«Η Κλωστή της Υπομονής» από τη Σάντη & την Έλενα

Τι κοινό μπορεί να έχουν μια ατέρμονη κλωστή, μια βαλίτσα γεμάτη αθηενίτικα κεντήματα, ένα τρένο, ένα κορίτσι και 17 βήματα στις μύτες των ποδιών της; Kι όμως, είναι όλα όσα μας διηγείται «Η Κλωστή της Υπομονής», το νέο παραμύθι της Σάντης Αντωνίου, που παρουσιάζεται αύριο το απόγευμα στην Αθηένου.

Ο Δήμος Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, στο πλαίσιο των δράσεών τους για προβολή και ενίσχυση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Δαντέλες «βενίς» ή «πιττωτές» και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα) παρουσιάζουν αύριο το απόγευμα την έκδοση ενός συναρπαστικού παιδικού παραμυθιού. Με τίτλο «Η Κλωστή της Υπομονής», το παραμύθι αφηγείται μία πραγματική ιστορία, αριστοτεχνικά κεντημένη με στοιχεία μυθοπλασίας, βγαλμένη μέσα από τις γειτονιές της Αθηένου του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

Η συγγραφέας Σάντη ΑντωνίουΣυντελεστές του παραμυθιού είναι η ταλαντούχα συγγραφέας Σάντη Αντωνίου και την εικονογράφηση υπογράφει η πολυβραβευμένη Αθηενίτισσα εικαστικός Έλενα Τσιγαρίδου. Την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε ο εκδοτικός οίκος a bookworm publication.  Το παραμύθι εκδόθηκε με συγχρηματοδότηση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με τη στήριξη της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

«Η Κλωστή της Υπομονής» & η αγάπη για τον πολιτισμό

Το παραμύθι πραγματεύεται την αγάπη για τον πολιτισμό και την άυλη κληρονομιά, που έχουν παραλάβει οι νεότερες γενιές, ειδικότερα σε σχέση με  την αθηενίτικη δαντέλα «βενίς». Παράλληλα, το παραμύθι εξυμνεί την αξία της υπομονής και της καλλιέργειας δεξιοτήτων στα παιδιά, με προσήλωση στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

«Η Κλωστή της Υπομονής», πρώτη παρουσίαση

Η πρώτη παρουσίαση του παραμυθιού θα γίνει αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, στις 7:30μ.μ. στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου. Την παρουσίαση θα χαιρετήσουν ο Δήμαρχος Αθηένου κύριος Κυριάκος Καρεκλάς και ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κύριος Παύλος Παρασκευάς. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Χαμπής Τσαγγάρης, χαράκτης, Δρ Κατερίνα Καρατάσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick και Δρ Αναστασία Χατζηγιαννακού, ειδική παιδαγωγός, εγγονή Αναστασίας Σέα. Θα ακολουθήσει αφήγηση από τον ηθοποιό κύριο Παναγιώτη Μπουγιούρη. Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης είναι η κυρία Αναστασία Σέα, η αφήγηση ζωής της οποίας υπήρξε η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του βιβλίου και επί σειρά ετών διδάσκουσα την κεντητική τέχνη των δαντελών «βενίς» σε γυναίκες της Αθηένου και εκτός.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση 

Νόνη Παπουή-Παπασιάντη, Έφορος Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου

24524002 / 24811370 και στο www.athienoumuseum.org.cy