝ Λευκωσίας, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με μη μεταδοτικές ασθένειες όπως: οι χρόνιες καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, η ΧΝΝ, κ.α.  «Η πανδημία πρόσθεσε μια επιπλέον επιβάρυνση στο σύστημα υγείας και σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό. Αυτό γιατί οι ασθενείς αντιμετώπιζαν αφενός τον κίνδυνο να μολυνθούν κατά την επίσκεψή τους στις δομές υγείας με συνέπεια, όπως παρατηρήσαμε και εμείς στο Νοσοκομείο μας, συχνή ακύρωση του προγραμματισμένου ραντεβού τους στα εξωτερικά ιατρεία. Αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν την απαιτούμενη γι’ αυτούς περίθαλψη με συνέπεια τη σοβαρή επιδείνωση του βαθμού της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Το προσωπικό του ΟΚΥπΥ  προσπάθησε να προσφέρει κατάλληλη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε νέες περιπτώσεις ασθενών με μη μεταδοτικές ασθένειες που χρειάζονταν διάγνωση, αντιμετώπιση και φροντίδα που δεν αποδείχθηκε πάντα το ίδιο αποτελεσματική με τη συστηματική παρακολούθηση στα Εξωτερικά Ιατρεία, π.χ. με τηλεφωνική επαφή και ιατρικές οδηγίες», ανέφερε η κα. Δημητρίου.

Η Νεφρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, αποτελείται από 4 Νεφρολογικά Τμήματα: την Κλινική με 12 κλίνες όπου διερευνάται και θεραπεύεται όλο το φάσμα των νεφρολογικών νοσημάτων, το Τμήμα Αιμοκάθαρσης που εξυπηρετεί πέραν των 300 αιμοκαθαιρόμενων ασθενών στην επαρχία Λευκωσίας με 60 σταθμούς (μηχανές), το Τμήμα Περιτοναϊκής Νεφρικής Κάθαρσης με 45 ασθενείς (κατ’ οίκον νοσηλεία) και τα Εξωτερικά Ιατρεία Νεφρολογίας πρωινά και απογευματινά.

Ο ΟΚΥπΥ παραμένει σταθερά δίπλα στους νεφροπαθείς, κάνοντας συνεχείς αναβαθμίσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες διάγνωσης και πρόληψης, σε όλες τις Νεφρολογικές Κλινικές των νοσοκομείων του, με πρόσφατη την εγκαινίαση της Μεταμοσχευτικής Κλινικής Γεώργιος Κυριακίδης του ΓΝ Λευκωσίας και την επιτυχή διενέργεια της πρώτης χιαστή μεταμόσχευσης νεφρού στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις Νεφρολογικές Κλινικές του ΟΚΥπΥ στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://shso.org.cy/.

MadameLeFo