Λίνα Μαυρέλη: Αφουγκράζεται τις ανάγκες μας για ένα λειτουργικό σπίτι

Όλοι μας θέλουμε ένα σπίτι λειτουργικό, πρακτικό και πάνω απ’ όλα όμορφα διακοσμημένο. Αν αναρωτιέσαι κι εσύ πως θα μπορούσες να υλοποιήσεις τα όνειρά σου στους δικούς σου χώρους, θα σου λύσουμε την απορία… Εμείς στο MadameLeFo πήραμε την πρωτοβουλία και συναντήσαμε την Λίνα Μαυρέλη, Market Communication and Interior Design Manager της IKEA Κύπρου. Στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση  που είχαμε μαζί της μάς αποκάλυψε όλα τα μυστικά «κλειδιά» της για να μπορέσεις να μεταμορφώσεις κι εσύ το δικό σου σπιτικό.

Καταρχήν θα θέλαμε να μας πείτε ποιος είναι ο ρόλος του τμήματος Communication and Interior design της IKEA; Ο ρόλος του τμήματος μας είναι να προσφέρουμε καθημερινά ιδέες και λύσεις μέσα από τη μεγάλη γκάμα προϊόντων ΙΚΕΑ, έτσι ώστε οι επισκέπτες μας να μπορούν να τις υιοθετήσουν και να κάνουν τη ζωή τους στο σπίτι ακόμα καλύτερη. Στόχος μας είναι όλες οι επισκέψεις στην ΙΚΕΑ να δίνουν έμπνευση και να είναι ευχάριστες. Όλοι ξέρουμε ότι στην ΙΚΕΑ υπάρχουν σπίτια και δωμάτια πρότυπα, που παρουσιάζονται πολύ ρεαλιστικά – σαν να ζει στα αλήθεια κάποιος μέσα – και αυτό σημαίνει ότι από πίσω κρύβονται αληθινές ιστορίες. Για παράδειγμα όταν σχεδιάζουμε κάποιον από τους χώρους φανταζόμαστε ότι ζει εκεί μία αληθινή οικογένεια, με συγκεκριμένα άτομα, συγκεκριμένες ανάγκες και συγκεκριμένες προτιμήσεις. Είναι ας πούμε μία οικογένεια που ο μπαμπάς είναι φαρμακοποιός, η μαμά δασκάλα κι έχουν δύο παιδάκια, ένα στο νηπιαγωγείο και ένα στο δημοτικό σχολείο. Σκεφτόμαστε λοιπόν, πως είναι η ζωή τους και ποια τα ενδιαφέροντά τους. Κι έτσι, τα πάντα στήνονται γύρω από αυτό το ρεαλιστικό «σενάριο».  Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να ξέρουμε και να κατανοούμε πώς είναι η ζωή στο σπίτι, γιατί μας ενδιαφέρει στις λύσεις που προτείνουμε ο πελάτης μας να αναγνωρίζει κάπως τον εαυτό του και να ταυτίζεται μαζί τους.

Λίνα Μαυρέλη

Η Λίνα Μαυρέλη, Market Communication and Interior Design Manager της IKEA Κύπρου με την ομάδα της, τον Αλέξανδρο Μελινιώτη, που είναι ο Interior Designer Team Leader και την Σταυρούλα Νεοκλέους, την Visual Merchandiser Team Leader

Πώς προβάλετε τη γκάμα προϊόντων της IKEA για να μας βοηθήσετε εμάς τους πελάτες σας να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις; Η ΙΚΕΑ προσφέρει λύσεις για κάθε όνειρο, κάθε επιθυμία και κάθε ανάγκη για όλο το σπίτι. Κι εμείς, στο τμήμα διακόσμησης, παρέχουμε ιδέες που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλους εσάς τους πελάτες της ΙΚΕΑ. Επίσης, βοηθάμε παρουσιάζοντας την γκάμα προϊόντων ΙΚΕΑ με έναν αισθητικά ελκυστικό και ευφάνταστο τρόπο που να εμπνέει τους επισκέπτες και να τους βοηθά να αναζητήσουν, να επιλέξουν και να αποκτήσουν τα προϊόντα που επιθυμούν. Επιπλέον, φροντίζουμε να ανανεώνουμε συχνά τους χώρους της ΙΚΕΑ, παρουσιάζοντας συνεχώς έξυπνες και προσιτές λύσεις.  Παράλληλα με την κατάλληλη επικοινωνία και σε συνεργασία με το τμήμα πωλήσεων, προσπαθούμε να αναδείξουμε συγκεκριμένες λειτουργίες προϊόντων και να καθοδηγήσουμε όλους εσάς τους πελάτες μας σε κάθε τμήμα ξεχωριστά. Ταυτόχρονα φροντίζουμε να ομαδοποιούμε τις εποχικές συλλογές και να τους δίνουμε ιδέες σχετικές με την κάθε εποχή και να προβάλλουμε συνεχώς νέα προϊόντα. Κι αυτό γίνεται γιατί στην ΙΚΕΑ πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να πούμε ή να δείξουμε. Προσπαθούμε λοιπόν να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας ό,τι χρειάζονται για την επίπλωση σπιτιού και πολλές δημιουργικές ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε σπίτι ξεχωριστά. Στόχος μας είναι να σας δείχνουμε πολλές σχετικές, λειτουργικές, όμορφες, βιώσιμες και προσιτές λύσεις σε διαφορετικά στιλ. Και το «κλειδί» της επιτυχίας μας είναι ο πλούτος της σειράς των προϊόντων ΙΚΕΑ.

Πώς παραμένετε ενημερωμένη τόσο για τις τελευταίες τάσεις στο Interior Design παγκόσμια αλλά και στην Κύπρο; Και τελικά, πώς τις κατορθώνετε να τις ενσωματώνετε στο τελικό σας αποτέλεσμα; Η ΙΚΕΑ παρέχει σε όλους μας πληροφόρηση μέσα από μια πολύ μεγάλη δεξαμενή πληροφοριών, φωτογραφιών, παραδειγμάτων, προτάσεων  κ.λ.π. Αυτή η πληροφόρηση αποτελεί τη δική μας πηγή έμπνευσης την οποία συνδυάζουμε με την επαγγελματική εμπειρία της ομάδας διακόσμησης μας και με τη γνώση μας σε ό,τι αφορά στη ζωή στα σπίτια της Κύπρου. Όπως είπα και πιο πάνω πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η γνώση, αλλά και η συνεχής ενημέρωση μας σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά του τόπου μας, γιατί θέλουμε οι προτάσεις που κάνουμε να αφορούν τους πολλούς ανθρώπους αλλά και τον καθένα ξεχωριστά. Έχοντας λοιπόν συνεχή ροή πληροφοριών, από όπου μας παρέχεται, μπορούμε να προσφέρουμε ένα όσο το δυνατόν πιο δημιουργικό και άρτιο αποτέλεσμα για να εμπνέουμε σε όλους τους επισκέπτες μας τη δημιουργικότητα.

Τα σωστά βήματα

Ποιά είναι τα βήματα πριν την ανανέωση του σπιτιού μας, και τι θα προτείνατε στους αναγνώστες μας;  Πρώτο βήμα είναι οι καταναλωτές να βάλουν προτεραιότητες στις ανάγκες τους, γιατί κάποιες είναι διαχρονικές και κάποιες αλλάζουν μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Για παράδειγμα: Ένα νέο ζευγάρι δημιουργεί τώρα το σπίτι του, άρα η ανάγκη είναι να αποκτήσουν ένα όμορφο σπιτικό για τους δύο τους. Αυτή η ανάγκη είναι διαχρονική… Ωστόσο, όταν έρθει ένα ή και περισσότερα παιδιά, τότε πρέπει να γίνουν μετατροπές αλλά και προσθήκες για να τακτοποιηθούν στο σπίτι με άνεση και λειτουργικότητα τα νέα μέλη της οικογένειας. Όταν οι ανάγκες έχουν μπει σε προτεραιότητα προτείνουμε να επισκεφθούν την ΙΚΕΑ στα φυσικά της καταστήματα ή και στο e-shop. Έτσι, θα μπορέσουν να ενημερωθούν για τα προϊόντα που υπάρχουν και φυσικά να πάρουν ιδέες και τιμές. Μ’ αυτό τον τρόπο θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και να μπορέσουν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Οι πελάτες μας μπορούν να εμπνευστούν από έτοιμες λύσεις και ιδέες που παρουσιάζουμε για κάθε σημείο του σπιτιού μέσα στο site μας. Μπορούν να κάνουν χρήση των σχεδιαστικών προγραμμάτων που επίσης θα βρουν στο site μας και φυσικά να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία Συμβουλές επίπλωσης του σπιτιού. Γι’ αυτή την υπηρεσία βέβαια, μπορούν να κλείσουν προσωπικό ραντεβού με εξειδικευμένο σύμβουλο, για να σχεδιάσουν τον χώρο τους και να πάρουν έτοιμη λίστα με τα προϊόντα που επέλεξαν. Μέσω αυτής της υπηρεσίας προσπαθούμε -πέρα από την επιλογή των επίπλων και των αντικειμένων διακόσμησης- να βοηθήσουμε τον πελάτη να εκφράσει τη δική του προσωπικότητα και δημιουργικά μέσα από μια τεράστια γκάμα από συνδυασμούς υφασμάτων και πραγμάτων από διαφορετικά υλικά, υφές και συνθέσεις. Και αυτό μπορεί να γίνει με τις αμέτρητες δυνατότητες που έχει κάποιος στην ΙΚΕΑ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην ΙΚΕΑ πιστεύουμε πως είμαστε όλοι δημιουργοί και για αυτό το λόγο προσφέρουμε πολλές δυνατότητες για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να δημιουργήσει τη δική του ζωή στο σπίτι  του κάνοντάς την όλο και καλύτερη.Μπορεί κάποιος εύκολα, γρήγορα και οικονομικά να ανανεώσει τον χώρο του; Βεβαίως. Όμως, πριν πάρει αποφάσεις ο καθένας πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το ποσό που μπορεί να διαθέσει και έτσι να προγραμματίσει τις αλλαγές ή την ανανέωση των χώρων του που επιθυμεί. Η ΙΚΕΑ προσφέρει μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ οικονομικές τιμές. Επομένως, όλοι μπορούν να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Επιπλέον θα μπορούσε να κάνει την ανανέωση πιο δημιουργικά και να την χωρίσει σε στάδια, είτε ανά χώρο είτε ανά κατηγορία. Είναι σοφό, πρώτα να αποκτήσουν τα κατάλληλα έπιπλα για αποθήκευση για να τακτοποιηθούν τα πράγματα στο σπίτι, και όταν απελευθερωθεί ο χώρος να προχωρήσουν αργότερα σε περισσότερες αλλαγές.Πώς η ΙΚΕΑ μπορεί να απευθυνθεί καλύτερα στην τοπική αγορά, ενώ πρόκειται για μια Σουηδική εταιρεία; Πέρα από την εξειδικευμένη γνώση της δουλειάς μας, είναι θεμελιώδες να ξέρουμε και να αντιλαμβανόμαστε σε βάθος τη ζωή του καθενός στο σπίτι. Αυτό απαιτεί κατανόηση των αναγκών, των επιθυμιών και των ονείρων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για μια πιο λειτουργική, όμορφη, προσιτή και εύκολη καθημερινότητα στο σπίτι. Για να είμαστε όμως πιο αποτελεσματικοί, μάς ενδιαφέρει να μαθαίνουμε και να εμπεδώνουμε και τις πιο ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες των ανθρώπων στην Κύπρο. Για να μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις στις ανάγκες των Κυπρίων και να εκπληρώσουμε τα όνειρά τους, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους πολλούς διαφορετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή τους στο σπίτι, όπως:

  • Τις συνθήκες που ζουν οι άνθρωποι: είτε ζουν μόνοι, μαζί, με ή χωρίς παιδιά.
  • Πόσο χώρο διαθέτουν (το μέσο μέγεθος των σπιτιών σε τετραγωνικά αλλάζει μέσα στα χρόνια).
  • Τις κλιματολογικές συνθήκες. Εμείς για παράδειγμα στην Κύπρο έχουμε κήπους και μπαλκόνια που τα ζούμε πολλούς μήνες το χρόνο.
  • Ποιες είναι οι αξίες του μέσου Κύπριου, ο πολιτισμός , οι παραδόσεις, οι προτιμήσεις σε στιλ, χρώματα κ.λ.π.

Λίνα ΜαυρέληΓια να αποκτήσουμε ένα καλό επίπεδο κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν στην Κύπρο, πραγματοποιούμε κάθε χρόνο επισκέψεις σε διαφορετικά σπίτια. Πάντα σε συνεργασία με τους ανθρώπους της ομάδας μου, όπως τον Αλέξανδρο Μελινιώτη, που είναι ο Interior Designer Team Leader και την Σταυρούλα Νεοκλέους, την Visual Merchandiser Team Leader, σ’ αυτές τις επισκέψεις μας συμμετέχουμε με την καρδιά μας και ακούμε τις ιστορίες των ενοίκων των σπιτιών. Ακούμε για τις δραστηριότητες τους στο σπίτι, αλλά και για τις ανάγκες τους, γιατί κι εμείς είμαστε κομμάτι της Κυπριακής κοινωνίας και εδώ ζούμε. Θέλουμε να αισθανθούν ότι μας ενδιαφέρει να τους “γνωρίσουμε”.

 

Έτσι, με την λεπτομερή ανάλυση της ζωής των ενοίκων κάθε σπιτιού, και συνδυάζοντας αυτή τη γνώση με τα διαφορετικά στιλ που έχουν τα προϊόντα της η ΙΚΕΑ μπορούμε πλέον να παρέχουμε λύσεις για την επίπλωση του κάθε σπιτιού. Λύσεις που να εμπνέουν και να αφορούν όλους τους ενδιαφερόμενους να δημιουργήσουν ή να ανανεώσουν το σπιτικό τους. Και εκτός του στιλ μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις λειτουργικές, λύσεις πρακτικές, λύσεις που θα προσφέρουν άνεση και ξεκούραση στο χώρο τους. Τέλος, οι επισκέπτες μας μπορούν να δουν πώς μπορούν να συνδυάσουν προϊόντα με αυτά που έχουν ήδη στο σπίτι τους και πώς θα έχουν τη δυνατότητα να εξατομικεύσουν εύκολα τα προϊόντα και τις λύσεις που τους προτείνουμε, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MadameLeFo