Η φυσική «οικογένεια» του «οικολόγου» ΚΙΚΟ και τα eco T-shirts του

Κάποια μέρα θα μεγαλώσουν και θα αλλάξουν τον κόσμο… Μέχρι τότε, τα παιδιά μας χρειάζονται τη βοήθειά μας! Με motto τους «Change the world with one Tshirt at a time», δυο μαμάδες, φίλες καρδιακές, με ευαισθησίες για το περιβάλλον και την προστασία του, δημιούργησαν μια φορέσιμη, αλλά βιώσιμη «οικογένεια» από παιδικά tshirts και τελικά έγιναν μόδα. Οι «μαμάδες» της «οικογένειας» του ΚΙΚΟ, μας διηγούνται την eco ιστορία τους για τα αγαπημένα τους Tshirts

 

Φωτο: Γιάννης Νησιώτης

Το ραντεβού μας ήταν καθορισμένο για τις 9 το πρωί, στο πάρκο. Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν ιδιαίτερα τη φωτογράφιση που είχαμε προγραμματίσει, παρόλα αυτά όλοι ήρθαν στην ώρα τους ευδιάθετοι και αγνοώντας τη σκόνη που δημιουργούσε αποπνικτική ατμόσφαιρα, είχαν τον καλύτερο λόγο για να μας διηγηθούν την δική τους ιστορία. Έπαιξαν και χάρηκαν τις ομορφιές του πάρκου και στα διαλείματα της φωτογράφησης βρήκαμε το χρόνο να μάθουμε περισσότερα για τον ΚΙΚΟ και το eco project που τον «αγκαλιάζει».

Ο ΚΙΚΟ και η παρέα του

Ποιος είναι ο «οικολόγος» ΚΙΚΟ; Μην τα ρωτάτε! Θα σας δώσουμε όλες τις συστάσεις απ’ ευθείας απ’ τη «φυσική» οικογένεια του. Καταρχήν, οι «μαμάδες» του, που είχαν την έμπνευση να τον δημιουργήσουν, είναι δύο καρδιακές φίλες, η Ευγενία Ηροδότου/Αλεξάνδρου του Eco Home Store και η Στέφανη Μηνά. Προϋπήρξαν συνάδελφοι, αλλά η ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση τους, τις ένωσαν με γερούς δεσμούς φιλίας. Για αρκετό καιρό πειραματίζονταν να βρουν τρόπους να εκφράσουν τους φόβους τους για την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά να προβάλλουν και τρόπους για την προστασία του. Έτσι, το αποτέλεσμα του πειραματισμού τους έκανε πριν δύο χρόνια το ντεμπούτο του: Ήταν η συλλογή του ΚΙΚΟ με το T-Shirt Project.

«Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες μας για να αλλάξουμε τον κόσμο μ’ ένα μπλουζάκι, έφερε μια ολόδικη μας, συλλογή- από το σχεδιασμό των  illustrations που εμφανίζεται σε καθένα απ’ αυτά, μέχρι και την ιστορία που ξετυλίγεται σαν παραμύθι…  Οι ιστορίες μας στέλνουν δύο μηνύματα: πώς μικροπράγματα της καθημερινότητας μας μπορούν να αλλάξουν το σπίτι μας και να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο…», μας εξηγούν οι δυο φίλες και μας εξιστορούν το «ταξίδι» τους στον παραμυθένιο κόσμο του ΚΙΚΟ.

Οι super heros!

«Ο Κίκο, το μικρό αρκουδάκι, της σειράς των ιστοριών μας, ζει σ’ ένα μικρό σπιτάκι σε ένα όμορφο, πράσινο και καθαρό δάσος. Τα δέντρα του προσφέρουν σκιά, προστασία, φαγητό και οξυγόνο σε όλα τα ζωάκια που ζουν εκεί. Ο Κίκο έχει έναν φιλαράκο, τον Λίλο το λαγουδάκι και πολλούς άλλους!

Ο Κίκο προστατεύει το δάσος και μεταμορφώνεται σε σούπερ ήρωα όταν κάτι το απειλεί…». Ο Κίκο έχει τα δικά του T-Shirts, ένα φούξια και ένα μπλε ηλεκτρίκ, που “μιλούν” για την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Υπάρχουν όμως, και τα  T-Shirts όπου ο Κίκο παρέα με τους φίλους του προβάλλουν μια διαφορετική ιστορία: Το γκρίζο μπλουζάκι για παράδειγμα, «μιλά» για την εξοικονόμηση του νερού και το σκούρο μπλε τονίζει την εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτρισμού, ενώ το κίτρινο προβάλει την σημασία της ανακύκλωσης.

Με το νου στο περιβάλλον

«Δεν είμαστε «εξειδικευμένοι» οικολόγοι. Είμαστε απλώς μαμάδες που θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο: να τον κάνουμε πιο πράσινο, πιο φυσικό και πιο βιώσιμο. Έναν κόσμο στον οποίο τα παιδιά μας θα μπορούν να μεγαλώσουν και να είναι ευτυχισμένα και υγιή. Ο κόσμος μας είναι το σπίτι μας. Γι’ αυτό, ας αρχίσουμε από αυτό!», λέει εμφαντικά η Στέφανη.

Οι φιγούρες του Κίκο και των ιστοριών που συνδέονται μαζί του σχεδιάστηκαν από την illustrator Χαρά Αδαμίδου, ενώ τα μπλουζάκια είναι της Earth Positive, από 100% οργανικό βαμβάκι και τυπώθηκαν με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας, χωρίς τοξικές βαφές, στην Κύπρο. «Τα μπλουζάκια μας διηγούνται στα παιδιά μια ιστορία σχετικά με το πώς οι μικρές, καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να αλλάξουν το σπίτι μας και τον κόσμο προς το καλύτερο. Όπως παλιά οι ιστορίες των παππούδων μας πέρασαν από γενιά σε γενιά, έτσι κι εμείς ελπίζουμε ότι οι ιστορίες μας θα ταξιδέψουν από στόμα σε στόμα και θα αποτελέσουν παράδοση για τις επόμενες γενιές. Ελπίζουμε πως οι μικροί μας φίλοι θα διαβάσουν τις ιστορίες μας στους φίλους τους και θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν πως μπορούν να κάνουν πολλά! Δεν έχει σημασία πόσο μικροί είναι…», τονίζει η Ευγενία.

Α, και το σημαντικότερο όλων; Τα μπλουζάκια του T-Shirt Project  έχουν και τον φιλανθρωπικό τους χαρακτήρας, αφού €1 από την πώλησή του κάθε T-Shirt πηγαίνει στην Cans For Kids. Ας κάνουμε λοιπόν, την αρχή τώρα και το περιβάλλον θα μας αποζημιώσει με το παραπάνω.

It’s time for sustainable fashion

Εκτός των T-Shirt όμως, που ήταν το βασικό μας θέμα, η Ευγενία, πρόσθεσε και το δικό της eco friendly touch στην φωτογράφηση, και μας υπενθυμίζει τη σημασία του sustainable fashion! Καταρχήν, οι υπεραγορές πλέον (μετά από ευρωπαϊκή οδηγία) από την 1η Ιουλίου 2018 δεν θα προσφέρουν δωρεάν τις πλαστικές σακούλες για τα ψώνια μας. Ε, λοιπόν, αντί να αγοράζουμε κάθε φορά νέες σακούλες που προκαλούν χίλιες μύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μπορούμε να εξοπλιστούμε με τις επαναχρησιμοποιούμενες shopping bags της BAGGU, που είναι και ανθεκτικές και έχουν και παιχνιδιάρικα μοτίβα, που κάνουν ακόμη και τα ψώνια μας πιο διασκεδαστικά, χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον!

Και Generation Generous

Στη συλλογή του Eco Home Store όμως, θα ανακαλύψετε και τις eco friendly shopping bags της ελληνίδας Νατάσας Αθανασιάδου, τις γνωστές Generation Generous, που δημιουργήθηκαν με σκοπό να βοηθηθούν όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Κάθε τσάντα φτιάχνεται από 25 πεταμένα ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και έχει διαφορετικό χρώμα ραφής (μπλε, πράσινο, μπεζ, κόκκινο και κίτρινο), που συμβολίζει και μια βασική ανάγκη επιβίωσης (καθαρό πόσιμο νερό, τροφή, ασφαλή στέγη, υγεία, μόρφωση). Έτσι, επιλέγοντας μια από τις τσάντες, βοηθάμε κάποιον συνάνθρωπό μας να έχει πρόσβαση σε ένα από αυτά τα βασικά αγαθά.

 Πρακτικά και χρήσιμα

Ναι, και μια και μιλάμε για πλαστικά μπουκάλια, αντί να χρησιμοποιούμε αυτά ή τα πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης, η Ευγενία μας πρότεινε τα Contigo, σε κανάτες και ποτήρια σε χαρούμενα χρώματα, για μικρούς και μεγάλους, αλλά και τα ισοθερμικά τσαντάκια της Packit που διατηρούν το περιεχόμενο τους δροσερό! Ότι καλύτερο δηλαδή για τα πικ νικ στην εξοχή και τις εκδρομές στην παραλία!

 

More info

Τα T-shirts της οικογένειας του ΚΙΚΟ, τις τσάντες Generation Generous, τα ποτήρια της Contigo και τις ισοθερμικά τσαντάκια της Packit θα τα βρείτε στο ECOhoME STORE, στην οδό Κυπράνορος 36, Λευκωσία, τηλ: 22380707 

https://www.facebook.com/ecohomecy 

http://www.ecohome-store.com/ 

 

Μάθετε περισσότερα για το ECOhoME STORE στα πιο κάτω

Generous fashion, for generous generation

 

Ένα κερί… φέρνει την Άνοιξη!

Κάτω από το φως των κεριών

 

MadameLeFo