Πώς να διακοσμήσεις το σπίτι σου με βιβλία από το «The AGLG Shop»

Τα μετροφυλλάς και σου κρατούν συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα… Το καλοκαίρι πάλι, σε “ταξιδεύουν” μέσα απ’ τις εντυπωσιακές σελίδες τους… Κι όμως, τα coffee table books δεν σου προσφέρουν μόνο γνώσεις, ούτε έχουν θέση μόνο στα ράφια της βιβλιοθήκης σου. Μπορούν να φιλοξενηθούν οπουδήποτε στο σπίτι σου, για να δώσουν χρώμα και άποψη στους πειραματισμούς σου με τη διακόσμηση των χώρων σου. Πιο σου δίνουμε μερικές ενδιαφέρουσες λύσεις -με τη συμβολή των εκδόσεων της Λεβεντείου Πινακοθήκης- για να ενσωματώσεις τα βιβλία στη διακόσμηση του σπιτικού σου. 

Όταν διακοσμούμε το σπίτι μας επιδιώκουμε να συνδυάζουμε την άνεση και την λειτουργικότητα με την φινέτσα και το στιλ. Θέλουμε λοιπόν, όμορφους και καλαίσθητους χώρους, που να αντιπροσωπεύει την προσωπικότητά και το στιλ μας. Εμείς όμως, επειδή συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά, στήσαμε μερικές διακοσμητικές λύσεις για μπορέσεις να τοποθετήσεις εντυπωσιακά τα βιβλία σου στην βιβλιοθήκη σου, αλλά και σε άλλους χώρους του σπιτιού σου. Έτσι, ενώ η βιβλιοθήκη είναι το κυριότερο έπιπλο όπου βρίσκουν τη θέση που τους αρμόζει, τα βιβλία τώρα γίνονται αντικείμενο διακόσμησης και σε άλλα σημεία του σπιτιού.

Σε μια κλασική βιβλιοθήκη 

διακόσμηση με βιβλίαΕίσαι μια παθιασμένη βιβλιοφάγος… Και η γκάμα των βιβλίων σου περιλαμβάνει πάμπολλα βιβλία… Λογοτεχνικά, ταξιδιωτικά, βιβλία τέχνης και διακόσμησης… Και στοιβάζονται άτακτα στα ράφια της βιβλιοθήκης σου. Ε, λοιπόν, ξεκίνα σήμερα κιόλας την ανανέωση των ραφιών της… Μια καλή ιδέα είναι να ακολουθήσεις έναν κλασικό κανόνα: Θα τα βάλεις είτε σύμφωνα με τη θεματική τους, ή ανάλογα με τις αποχρώσεις των εξωφύλλων τους. Παράλληλα, η βιβλιοθήκη σου μπορεί να φιλοξενήσει μαζί με τα βιβλία σου και μια σειρά από διακοσμητικά ή art pieces, που θα δώσουν χρώμα στο χώρο. Πώς θα τα τοποθετήσεις όλα αυτά; Ακολούθησε τέσσερα πρακτικά βήματα κανόνα:

Στοιβάζεις τα βιβλία δίπλα από ένα μεγαλύτερο έργο τέχνης και βάζεις ένα διακοσμητικό αντικείμενο πάνω από τα βιβλία.

Ομαδοποιείς  κηροπήγια ή μικρά βάζα μαζί.

Ευθυγραμμίζεις μερικά βιβλία στο ράφι και προσθέτεις βιβλιοστάτες (bookends).

Βάζεις ένα μεγάλο βιβλίο στο πλάι του και προσθέτεις ένα μπολ από πάνω του.

Εμείς επιλέξαμε να σου προτείνουμε κάποιες από τις εκδόσεις τις Λεβεντείου Πινακοθήκης. Για παράδειγμα, αρχίζοντας από πάνω, στο πιο ψηλό ράφι τοποθετήσαμε την αγγλική έκδοση του «Titian: Themes and Variations», που αναφέρεται στον Βενετό ζωγράφο Τισιανό (π. 1490-1576) και τις πιο επιτυχημένες δημιουργίες του. Με αφετηρία το έργο «Η Βάπτιση του Χριστού» που συγκαταλέγεται στις Συλλογές της Λεβεντείου Πινακοθήκης, αυτή η έκδοση περιλαμβάνει μια σειρά μελετών για συγκεκριμένα έργα του καλλιτέχνη, καθώς και άλλες μελέτες για την τεχνοτροπία με την οποία ο μοναδικός αυτός καλλιτέχνης προσπάθησε να διαφοροποιήσει και να προωθήσει τους πίνακές του, ενισχύοντας την ήδη πολύ μεγάλη φήμη του. Θα το βρεις κάνοντας κλικ εδώΤιμή: €60

Δίπλα του τοποθετήσαμε την αγγλική έκδοση του «Θεόδωρος Ράλλης». Μιλάμε για μια μονογραφική μελέτη της Μαρίας Κατσανάκη, που αναδεικνύει την καλλιτεχνική ταυτότητα του Θεόδωρου Ράλλη, του γνωστότερου, κατά τεκμήριο, Έλληνα ζωγράφου του 19ου αιώνα. Αυτή η έκδοση, με πλούσια εικονογράφηση, παρουσιάζει περισσότερα από 20 έργα από όλες τις χρονικές περιόδους και τις θεματικές κατηγορίες, αρκετά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Θα το βρεις εδώ. Τιμή: €48

Ακριβώς δίπλα του βρήκε τη θέση της η ελληνική έκδοση «Καρναβάλι Λεμεσού. Μια μαγική ιστορία». Στις 485 σελίδες του θα ανακαλύψεις ένα χρονικό από το 1878 έως το 2015, με όλες τις γνωστές και τις άγνωστες πτυχές του Λεμεσιανού Καρναβαλιού. Με συνεντεύξεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, είναι μια κατάθεση ψυχής από τον Στέλιο Γεωργιάδη, συγγραφέα του βιβλίου, που κυκλοφόρησε μετά από επίπονη και συστηματική δουλειά 14 χρόνων. Μπορείς να το παραγγείλεις και διαδικτυακά μ’ ένα κλικ εδώ. Τιμή: €36,75.

Στο μεσαίο ράφι, βάλαμε τους τρεις τόμους των Συλλογών της Λεβεντείου Πινακοθήκης, τον ένα πάνω στον άλλο. Πρόκειται για μια σειρά από τα μνημειώδη έργα, που αφορούν τη  Συλλογή του Παρισιού, την Ελληνική Συλλογή και την Κυπριακή Συλλογή.

Στη βάση τοποθετήσαμε το «Η Συλλογή του Παρισιού του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη», μια έκδοση-οδηγός για τη Συλλογή του Παρισιού που φιλοξενείται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. «Αν οι πίνακες μπορούσαν να μιλήσουν… θα μιλούσαν για τους καλλιτέχνες… Αν οι καλλιτέχνες μπορούσαν να μιλήσουν… θα μιλούσαν για την τέχνη…». Τη γενική επιμέλεια της έκδοσης είχαν οι Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και η Δήμητρα Θεοδότου. Θα το βρεις εδώ. Τιμή: €60.

Στη μέση επιλέξαμε την έκδοση «Συλλογή Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Έργα Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου και 20ού αιώνα». Είναι ένας καλαίσθητος εικονογραφημένος κατάλογος, καρπός ενδελεχούς έρευνας της συγγραφέως Εβίτας Αράπογλου, η οποία ανέλαβε την καταγραφή και την τεκμηρίωση του συνόλου της Ελληνικής Συλλογής, που περιλαμβάνει έργα από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και 20ού αιώνα. Θα το παραγγείλεις και διαδικτυακά κάνοντας κλικ εδώ. Τιμή: €60

Και για να ολοκληρώσουμε την διευθέτηση βάλαμε την έκδοση με τίτλο «Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη: H Κυπριακή Συλλογή της Λεβεντείου Πινακοθήκης». Μιλάμε για μία διεξοδική μελέτη της Ελένης Σ. Νικήτα και αφορά την Κυπριακή Συλλογή του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, που περιλαμβάνει έργα Κυπρίων ζωγράφων, πρωτεργατών και πρωτοπόρων καλλιτεχνών της πρώτης γενιάς. Θα το βρεις και διαδικτυακά εδώ. Τιμή: €60

Στο κάτω ράφι της βιβλιοθήκης, μπορείς να προβάλλεις τους αγαπημένους σου τίτλους βιβλίων. Εμείς επιλέξαμε το «Art and Appetite», που ασχολείται με την γαστρονομία και την θέση της στις Καλές Τέχνες. Πρόκειται για μια έκδοση που φωτίζει την ιστορία της διατροφικής κουλτούρας και την εφευρετικότητα της αμερικανικής τέχνης στο χώρο της γαστρονομίας. Τα έργα που παρουσιάζονται μάλιστα, ενισχύουν την ιδέα ότι το φαγητό βρίσκεται στο επίκεντρο της υγείας μας μόνο, αλλά και των οικογενειών μας, της ταυτότητας, των φιλοδοξιών, ακόμη και των ονείρων μας. Θα το βρεις μόνον στο κατάστημα της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Τιμή: €60

Δίπλα του, βρήκε τη θέση της η ελληνική έκδοση για τη «Λουκία Νικολαΐδου-Βασιλείου: Μια Μοντέρνα Ζωγράφος», που φέρει την υπογραφή της Ελένης Σ. Νικήτα. Πρόκειται για την πρώτη μονογραφία από την εκδοτική σειρά της Λεβεντείου Πινακοθήκης «Μονογραφίες Καλλιτεχνών Κυπριακής Συλλογής» που είναι αφιερωμένη στη Κύπρια ζωγράφο Λουκία Νικολαΐδου-Βασιλείου. Στόχος είναι να αναδειχθεί και να παρουσιασθεί το έργο της πρώτης Κύπριας ζωγράφου που σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού τη δεκαετία του 1930. Ταυτόχρονα, σκιαγραφείται η ζωή και η κοινωνική ταυτότητα της εποχής της, που μοιραία επέδρασαν στο έργο της. Θα το παραγγείλεις και διαδικτυακά κάνοντας κλικ εδώ. Τιμή: €35

Τελευταίο στη σειρά, το «The King’s Diaries» ήρθε να ολοκληρώσει την διευθέτηση που έδωσε αρμονία στη βιβλιοθήκη. Και ασφαλώς στερεώσαμε τα βιβλία με βιβλιοστάτες (bookend). Εμείς προτιμήσαμε τα αλογάκια, που είναι εμπνευσμένα από το έργο του van Dongen, «Περίπατος στο Δάσος της Βουλώνης», που μπορείς να τα βρεις κάνοντας κλικ στο The AGLG Shop. Τιμή: €50 (σετ από 2).

διακόσμηση με βιβλίαΕπίσης, χρησιμοποιήσαμε διακοσμητικά αντικείμενα για να δώσουμε περισσότερο στιλ και χρώμα στα ράφια μας. Στο μεσαίο ράφι βάλαμε την χρωμοτυπία σε plexiglass, επίσης εμπνευσμένη από το έργο του van Dongen. Θα το βρεις εδώ. Τιμή €70.

Στη βάση τοποθετήσαμε πολύχρωμα ρετρό βαζάκια ή κηροπήγια, που θα τα βρεις από το The AGLG Shop, το πωλητήριο της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Όπως θα δεις πιο κάτω, με τα αγαπημένα σου βιβλία μπορείς να δημιουργήσεις υπέροχες γωνιές στο χώρο σου χωρίς να περιορίζεσαι μόνο στα ράφια της συμβατικής βιβλιοθήκης σου. Χρησιμοποιώντας την φαντασία σου μπορείς να τα εμφανίσεις οπουδήποτε θέλεις, για να ανανεώσεις το χώρο σου.

Διακόσμηση με βιβλία και στην είσοδο του σπιτιού σου…

Σκέψου ελεύθερα λοιπόν, και μην περιοριστείς μόνο στο σαλόνι σου… Αλήθεια, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον, να δοκιμάσεις να διακοσμήσεις με εντυπωσιακά βιβλία και ένα ωραίο τραπέζι ή μια κονσόλα στο χολ του σπιτιού ή στην είσοδό του. Βάλε το ένα βιβλίο πάνω στο άλλο δημιουργώντας στοίβες και δώσε ιδιαίτερη σημασία στα χρώματα ώστε να «δένουν» μεταξύ τους. Όπως το τραπεζάκι του σαλονιού, το χρώμα, η γραμμή, η υφή και η κλίμακα των αντικειμένων, όπως τα επιτραπέζια φωτιστικά, τα αντικείμενα, τα έργα τέχνης, αλλά και τα βιβλία είναι όλα σημαντικά στοιχεία όταν θέλεις να διαμορφώσεις μια κονσόλα, είτε βρίσκεται σε έναν σύγχρονο ή πιο παραδοσιακό χώρο.διακόσμηση με βιβλίαΕδώ επιλέξαμε να στήσουμε τα βιβλία μας στο κέντρο του επίπλου. Χρησιμοποιήσαμε το «Art and Appetite», το «Καρναβάλι Λεμεσού. Μια μαγική ιστορία», και το «The Kings Diaries». Και τα στερεώσαμε με δύο βιβλιοστάτες, αλογάκια (όπως αυτά που σου είπαμε πιο πάνω). Πάνω από τα βιβλία στήσαμε ένα-δυο διακοσμητικά, όπως τα ρετρό βαζάκια/κηροπήγια. Εναλλακτικά, τοποθετήσαμε την χρωμοτυπία σε plexiglass,  εμπνευσμένη από το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Καφασωτά και Σκιές (λεπτομέρεια), Ελληνική Συλλογή, που βρήκαμε στο The AGLG Shop. Τιμή: €70. Κι έτσι και τα βιβλία αναδεικνύονται και δημιουργείται ένα απρόσμενο ενδιαφέρον στο χώρο.  

διακόσμηση με βιβλία

Διακόσμηση με βιβλία στο coffee table 

Τα βιβλία είναι πολύτιμοι θησαυροί… Όταν δεν τα διαβάζουμε, συνήθως βρίσκονται σε μια βιβλιοθήκη… Ωστόσο, υπάρχουν και διάφοροι άλλοι τρόποι για να τα εντάξουμε αρμονικά στη διακόσμηση του σπιτιού μας.

Σίγουρα είναι βολικό να τοποθετήσεις τα βιβλία, το ένα πάνω στο άλλο, πάνω σε ένα coffee table στο σαλόνι σου. Σε προηγούμενη ανάρτησή μας, σου είχαμε αναλύσει διεξοδικά τον τρόπο να διακοσμήσεις το coffee table σου και μπορείς να εμπνευστείς κάνοντας κλικ εδώ.

Στο γυάλινο τραπεζάκι  

διακόσμηση με βιβλίαΓια να εντάξεις ακόμη πιο δημιουργικά τα βιβλία στη διακόσμηση ενός coffee table με γυάλινες επιφάνειες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα βιβλιοστάτη, όπου θα τοποθετήσεις ένα βιβλίο, με εντυπωσιακές εικόνες. Εδώ χρησιμοποιήσαμε το «Art and Appetite». Παραδίπλα, βάλαμε τη «Λουκία Νικολαΐδου-Βασιλείου: Μια Μοντέρνα Ζωγράφος», και τη σειρά με τις Συλλογές έργων της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Μιλάμε για τους τρεις τόμους των συλλογών της Πινακοθήκης, τον ένα πάνω στον άλλο. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω πρόκειται για μια σειρά από τα μνημειώδη έργα, που αφορούν την Κυπριακή Συλλογή, την Ελληνική Συλλογή και την Συλλογή του Παρισιού. διακόσμηση με βιβλίαΜαζί τους, μπορείς να τοποθετήσεις κι ένα διαχρονικό artwork που θα αναδείξει τη συνολική διακόσμηση του τραπεζιού. Επίσης, επιλέξαμε να βάλουμε τα γυάλια κηροπήγια σ’ ένα δίσκο σερβιρίσματος από plexiglass, του Eugène Paul, known as Gen Paul (1895-1975) έργο της Συλλογής του Παρισιού, που θα βρεις από το The AGLG Shop, το πωλητήριο της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Κι έτσι θα δώσεις στο τραπεζάκι σου την προσωπική σου οπτική στο design…

Διακόσμηση με βιβλία στο vintage έπιπλο 

διακόσμηση με βιβλίαLast but not least: Δώσε ιδιαίτερη σημασία στα χρώματα των βιβλίων που θα χρησιμοποιήσεις στη διακόσμηση σου, έτσι ώστε να «δένουν» μεταξύ τους για μια ultra chic και πολύ αρμονική εικόνα. Ας υποθέσουμε ότι έχεις ένα έπιπλο με ρετρό (vintage) αισθητική… Εμείς, υποστηρίζουμε ότι μπορείς να μετατρέψεις αυτό το χρηστικό έπιπλο στο απόλυτο decor κομμάτι του χώρου σου. Επομένως, εδώ μπορείς να διευθετήσεις βιβλία που ταιριάζουν με το στιλ του επίπλου σου. Εμείς, τοποθετήσαμε την έκδοση για τη «Λουκία Νικολαΐδου-Βασιλείου: Μια Μοντέρνα Ζωγράφος»,  και την επίσης πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση «Θεόδωρος Ράλλης», που αφορά τον Έλληνα ζωγράφο που διέπρεψε κατά τον 19ο αιώνα. Τα βιβλία άλλωστε, είναι διακοσμητικά στοιχεία από μόνα τους… Σ’ αυτή την περίπτωση τα βιβλία που επιλέξαμε δένουν αρμονικά με τη χρωματική παλέτα του επίπλου, δίνοντας ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα στο χώρο. Κι αν θα προσθέσεις τα αγαπημένα σου διακοσμητικά πάνω στα βιβλία ή και δίπλα τους, θα χαρίσουν έξτρα στιλ και δόσεις πολυτέλειας στο χώρο σου. Ακούμπησε κηροπήγια, μεταλλικά αντικείμενα, κεραμικά ανθοδοχεία, και ό,τι άλλο θεωρείς πως ταιριάζει. Εμείς τοποθετήσαμε τρία γυάλινα κηροπήγια από το πωλητήριο της Λεβεντείου Πινακοθήκης, The AGLG Shop. Τιμή: €42 /€35 /€30. Είναι ένας ιδιαίτερα κομψός τρόπος για να αναβαθμίσεις το σπίτι σου.

 

Η παραγωγή για τη διακόσμηση με βιβλία

έγινε από την ομάδα του MadameLeFo

Κείμενο: Λένα Τσουκαλά

Concept Creation & Styling: Στέλλα Βασιλοπούλου

 

More info

Λεβέντειος Πινακοθήκη, Αναστασίου Γ. Λεβέντη 5, Λευκωσία. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή: 10:00-17:00 / Τετάρτη: 10:00-20:00 – κλειστά τις αργίες. Τηλ. 22 668 838, 22 668 108.

Facebook: theaglgshop

Instagram: theaglgshop

https://shop.leventisgallery.org/el/

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις της Λεβεντείου Πινακοθήκης μπορείς να βρεις εδώ

 

MadameLeFo