Η Υπέρταση έχει το δικό της «φάρμακο»

Η Υπέρταση έχει το δικό της «φάρμακο» και, δεν είναι άλλο από τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η Παθολόγος Δρ. Κυριακή Ζιγκουλή θα μας εξηγήσει πιο κάτω τι πρέπει να αλλάξουμε στον τρόπο της σύγχρονης ζωής μας για την διατήρηση της καλής υγείας γενικότερα.

Η Υπέρταση

Πώς επηρεάζει ο τρόπος ζωής μου την αρτηριακή πίεση;

Τόσο οι δραστηριότητες μας, όσο και η διατροφή και οι συνήθειές μας, συντείνουν στη ρύθμιση της αρτηριακής του πίεσης και γενικά της υγείας μας. Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε: Να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση, αλλά και την ανάγκη χρήσης φαρμάκων για την πίεση. Επίσης, να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της αγωγής που ήδη λαμβάνουμε και να μειώσουμε τις πιθανότητες εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.

Η Υπέρταση και το life style

Μπορώ να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου για να μειώσω την αρτηριακή μου πίεση χωρίς φάρμακα;

Η ΥπέρτασηΗ υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής έχει ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο για την αρτηριακή πίεση, αλλά και γενικά για την υγεία μας. Μελέτες έδειξαν ότι οι αλλαγές που αναλύονται πιο κάτω, μειώνουν την πιθανότητα να αποκτήσει κάποιος αρτηριακή υπέρταση (δηλαδή υψηλή πίεση). Επίσης, εάν έχει ήδη υπέρταση μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση ή και αποφυγή των φαρμάκων. Προσοχή όμως: Η απόφαση κατά πόσο χρειάζονται ή όχι αμέσως φάρμακα, πρέπει να λαμβάνεται μαζί με τον γιατρό σας. Αφού λοιπόν, γίνει αξιολόγηση της πίεσης από το θεράποντα ιατρό σας, θα αποφασιστεί αν χρειάζονται και φάρμακα, παράλληλα με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η Υπέρταση

Ποιες είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές στη μείωση της αρτηριακής πίεσης;

  • Άσκηση: Εξίσου σημαντικό ρόλο με τη διατροφή συντελεί η φυσική δραστηριότητα. Συστηματική άσκηση, όπως περπάτημα, κολύμπι, τροχάδιν για 20 με 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, συντελούν σε μείωση της πίεσης ακόμα και χωρίς συνακόλουθη απώλεια βάρους.
  • Μείωση σωματικού βάρους: Η απώλεια ακόμα και μερικών κιλών από άτομα υπέρβαρα με δείχτη μάζας σώματος (BMI) άνω του 25, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλου βαθμού μείωση της αρτηριακής πίεσης.Η Υπέρταση
  • Μείωση πρόσληψης άλατος: Η κύρια πηγή άλατος στη διατροφή προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, τρόφιμα σε κονσέρβες και τρόφιμα εστιατορίων. Μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι αποτελείται από 2 γραμμάρια άλατος την ημέρα, όριο ιδιαίτερα χαμηλό για τις συνήθεις διατροφικές επιλογές. Πρακτικά, δε χρειάζεται αλατιέρα στο τραπέζι μας. Το αλάτι που περιέχουν τα φαγητά μας είναι παραπάνω από αρκετό.Η Υπέρταση
  • Αύξηση στη διατροφή φρούτων και λαχανικών, φυτικών ινών και ψαριών (DASH): Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατέδειξε ότι διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά και χαμηλής πρόσληψης κρέατος, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, οδήγησε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το όφελος ήταν ιδιαίτερα προφανές στα άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί με αρτηριακή υπέρταση.
  • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ: Η κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης αρτηριακής υπέρτασης. Μελέτες δείχνουν πως τα άτομα που καταναλώνουν πέραν των δύο μερίδων αλκοόλ την ημέρα, παρουσιάζουν σημαντικό ρίσκο αύξησης της αρτηριακής πίεσης σε σχέση με τα άτομα που καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ.
  • Διακοπή ή μείωση καπνίσματος: Οι άμεσες επιδράσεις του καπνίσματος στην αρτηριακή πίεση είναι παροδικές, αλλά το μακροχρόνιο κάπνισμα φαίνεται μάλλον να αυξάνει με διάφορους μηχανισμούς την πίεση. Παράλληλα, ας μην ξεχνάτε ότι έχει και πολλές άλλες σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Συνεπώς, η διακοπή του είναι οπωσδήποτε προτεινόμενη.Η Υπέρταση
  • Καφές: Η επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση είναι σχετικά μικρή και παροδική. Στα περισσότερα άτομα χρήση έως και δύο καφέδων την ημέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αρτηριακής υπέρτασης.
    Η Υπέρταση

Συμπερασματικά λοιπόν, η αρτηριακή πίεση είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής μας. Έχοντας αυτό υπόψη μας, έχουμε τη δυνατότητα ενεργειών, ώστε σε συνεργασία με τον γιατρό μας, να ωφελήσουμε την υγεία μας. Έτσι, μπορούμε να μειώσουμε την ανάγκη ή και να αποφύγουμε πλήρως τα φάρμακα για την υπέρταση.

More info

Η Δρ. Κυριακή Ζιγκουλή είναι Παθολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς

MadameLeFo