Κακάο: Εύγευστο και πλούσιο σε ευεργετικές ιδιότητες

Το κακάο, είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Οι ποικιλίες του κακάο είναι πολλές, και η Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος (MSc, BSc) Μαρία Πολυκάρπου αναλαμβάνει πιο κάτω να μας ξεναγήσει στον μαγικό κόσμο του κακάο. 

Κακάο, η «τροφή των θεών»

Το κακάο, και η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao, Ελληνικής προέλευσης και πρόερχεται από τις λέξεις «θεός και βρώση», που σημαίνει «τροφή των θεών»

Όποιος έχει δοκιμάσει τον σπόρο του κακάου, θα έχει διαπιστώσει ότι παρουσιάζει μια εξαιρετικά πικρή γεύση, που προσδίδουν οι προανθοκυανίνες. Το προφίλ της γεύσης του διαφοροποιείται ανάλογα με τη ποικιλία του φυτού, το χώμα που έχει μεγαλώσει και την έκθεση στον ήλιο.

Κακάο, οι ευεργετικές ιδιότητες του

Το κακάο είναι μια από τις πιο πλούσιες τροφές σε θρεπτική αξία. Συγκεκριμένα, περιέχει αυξημένες συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προανθοκυανινών, που ανήκουν στη κατηγορία των πολυφαινολών (Field, Newton 2013). Οι κατεχίνες, ανθοκυανίνες και προανθοκυανιδίνες αποτελούν περίπου το 37%, 4% και 58% των πολυφαινολών στο κακάο, αντίστοιχα (Khan et al. 2014). Λόγω των προαναφερόμενων συστατικών που περιέχει, παρουσιάζει μια αντιοξειδωτική δράση που οδηγεί στην παρεμπόδιση της οξειδωτικής δράσης των ελεύθερων ριζών, αλλά και την προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

Το κακάο είναι φυσική πηγή Φυτικών ινών που βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, Πρωτεΐνης, που απαιτείται για την διατήρηση της μυικής μάζας και Καλίου, υπεύθυνο για την μυική και τη νευρολογική λειτουργία.

Είναι πλούσιο σε μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο (υπεύθυνο για τον μεταβολισμό, την υγεία των οστών, και των δοντιών και την ψυχική υγεία), ασβέστιο, φωσφόρο, χαλκό και μαγγάνιο, καθώς επίσης, μια πολύ καλή πηγή σεληνίου και ψευδαργύρου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες που παρουσιάζει το κακάο ποικίλλουν. Συγκεκριμένα, βοηθά στην ρύθμιση της υψηλής πίεσης αίματος, της χοληστερόλης κυρίως στην μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης «κακή χοληστερόλη» καθώς επίσης και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη). Ακόμη, συμβάλλει στην μείωση των υψηλά λιπαρών οξεών από την διατροφή που οδηγεί στην παχυσαρκία, στην δυσκοιλιότητα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον καρκίνο και διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ρεσβερατρόλη.

Στις μέρες μας, η πρόληψη των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, είναι εξαίρετης σημασίας λόγω των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών. Σύμφωνα με ανασκόπηση, η κατανάλωση της σοκολάτας έχει συχνά ειπωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Κι αυτό, λόγω των υψηλών επιπέδων της σοκολάτας σε στεατικό οξύ και φλαβονοειδή -που ανήκουν στην κατηγορία των  αντιοξειδωτικών. Τα αποτελέσματα από προοπτικές μελέτες των φλαβονοειδών προτείνει ότι το περιεχόμενο της σοκολάτα σε αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Σημαντική είναι η διεξαγωγή μεγαλύτερων τυχοποιημένων μελετών, ώστε να διερευνηθεί, η επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας σε μακροχρόνια καρδιαγγειακά επεισόδια. Συμπερασματικά, η μετριασμένη κατανάλωση του κακάο παρουσιάζει ευεργετικές ιδιότητες σε άτομα με Καρδιαγγειακά Νοσήματα. Μπορεί επίσης, να θεωρηθεί κι ένας τρόπος πρόληψης από αυτά τα νοσήματα.

Βάλε το κακάο στην καθημερινότητά σου

Μήπως αναρωτιέσαι πώς θα μπορούσες να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου;

  1. Ξεκίνα την μέρα σου με ένα μπολ δημητριακών ολικής αλέσεως και πασπάλισε 1 κουταλιά του γλυκού σκόνη κακάο. Συνδύασέ το με γάλα χαμηλά σε λιπαρά ή άπαχο.
  2. Κατανάλωσέ το σαν σοκολάτα (μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο).
  3. Ένταξε το στο ενδιάμεσο σου σνακ – με τα αγαπημένα σου φρούτα θα προσθέσεις φυστικοβούτυρο και θα τα πασπαλίσεις με λίγη σκόνη από κακάο.
  4. Σαν ρόφημα κακάο.

Απόλαυσε την σοκολάτα, χωρίς ενοχές!

Το κακάο είναι καλό για όλους μας!

 

More info

Η Μαρία Πολυκάρπου είναι Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος (MSc, BSc)

Είναι Μέλος του Συ.Δι.Κυ

Διεύθυνση: Μιχαήλ Ζένιου 12, Παλλουριώτισσα, Λευκωσία, Κύπρος. 1040

Τηλ. Επικοινωνίας: 99024792

Ηλ.Διεύθυνση (email): mariapolykarpou_cldietitian@outlook.com

 

 

MadameLeFo