Ιστορίες Χρυσού ζωντανεύουν στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Ιστορίες Χρυσού… Από τον Μέγα Αλέξανδρο, στο Βυζάντιο, στο Μεσαίωνα μέχρι και την μοντέρνα εποχή. Μια σπάνια συλλογή με χρυσά νομίσματα που χάραξαν πορεία στην παγκόσμια ιστορία της νομισματοποιείας ανοίγει από αύριο την πύλη της ιστορίας στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Ιστορίες Χρυσού

Η έκθεση Ιστορίες Χρυσού εγκαινιάζεται αύριο το απόγευμα, και θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι και την 11η Φεβρουαρίου 2019, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Όπως μας εξήγησε η κυρία Λουκία Λ. Χατζηγαβριήλ, η διευθύντρια της Λεβέντειου Πινακοθήκης, πρόκειται για την άγνωστη μέχρι σήμερα, προσωπική συλλογή του δυναμικού και διορατικού επιχειρηματία, αλλά και παθιασμένου συλλέκτη, Αναστάσιου Γ. Λεβέντη. Ιστορίες Χρυσού Ο ίδιος συγκρότησε αυτήν την εξαιρετική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει σπάνια δείγματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο για τους συλλέκτες όσο και για τους μελετητές.

Σε «πρώτη προβολή»

Την προηγούμενη Πέμπτη, στις 6 Δεκεμβρίου, νωρίς το πρωί, η έκθεση άνοιξε για μία «πρώτη προβολή» αποκλειστικά για εμάς, τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Και οι MadameLeFo είμασταν εκεί, για να περιεργαστούμε και να μάθουμε περισσότερα για τα 12 χρυσά νομίσματα αυτής της σπάνιας συλλογής. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η Αυτού Βασιλική Υψηλότης Διάδοχος Παύλος, αύριο Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, στην παρουσία υψηλών προσκεκλημένων του πολιτικού, επιχειρηματικού και πολιτιστικού χώρου.

12 νομίσματα, 12 ιστορίες χρυσού

Η έκθεση Ιστορίες Χρυσού επικεντρώνεται σε 12 νομίσματα και αποκαλύπτει άγνωστες, συναρπαστικές ιστορίες και σημαντικά γεγονότα που περιστρέφονται γύρω από αυτά. Πρόκειται για νομίσματα μεγάλων αυτοκρατοριών με διεθνή εμπορική εμβέλεια, δύναμη και φήμη, νομίσματα με ενδιαφέρουσα εικονογραφία, καθώς και αναμνηστικά νομίσματα, που θεωρούνται ορόσημα στην παγκόσμια ιστορία του νομίσματος.

Για καθένα από αυτά τα νομίσματα παρέχονται εισαγωγικές ιστορικές πληροφορίες για την εκδίδουσα αρχή ή τον ηγεμόνα, προκειμένου ο επισκέπτης να τοποθετηθεί στο γεωγραφικό και χρονικό πλαίσιο της δημιουργίας του συγκεκριμένου νομίσματος. Το συνοδευτικό εποπτικό υλικό της έκθεσης, περιλαμβάνει πορτραίτα, χαρακτικά, γλυπτά, πορσελάνες και άλλα τεχνουργήματα, τα οποία εντάσσουν τα νομίσματα στο ιστορικό, πολιτιστικό και νομισματικό πλαίσιό τους. Ιδιαίτερα, η χρήση νέων τεχνολογιών, βίντεο και προβολών βοηθά τους επισκέπτες να εκτιμήσουν τον μαγευτικό κόσμο των νομισμάτων και τον πλούτο του. Αξίζει να επισημάνουμε ότι για τη συγκέντρωση του υλικού αυτού συνεργάστηκαν οκτώ μουσεία και τρεις ιδιωτικές συλλογές από την Κύπρο και Ευρώπη. Σημειώστε ότι ολόκληρη η συλλογή με τις συναρπαστικές ιστορίες νομισμάτων που περιλαμβάνει, θα παρουσιαστεί σε λίγο καιρό σε μόνιμο εκθεσιακό χώρο στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

5 χρόνια διάλογος με την Ευρωπαϊκή Τέχνη

Όπως ανέφερε η Λουκία Λ. Χατζηγαβριήλ, τo 2019, η Λεβέντειος Πινακοθήκη γιορτάζει τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της. Από τον Μάρτη του 2014 όταν άνοιξαν οι πόρτες της στο κοινό, φιλοδοξούσε να αποτελέσει μια κοιτίδα πολιτισμού πρώτιστα για την Λευκωσία, την Κύπρο, και όχι μόνο. Είχε στόχο να λειτουργήσει για την πόλη μας σαν ένα σημείο συνάντησης, μια αφετηρία διαλόγου, σαν ένας χώρος που είναι ταυτόχρονα και έναυσμα για δημιουργία, που ξετυλίγει το νήμα της γνώσης αλλά και τον κόσμο της φαντασίας. Που μας ξεναγεί στο χτες αλλά ανοίγει τους δρόμους για το αύριο.

Παράλληλα, οι δημιουργοί της ήθελαν να λειτουργούν την Πινακοθήκη και σαν ένα παράθυρο στον κόσμο. Ως χώρος που, με διεθνείς συνεργασίες, θα άνοιγε νέους δρόμος  κυρίως στον τομέα της έρευνας της Ιστορίας της Τέχνης και της Μουσειολογίας. Που θα έφερνε αντικείμενα τέχνης από τα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού εδώ, στην καρδιά της Λευκωσίας – και μαζί τους νέες ιδέες και νέες προκλήσεις.

Με αυτό το πνεύμα σχεδιάστηκαν ήδη και οι εορτασμοί για την πρώτη πενταετία της Πινακοθήκης. Με διεθνείς εκθέσεις, εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, διαλέξεις και ποικίλες άλλες δράσεις και εκδηλώσεις: «Ένας Πικάσο», «Τρεις Γυναίκες Ζωγράφοι», οι μεγάλοι ιμπρεσιονιστές και όχι μόνο, μοναδικές ξεναγήσεις και προγράμματα έχουν ήδη τροχοδρομηθεί κατά την διάρκεια του χρόνου. Και αυτοί οι εορτασμοί αρχίζουν, μάλλον επίκαιρα, μια ανάσα από τα Χριστούγεννα, με τις λαμπερές,  Ιστορίες Χρυσού – προάγγελο της χρονιάς που έρχεται, και αφορμή για όλους να βρεθούν και πάλι στην Πινακοθήκη.

More info

Την έκθεση Ιστορίες Χρυσού συνοδεύει ομώνυμη έκδοση σε ελληνικά και αγγλικά, η οποία διατίθεται προς πώληση στο πωλητήριο της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

 

Γενικός συντονισμός έκθεσης: Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου

Επιμελήτριες έκθεσης: Λευκή Μιχαηλίδου, Ελένη Ζαπίτη, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ

 

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη λειτουργεί καθημερινά, εκτός της Τρίτης, από τις 10:00 έως τις 17:00. Παραμένει ανοιχτή την Τετάρτη έως τις 22:00. Ώρες γραφείου: Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:30 έως 16:30.

 

Βρείτε περισσότερα για τη Λεβέντειο Πινακοθήκη και τα προγράμματά της εδώ