Ο «Αίας» του Σοφοκλή ανεβαίνει στο Κούριο

Ο «Αίας» του Σοφοκλή με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος φιλοξενείται, μετά την Επίδαυρο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος για δύο μοναδικές παραστάσεις στο Αρχαίο Θεάτρο Κουρίου!

«Αίας»

Μετά το θερμό χειροκρότημα και τις επευφημίες 10.000 θεατών στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου όπου έκανε πρεμιέρα την περασμένη βδομάδα, το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος επιστρέφει στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου Κουρίου στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, για δύο μοναδικές παραστάσεις την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου, με τη σοφόκλεια τραγωδία «Αίας», σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη και με μια διανομή σημαντικών πρωταγωνιστών και συντελεστών.

«Αίας»

Ο Σοφοκλής τοποθετεί στο κέντρο της τραγωδίας του έναν ήρωα που αδυνατεί να συμβαδίσει με το περιβάλλον και την εποχή του. Ενώ ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, ενώ όρκοι καταπατούνται και το ατομικό συμφέρον διαμορφώνει τις σχέσεις, ενώ μια νέα πιο «δημοκρατική» κοινωνία των πολιτών αναδύεται, ο Αίας στέκει αμετακίνητος. Όταν με δόλο του στερούν τα όπλα του Αχιλλέα, την πιο μεγάλη αναγνώριση της πολεμικής του αρετής, τον κυριεύει η επιθυμία να εκδικηθεί όσους τον αδίκησαν.

«Αίας», η ιστορία

«Αίας»

«Ποιός το περίμενε, το όνομά μου — ένας στεναγμός».

Στην τραγωδία αυτή, που διδάχτηκε περίπου το 440 π.Χ. και διαδραματίζεται στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου, ο Αίας, ο καλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, μετά τον θάνατο του Αχιλλέα και κατά την «κρίση των όπλων», διεκδικεί τα όπλα του νεκρού ήρωα. Ωστόσο, με απόφαση των Ελλήνων αρχηγών, αυτά δίνονται στον Οδυσσέα. Ο Αίας θίγεται βαθιά από τη μεγάλη αδικία. Θυμωμένος, επιχειρεί να επιτεθεί στους Αχαιούς, όμως η Αθηνά θολώνει το μυαλό του και η φονική του μανία ξεσπάει στα κοπάδια τους. Όταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί τι έκανε, η αξιοπρέπειά του έχει πληγεί τόσο, που επιλέγει να αυτοκτονήσει.
«Αίας»Ο Αίας, έργο που κατέχει κεντρική θέση ανάμεσα στις σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, γράφτηκε εν καιρώ ειρήνης, ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ήδη επωαζόταν. Ο Αίας, πολεμιστής ισάξιος του Αχιλλέα, καταλήγει θανάσιμος εχθρός των αρχηγών του στρατεύματος και παιχνίδι στα χέρια των θεών, αδυνατώντας να ακολουθήσει το πνεύμα μιας νέας αναδυόμενης εποχής. Πρόκειται για μια τραγωδία που δεν εξιστορεί την πτώση του ήρωα, αλλά την ιδιότυπη, μετά θάνατον, αποκατάσταση και εξύψωσή του.

«Αίας»

«Αίας» του Σοφοκλή | ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

▪ Παρασκευή 5 & Σάββατο 6 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

ΑΙΑΣ του Σοφοκλή

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία: Αργύρης Ξάφης

Δραματουργική επεξεργασία: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Αργύρης Ξάφης

Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτις: Μαρία Σαββίδου

Φωνητική προετοιμασία: Απόστολος Κίτσος

Δραματολόγος παράστασης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου

Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Μάγια Κυριαζή

Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Αθανασοπούλου

Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη

Β΄ Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Σταθοπούλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη

ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά)

Δημήτρης Ήμελλος Οδυσσέας

Δέσποινα Κούρτη Αθηνά

Γιάννης Νταλιάνης Μενέλαος

Εύη Σαουλίδου Τέκμησσα

Στάθης Σταμουλακάτος Αίας

Χρίστος Στυλιανού Τεύκρος

Νίκος Χατζόπουλος Αγαμέμνων

Στο ρόλο του μικρού Ευρυσάκη εμφανίζονται σε διπλή διανομή ο Τάσος Μικέλης και ο

Κωνσταντίνος Σπανός.

Χορός (αλφαβητικά)

Ασημίνα Αναστασοπούλου, Δημήτρης Γεωργιάδης, Αφροδίτη Κατσαρού, Ερατώ Καραθανάση, Φάνης Κοσμάς , Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ειρήνη Μπούνταλη, Φώτης Στρατηγός.

Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά)

Μάνος Βεντούρας κόρνο, Σπύρος Βέργης τρομπόνι, ευφώνιο, Στέφανος-Σπυρίδων Δαφνής τρομπέτα, φλικόρνο, Μενέλαος Μωραΐτης τούμπα.

 More info

Προπώληση εισιτηρίων: SoldOut Tickets και καταστήματα Stephanis – Electronics

Soldoutticketbox 

Για τη διευκόλυνση του κοινού από τη Λευκωσία, θα προσφερθεί μεταφορά με λεωφορεία στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου. Απαραίτητη η αγορά του εισιτηρίου λεωφορείου μαζί με το εισιτήριο της παράστασης, από την πλατφόρμα της SoldOut Tickets. Ώρα αναχώρησης στις 18:30 (χώρος στάθμευσης απέναντι από το Κέντρο Χειροτεχνίας στη λεωφόρο Αθαλάσσας). 

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com 

GREEK DRAMA FEST

GREEK DRAMA FEST

MadameLeFo