Photo Credits: Pete Linforth από το Pixabay
Οι κορωνοϊοί είναι μια ομάδα ιών οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τα συμπτώματα τους μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: Καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Ωστόσο, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό. Δηλαδή, βρογχίτιδα ή πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Οι κορωνοϊοί οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους: στο μικροσκόπιο θυμίζουν κορώνα.
Photo Credits: Mohamed Hassan από το Pixabay
Οι κορωνοϊοί μεταδίδονται μέσω του αέρα από άτομο που έχει προσβληθεί (σταγονίδια βήχα ή φτερνίσματος) ή μολυσμένων επιφανειών. Επιφάνειες τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα ή στη μύτη, εισάγοντας έτσι τον ιό στον οργανισμό μας. Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική αντιϊκή θεραπεία και βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα εξουδετερώνουν το νέο κορωνοϊό. Τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικά: καλό πλύσιμο χεριών, με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και, φυσικά, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας, κάτι που ισχύει και για την εποχική γρίπη.
Photo Credits: Gerd Altmann από το Pixabay
Το ανοσοποιητικό είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού που καθορίζει την ανθρώπινη υγεία. Η αρτιότητα του επηρεάζεται από τη γήρανση, τις ορμονικές δυσλειτουργίες, το στρες και την εφαρμογή μιας μη ισορροπημένης διατροφής. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύνατο, τότε γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα, γρίπη και άλλες, πιο σοβαρές καταστάσεις.
Θρεπτικά συστατικά στις τροφές είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού, προσφέροντας προστασία από ασθένειες, λοιμώξεις και αλλεργίες. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν ομάδες ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ασθένειες και είναι βασικό να έχουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό επισήμανσης τροφίμου ή συστατικού τροφίμων ως προστασία από τη μόλυνση ή λοίμωξη. Βέβαια, υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται με την κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως εκ τούτου ενθαρρύνεται η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής για την υγεία, προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι’ αυτό, δεν συνιστώνται οποιαδήποτε τρόφιμα πάνω από ένα άλλο, αλλά αντ’ αυτού ενθαρρύνεται η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής για την υγεία.
Photo Credits: Silvia Rita από το Pixabay
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και εξειδικευμένο και χρειάζεται πληθώρα θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει και αποδώσει αποτελεσματικά. Τα βασικά μικροθρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι: Βιταμίνες Α, C, D, E, Β12, Β6, φυλλικό οξύ. Και από μέταλλα και ιχνοστοιχεία ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός. Το ότι απαιτείται επάρκεια σε όλα αυτά τα συστατικά δείχνει και την πολυπλοκότητα της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού (BDA 2020).
Οι βασικές συνήθειες που φαίνεται ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του είναι:
Photo Credits: Pixabay
Ποια διατροφή θα πρέπει να ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι αυτό το διάστημα; Στόχος είναι η πρόσληψη των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών, που θα διατηρήσουν τον οργανισμό δυνατό ενάντια στις ιώσεις, αλλά και της σωστής ποσότητας των θερμίδων, μιας και οι ημερήσιες καύσεις μας μειώνονται αρκετά.
Στο έντερο βρίσκονται τα πιο πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού από κάθε άλλο όργανο, σε ποσοστό που αγγίζει περίπου το 80%. Η αλληλένδετη σχέση της διατροφής και των λοιμώξεων, που είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένη εδώ και δεκαετίες.
Photo Credits: Наркологическая Клиника από το Pixabay
Εάν λοιπόν παρουσιάσετε αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστηµα, όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιµος, πόνος στους µυς, πονοκέφαλος, αλλά και ρίγη, αίσθηµα κόπωσης, διάρροια και εµετοί, προσέξτε ιδιαίτερα: Η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αλλά και με τον διαιτολόγο (ακόμα και διαδικτυακά) για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος διαμέσου της διατροφής.
Η Δρ Ελένη Π Ανδρέου, RDN, είναι Κλινική Διαιτολόγος
Προέδρος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Λευκωσίας
Tags: ανοσοποιητικό σύστημα, κορονοϊός, μυστικά, ΥΓΕΙΑ
Η ενσυνειδητότητα (mindfulness), είναι η πρακτική της εστίασης της προσοχής…
Μάθε τους 10+9 λόγους για τους οποίους δεν λέει να…
Η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση για να…