Πριν 15 χρόνια περίπου, καθώς η οικονομική κρίση χτυπούσε επίμονα την πόρτα του κλάδου των αερομεταφορών, οι μεγάλες low cost εταιρίες έβλεπαν τους μικρότερους συναδέλφους τους να χρεοκοπούν και τους επίναυλους καυσίμων, αεροδρομίων και λοιπών τελών να μην αναζωογονούν αποτελεσματικά τους ισολογισμούς τους. Τότε, οι ιθύνοντες του marketing κάποιων εταιριών λοιπόν, εφεύραν νέες χρεώσεις για να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις των εισιτηρίων και η μαγική «λύση» βρέθηκε στη χρέωση των αποσκευών, οι οποίες από τότε κοστίζουν κάποια έξτρα ευρώ για κάθε εισιτήριο μετ’ επιστροφής. Μικρό το κακό, θα μπορούσε να πει κανείς…Βεβαίως, μπορούμε να εξοικονομήσουμε –ή να μην πληρώσουμε αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος- να έχουμε μια τεράστια βαλίτσα… Ναι, αυτά τα επιπλέον ευρώ στο εισιτήριο μπορούμε να τα γλιτώσουμε, καθότι η χρέωση ισχύει για τις αποσκευές που δίνουμε στο check-in, κι όχι για αυτή που παίρνουμε μαζί μας στο αεροπλάνο – τουλάχιστον προς το παρόν. Ακόμη κι αν το ποσό σου φαίνεται αμελητέο, η τέχνη που τα τελευταία χρόνια αποκαλείται «light traveling» θα σου φανεί χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Όταν, ας πούμε, θέλεις να επισκεφθείς περισσότερους προορισμούς στη χώρα ή τις χώρες που επισκέπτεσαι, και σκοπεύεις να μετακινηθείς, πέραν του αεροπλάνου, με τραίνα και λεωφορεία, οι ογκώδεις βαλίτσες με τα ροδάκια δε βολεύουν καθόλου… Για να μην αναφέρουμε και το γεγονός ότι στα πλακόστρωτα των ιστορικών κέντρων των ευρωπαϊκών πόλεων είναι απλά αδύνατο να τις σύρεις… Επίσης, το να ταξιδεύεις με ελάχιστα πράγματα δίνει μια αίσθηση ελευθερίας, που δύσκολα θα έχεις αν το δωμάτιο του ξενοδοχείου θυμίζει έντονα το σπίτι σου από τα αναρίθμητα προσωπικά αντικείμενα που καταλαμβάνουν τα ράφια και τις ντουλάπες του.
Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά στις επιτρεπόμενες διαστάσεις της χειραποσκευής που αναγράφουν οι αεροπορικές εταιρείες στα sites τους, βρες ένα μικρό σακίδιο backpack και αποστήθισε τις συμβουλές μας για να γεμίσεις μόνο αυτό και μόνο με τα απαραίτητα.
♥ Δε χρειάζεσαι δεύτερο ζευγάρι παπούτσια. Αλήθεια. Ούτε οι γυναίκες. Τα πιο άνετα αθλητικά σου είναι αρκετά. Ούτως ή άλλως, θα περπατάς τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας που δε θα αντέχεις να φορέψεις ψηλοτάκουνα σανδάλια το βράδυ. Άλλωστε, σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα –πόσο μάλλον στον υπόλοιπο κόσμο– η «πόρτα» στα clubs δε θα κοιτάξει τα παπούτσια σου.♥ Εκτός της περίπτωσης του business trip δε χρειάζεσαι ούτε επίσημα ρούχα. Περιττός χώρος στο σακίδιο για κάτι που θα φορέσεις –αν τελικά το φορέσεις– 1-2 φορές.
♥ Όλες οι μεγάλες πόλεις διαθέτουν δημόσια πλυντήρια, με χαμηλότατες χρεώσεις, που θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμα αν ταξιδεύεις για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας. Εσώρουχα, καλτσάκια και μπλουζάκια θα τα πλύνεις και στο νιπτήρα του δωματίου σου: το επόμενο πρωί θα έχουν στεγνώσε!♥ Ενδεικτικός ρουχισμός για ένα ταξίδι 10 ημερών: Τρία ζευγάρια εσώρουχα, τρία ζευγάρια κάλτσες, δύο πουλόβερ, δύο κοντομάνικα κι ένα παντελόνι –συν άλλο ένα, που θα το φοράς. Ξέρουμε, φαίνονται λίγα, είναι, όμως, υπεραρκετά. Σκέψου πόσα ρούχα έφερες πίσω αφόρετα από το τελευταίο σου ταξίδι και θα καταλάβεις τι εννοούμε.
♥ Στην «ανασφάλεια του ταξιδιώτη» που γεννά τη σκέψη ότι θα βρεθείς στην άλλη άκρη του κόσμου χωρίς ψαλιδάκι νυχιών/ πιστολάκι μαλλιών/ ένα τρίτο πουλόβερ για την περίπτωση που “κάτι συμβεί” (το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να λερωθεί, και να χρειαστεί να το πλύνεις στο χέρι) θα αντιπαρατάξει τη λογική που λέει ότι κανένα μέρος του κόσμου δε στερείται των βασικών αγαθών που μπορείς να αγοράσεις. Εξαίρεση μπορεί να αποτελούν τα δάση του Αμαζονίου, η ζούγκλα της Αφρικής, αλλά αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι πιστολάκι μαλλιών στη ζούγκλα, μάλλον πλανάσαι!♥ Καιρός να θυμηθείς τα δειγματάκια που σου έδωσαν κατά καιρούς οι πωλήτριες στα καταστήματα καλλυντικών και στα φαρμακεία… Συγκέντρώσε τα, σε ένα νεσεσέρ ή ένα απλό σακουλάκι. Σύντομα θα έχεις σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες σώματος, προσώπου, ματιών, ντεμακιγιάζ, καλλυντικά και ό,τι άλλο φανταστείς σε συσκευασίες που καταλαμβάνουν απειροελάχιστο χώρο στο σακίδιό σου, αλλά «περνάνε» και τους ελέγχους των υγρών.♥ Καλό είναι να θυμάσαι πως οτιδήποτε βρίσκεται στη βαλίτσα που παίρνεις μαζί σου στο αεροπλάνο και μπορεί να θεωρηθεί υγρό –από το ζελέ των μαλλιών και τη μάσκαρα μέχρι το υγρό των φακών επαφής– δεν μπορεί να ξεπερνά τα 100 ml. Αυτό για κάποιον ανεξιχνίαστο λόγο σημαίνει «συσκευασία των 100 ml» αντί για «περιεχόμενο 100 ml» που θα ήταν το λογικό. Επομένως, αν έχεις ένα σχεδόν άδειο σαμπουάν το μπουκάλι του οποίου αναγράφει 200 ml, αυτό θα κατασχεθεί. Ναι, κι ας είναι σχεδόν άδειο. Οπότε καλό είναι να επενδύσεις σε συσκευασίες ταξιδίου που θα βρεις παντού.♥ Αν μείνεις σε ξενοδοχείο –και όχι, ας πούμε, σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα ή σε κάμπινγκ– το σαμπουάν, το αφρόλουτρο και το σαπούνι θα σε περιμένουν εκεί. Δε χρειάζεται να κουβαλάς τα δικά σου από το σπίτι. Εκτός κι αν έχεις αλλεργίες…
♥ Τα σαπουνάκια των ξενοδοχείων που δε χρησιμοποιήσεις μπορούν να αποδειχτούν πρακτικότατα για τα επόμενα ταξίδια σου –και όχι, δεν είναι «κλοπή» να τα πάρεις μαζί σου φεύγοντας, αναλώσιμα είναι, όχι πετσέτες. Επένδυσε σε μια όμορφη σαπουνοθήκη ταξιδίου, πιάνει πολύ λιγότερο χώρο από τις ογκώδεις συσκευασίες των αφρόλουτρων και σε απαλλάσσει από τον υπολογισμό των ml κάθε μπουκαλιού –γιατί, σημείωσε επίσης, όλες οι συσκευασίες σου συνολικά δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τα 1000 ml.♥ Αν ταξιδεύεις σε χειμερινό προορισμό, το μπουφάν σου μπορεί να αποδειχτεί πρακτικότατο! Ανάλογα με τον αριθμό των τσεπών του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σαν δεύτερο σακίδιο!
♥ Ως γυναίκα, που θέλεις να έχεις μία ακόμη τσάντα μαζί σου, αυτήν που θα χρησιμοποιείς στις καθημερινές σου βόλτες, επίλεξε έξυπνα μία αρκετά ευρύχωρη, στην οποία θα στριμώξεις μερικά έξτρα πράγματα, που να μη φαίνεται, όμως, ογκώδης στο μάτι, καθότι, τυπικά μιλώντας, μόνο μία χειραποσκευή επιτρέπεται ανά επιβάτη –και κάποιοι αυστηροί υπάλληλοι μπορεί να μη σου επιτρέψουν να πάρεις μαζί σου στο αεροπλάνο και αυτήν και το σακίδιο. Αν είναι αρκετά μικρή, ώστε να χωρά κάτω από τη θέση σου στο αεροσκάφος, δε θα έχεις πρόβλημα!♥ Αν δεν καταφέρεις να αντισταθείς στον πειρασμό των αγορών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου, έλεγξε μήπως σε συμφέρει να στείλεις ότι αγόρασες, ταχυδρομικώς στο σπίτι, αντί να αγοράσεις μια βαλίτσα που να τα χωράει. Αν επιλέξεις τη δεύτερη λύση, μπορείς να τη δώσεις στο check-in, πληρώνοντας τα ευρωπουλάκια που αντιστοιχούν στη μεταφορά της one-way. Πριν αποφασίσεις, καλύτερα να περάσεις από ένα ταχυδρομείο και να ρωτήσεις τις χρεώσεις –σε πολλές χώρες είναι πολύ πιο συμφέρουσες απ’ όσο φαντάζεσαι.
Tags: prepare luggages, TRAVEL LIGHT, traveler's tips, βαλίτσα, προετοιμασία βαλίτσας
Πόλη Χρυσοχούς… Ναι, είναι ο απόλυτος «must» προορισμός των φετινών…
Η Ρώμη και η Τοσκάνη μας καλούν για αλησμόνητες διακοπές.…
Η Louis Hotels τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού παρά τις…