Τις προάλλες μιλούσαμε για τη θρεπτική αξία τους… Και όλες μας ζητούσατε και συνταγές για να τα μαγειρέψετε… Ε, λοιπόν, σήμερα, μπορείς να τα βάλεις να “φουσκώσουν” και να τα μαγειρέψεις αύριο πρωί πρωί… Και θα γίνουν πεντανόστιμα! Τί λες; Έφυγες για την κουζίνα… ολοταχώς!
2 κόκκινες (ή πράσινες) πιπεριές,
2 κουταλιές βαλσαμικό ξίδι,
5 κουταλιές ελαιόλαδο,
½ κόκκινο κρεμμύδι, σε πολύ λεπτά φετάκια,
2/3 φλ. μαύρες ελιές (Καλαμάτας καλύτερα),
16 ντοματίνια, κομμένα σε τέταρτα,
2 ½ φλ. βρασμένα ρεβύθια στραγγισμένα,
1 κουταλιά φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα,
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι & 1 κουταλάκι φρέσκο βασιλικό,
αλάτι, πιπέρι.
Αφαιρούμε το πάνω μέρος των πιπεριών με το μίσχο και καθαρίζουμε τα σπόρια τους. Τις ψήνουμε κάτω από το γκριλ μέχρι να καψαλιστούν και από τις δυο πλευρές. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Ύστερα, τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ: Σ’ ένα μπολ χτυπάμε το λάδι με το βαλσαμικό ξίδι και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε μέσα το κρεμμύδι, τις ψημένες πιπεριές και το θυμάρι.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα ρεβύθια με τις ντομάτες και τις ελιές. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το μίγμα του ντρέσινγκ και τη σερβίρουμε πασπαλισμένη με βασιλικό.
2 φλ. ρεβύθια,
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα,
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
½ φλ. χυμό λεμονιού,
½ φλ. ταχίνι,
λίγο ελαιόλαδο,
Αποβραδίς, βάζουμε τα ρεβύθια σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να κοχλάσουν. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ύστερα, ανακατεύουμε μέσα τη μαγειρική σόδα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μουλιάζουν όλο το βράδυ (ή τουλάχιστον 6 ώρες). Την επόμενη τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με φρέσκο κρύο νερό που να τα σκεπάζει καλά. Τα βράζουμε για 3/4-1 περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε ½ φλ. περίπου από το νερό τους. Αδειάζουμε τα ρεβύθια στον κάδο του μπλέντερ ή του πολυμίξερ και προσθέτουμε τα σκόρδα, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Τα χτυπάμε όλο μαζί μέχρι να γίνουν σαν πουρές. Διαλύουμε το ταχίνι σε 1/4 φλ. από το ζεστό (όχι καυτό) νερό των ρεβυθιών και το προσθέτουμε στο μίγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε μερικές ακόμη κουταλιές από το νερό τους. Σερβίρουμε το χούμους ραντισμένο με λίγο ελαιόλαδο, για να μη στεγνώσει. Προσθέτουμε και λίγες πράσινες ή μαύρες ελιές. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν ντιπ για να το συνδυάσουμε με στικς από καρότα ή σέλινο.
Αν δεν διάβασες το άρθρο για τα ρεβύθια και τη θρεπτική αξία τους κάνε κλικ εδώ ⇓
Ρεβύθια, τα όσπρια με τις πολλές θρεπτικές ιδιότητες
Tags: syntages, απλές συνταγές, ρεβύθια
Σήμερα, μαθαίνουμε από τον Πέτρο Παπαβασιλείου, τον ταλαντούχο chef του Πινακοθήκη…
Στο Colors Café θα ανακαλύψεις τώρα στο νέο μενού του…
Το 2018 ήταν μια σπουδαία χρονιά… Μια χρονιά γεμάτη συγκλονιστικά…