Μητρική τελειομανία & η ανθεκτικότητα των γυναικών

Μητρική τελειομανία… Σήμερα, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας, η  ψυχολόγος Έλενα Αριστοδήμου από το Altius Mind Institute αναφέρεται σε όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της μητρικής τελειομανίας, αλλά και της ανθεκτικότητας των γυναικών. Εισηγείται μάλιστα και τους ιδανικότερους τρόπους στήριξης της κάθε μητέρας από τους ειδικούς… 

«Μητρική τελειομανία…  Μιλάμε για την πολιτισμική και ενδοψυχική επιμονή ότι οι μητέρες πρέπει να είναι τα τέλεια μέσα αγάπης και φροντίδας, να είναι υπεύθυνες και να ελέγχουν όλες τις πτυχές της συμπεριφοράς και της έκβασης του παιδιού τους. Εντάξει, η “Μητρική τελειομανία” είναι μια έννοια που επινόησα μόνη μου. Αλλά ίσως είναι καιρός, αφού περιγράφει μια διαδικασία που οι μητέρες βιώνουν συχνά και την οποία παρακολουθώ στην ιδιωτική μου πρακτική και στην προσωπική μου ζωή. Υπάρχουν περισσότερα παραδείγματα μητρικής τελειομανίας από όσα μπορώ να απαριθμήσω, επειδή οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται τη μερίδα του λέοντος της συναισθηματικής, υλικοτεχνικής και σωματικής εργασίας της γονικής μέριμνας.  Και κάθε μορφή τελειομανίας είναι πρωτίστως μια στρατηγική αντιμετώπιση.

Μητρική τελειομανία & η στήριξη των ειδικών

Γιατί πλαισιώνω τις προκλήσεις της μητρότητας μέσα από αυτόν τον φακό; Επειδή πιστεύω ότι ο ρόλος μας ως ψυχολόγοι ψυχικής υγείας των γυναικών είναι να μην ενισχύουμε συνειδητά τα τελειομανή, μη ρεαλιστικά πρότυπα για τις μητέρες.  Πράγματι, υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία γονικών συμβουλών που χρησιμεύει στην αναπαραγωγή αυτών των προτύπων, γεμάτη με δίλεπτα TikToks αυτοπεποίθησης, με εύκολες νίκες με τα παιδιά μας. Δεν μπορώ να σας πω πόσες θεραπευτικές συνεδρίες έχω μοιραστεί με μητέρες που νιώθουν σύγχυση και ντροπή για τη γονική τους συμπεριφορά κάτω από το στοχαστικό πρίσμα των συμβουλών του TikTok.

Η πολυπλοκότητα της γονικής μέριμνας 

Πιστεύω ότι ο ρόλος μας ως ψυχολόγοι ψυχικής υγείας των γυναικών είναι να αναγνωρίσουμε την πολυπλοκότητα της γονικής μέριμνας. Παράλληλα, οφείλουμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της γυναικείας κοινότητας των πελατών μας για τις συναισθηματικές και πραγματιστικές πολυπλοκότητες – και την εργασιακή επιβάρυνση – της μητρότητας. Μπορούμε να προσφέρουμε συμβουλές για τη γονική μέριμνα, αν χρειαστεί. Ωστόσο, η δουλειά μας είναι να σας υποστηρίξουμε με όλη την ευελιξία και τη δημιουργικότητα που απαιτεί η γονική μέριμνα.  Ακριβώς όπως κάνουμε με κάθε άλλο σημαντικό τομέα της ζωής σας».

More info

Η Έλενα Αριστοδήμου με την ομάδα της, Κλινικοί και Συμβουλευτικοί Ψυχολόγοι που στεγάζονται στο Altius Mind Institute, και θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Όχι μόνο υιοθετούν απόλυτα τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών, καθώς και της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, αλλά έχουν ως απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αξία τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαλλαγμένης από κάθε μορφή διάκρισης, βίας και κακοποίησης. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα μην διστάσεις να την βρεις στα Social Media: @altiusmindinstitute & @aristodemou.elena και το Website  www.altiusmindinstitute.com.

info@altiusmindinstitute.com

MadameLeFo