Κι όμως, ο χειμώνας «γερνάει» τα μάτια μας

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά, επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο χειμώνας «γερνάει» τα μάτια μας. Μάλιστα, τα γυναικεία μάτια είναι πιο επηρρεπή… Γι’ αυτό, τώρα είναι καιρός για άμεση… δράση!

Το κρύο είναι τσουχτερό, η ημέρα μουντή και βροχερή… Σκεφτήκατε ποτέ ότι οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα μπορεί να επιδρούν εκτός από την ψυχολογία μας και στην εμφάνισή μας; Κι όμως, μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων, υποστηρίζουν ότι ο χειμώνας είναι πολύ επώδυνος, ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Μάλιστα, η έρευνά τους κατέγραψε το πως αλλάζει η εμφάνιση των ματιών 5.000 εθελοντριών σε κάθε εποχή του χρόνου. Τα καλά νέα είναι πως η εμφάνισή τους συνήθως ανακτά τη νεανικότητά της μόλις περάσουν οι μουντές ημέρες του χειμώνα.

Μάτια και μαύροι κύκλοι

Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι οι μαύροι κύκλοι και οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια σκουραίνουν στη διάρκεια των πιο κρύων μηνών του χρόνου, ενώ αντίθετα, αμβλύνονται σημαντικά το καλοκαίρι. Οι επιστήμονες αποδίδουν το εύρημά τους καταρχήν στην έλλειψη ήλιου κατά την διάρκεια του χειμώνα. Αυτή η έλλειψη τονίζει τη χλωμότητα του υπόλοιπου δέρματος στο πρόσωπο και έτσι σκουραίνει «σακούλες» και κύκλους. Την κατάσταση επιδεινώνει, υποστηρίζουν, η εντονότερη κούραση το χειμώνα λόγω των χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D (της ορμόνης του ήλιου) και κατ’ επέκταση της λιγότερης σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευεξίας» για τον οργανισμό.

Γιατί σκουραίνουν οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Όπως εξήγησε ο ειδικός σε θέματα αντιγήρανσης δρ Μαρκ Μπινέτ, ολοένα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμινών D και Κ αποτελεί μία από τις αιτίες για τους μαύρους κύκλους και τις «σακούλες» κάτω από τα μάτια, επειδή συσχετίζεται με την κόπωση και με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. «Όταν μια γυναίκα αποκτήσει μαύρους κύκλους και “σακούλες”, δύσκολα απαλλάσσεται», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Γι’ αυτό και οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για τις συνέπειες στην εμφάνισή τους από αυτά τα προβλήματα, παρά από τις ρυτίδες για τις οποίες υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης». Το χειμώνα, λοιπόν, που το δέρμα είναι πιο χλωμό, τα παραπάνω προβλήματα φαίνονται πιο έντονα. Και εντείνονται περισσότερο επειδή νιώθουμε πιο κουρασμένοι και με πιο πεσμένη ψυχική διάθεση απ’ ό,τι το καλοκαίρι.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στα AMA Laboratories στη Νέα Υόρκη και έδειξε πως το 82% των εθελοντριών είχαν μαύρους κύκλους και «σακούλες» στη διάρκεια του χειμώνα, έναντι του μόλις 38% το καλοκαίρι. Οι εθελόντριες είχαν ηλικία 27 έως 60 ετών και το εύρημα διαπιστώθηκε πως ίσχυε για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Που οφείλονται οι μαύροι κύκλοι;

Ο δυσχρωματισμός της περιοχής κάτω από τα μάτια ενοχλεί πολλούς ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια, τις περισσότερες φορές οι λόγοι είναι η ύπαρξη αλλεργιών, η συμφόρηση γύρω από τη μύτη ή η κληρονομικότητα. Επίσης, όπως λένε οι ειδικοί, οι μαύροι κύκλοι είναι από τα συνηθέστερα δερματολογικά προβλήματα και συχνά οφείλονται στην διαφυγή αίματος από τα μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Καθώς το αίμα οξειδώνεται, αποκτά ένα σκούρο μπλε χρώμα παρόμοιο με αυτό που έχουν οι μελανιές – και επειδή το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό, σύντομα αρχίζει να γίνεται εμφανής η «μελανιά», ενώ όσο περισσότερο αίμα συσσωρεύεται τόσο πιο έντονη γίνεται η «σακούλα».

Χρήσιμες συμβουλές

* Προσδιορίστε αν μέλη της οικογένειάς σας είχαν μαύρους κύκλους στο παρελθόν: Οι μαύροι κύκλοι είναι συχνά κληρονομικό χαρακτηριστικό. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως, θα πρέπει να έχετε προετοιμαστεί για μικρές αλλαγές ανεξάρτητα από τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να οφείλονται επίσης σε ελλιπή απορρόφηση πρωτεϊνών λόγω ανεπάρκειας υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι εξαιτίας έλλειψης βιταμίνης Β6 και φολικού οξέως (σχεδόν το 30% του πληθυσμού δε λαμβάνει επαρκείς ποσότητες των 2 αυτών συστατικών). Πιθανόν λοιπόν να χρειάζεται να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής.

* Δείτε αν αντιμετωπίζετε προβλήματα αλλεργίας: Οι αλλεργίες αποτελούν την κυριότερη αιτία για την εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Αν αυτές μπορούν να αντιμετωπισθούν τότε κάνατε σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση των μαύρων κύκλων. Εποχιακές αλλεργίες μπορούν συνήθως να αντιμετωπισθούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η καλύτερη λύση για τις μόνιμες αλλεργίες είναι συνήθως η αποφυγή των λόγων που τις προκαλούν. Απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους λόγους που σας προκαλούν αλλεργία. Άτομα με αλλεργίες συνήθως παρουσιάζουν έλλειψη βιταμινών Β6 και Β12 καθώς και φολικού οξέως. Ίσως να ενδείκνυται η λήψη πολυβιταμινών μετά από συζήτηση με το γιατρό σας.

 

Βρείτε περισσότερες συμβουλές ομορφιάς κάνοντας κλικ εδώ

Αυτά είναι τα top 20 της περιποίησης της ομορφιάς μας

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0