Μουσικοί Συνοδοιπόροι: «Μνήμες εκείνου του Ιούλη»

Ένα οδοιπορικό μνήμης επιχειρούν αυτή τη φορά οι Μουσικοί Συνοδοιπόροι, μέσα στην καρδιά της νεκρής ζώνης στο ακριτικό χωριό Δένεια με τίτλο «Μνήμες εκείνου του Ιούλη». Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό δρώμενο μουσικής, λόγου και εικόνας που πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού στις 24 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, στο «Διώνειο» Αμφιθέατρο, στην ακριτική Δένεια.

Οι Μουσικοί Συνοδοιπόροι κάνουν μια ιστορική καταβύθιση στο χρόνο. Ξεκινούν από τα δύσκολα χρόνια πριν το 1974 με τη διχόνοια που μάστιζε τον Κυπριακό Ελληνισμό οδηγώντας το λαό με διχαστικά συνθήματα σε αδελφοκτόνο σπαραγμό. Θα φτάσουν μέσα από τη μουσική, το λόγο και την εικόνα στο 1974 και θα καλύψουν τα τραγικά γεγονότα του προδοτικού πραξικοπήματος που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή. Με όλες της τις οδυνηρές συνέπειες.

Η Έλενα Κυπριανού, η οποία είναι υπεύθυνη για την έρευνα και τη συγγραφή των συνδετικών κειμένων, μας εξήγησε: «Οι μνήμες είναι αυτές που συντηρούν την ύπαρξη του ανθρώπου και κατ’ επέκταση των λαών. Είναι αυτές που συντελούν στην ολοκλήρωση της γνώσης και οδηγούν στην επίγνωση. Είναι το υλικό που καθορίζει το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον. Οι μνήμες είναι το συστατικό που κρατά αθάνατη την ανθρώπινη ύπαρξη και οδηγούν στην εξέλιξη και στην αυτογνωσία». Για να συνεχίσει θυμίζοντας μας τον Γιώργο Σεφέρη ότι «δεν πρέπει να σβήνουμε ένα κομμάτι από το παρελθόν μας γιατί είναι σαν να σβήνουμε ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον μας», γιατί αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Να παραδειγματιζόμαστε από το παρελθόν για να προχωρούμε στο μέλλον». Και καταλήγει η Έλενα Κυπριανού: «Και οι μνήμες μας όσον αφορά τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, οδηγώντας μας στην αυτογνωσία και την επίγνωση θα μας βοηθήσουν να μην επαναλάβουμε τα λάθη που μας οδήγησαν σε εκείνη την ασχήμια που βλέπουμε κάθε μέρα να μολύνει την σιερκά του Διγενή στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου. Ο αδελφοκτόνος σπαραγμός που κορυφώθηκε με το πραξικόπημα και στη συνέχεια οδήγησε στην τουρκική εισβολή, μετάτρεψαν τον τόπο μας με την τρις-χιλιόχρονη ιστορία σε θρύμματα πέτρας και θρήνου».Το σχήμα απαρτίζουν: Χρίστος Στασής μπουζούκι, αφήγηση –  τραγούδι, Στέλλα Κακουλλή τραγούδι, Δημήτρης Τσουλάκος τραγούδι – κιθάρα, Άγγελος Δούκας, πιάνο – ακορτεόν και Μάριος Σολωμου κρουστά – λαούτο – τραγούδι, Αθηνά Βιολάρη και Νεόφυτος Νεοφύτου απαγγελία – δρώμενο. Την ομάδα συμπληρώνει η Έλενα Κυπριανού η οποία έχει την ευθύνη της έρευνας και συγγραφής των εμβόλιμων κειμένων, την επιλογή των ποιημάτων και την παραγωγή του οπτικού υλικού. Στον ήχο είναι ο Κυριάκος Στασής. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της όλης παράστασης έχει ο ιδρυτής του σχήματος Χρίστος Στασής.

  • 24/7/2024, 8:00 μ.μ.: «Διώνειο» Αμφιθέατρο Δένειας, Λευκωσία. Είσοδος ελεύθερη
MadameLeFo