Εάν βρίσκεσαι στο στάδιο της προετοιμασίας σου για την εγκυμοσύνη και την ενίσχυση της γονιμότητάς σου είναι καλό να ξέρεις ότι παίζει σημαντικό ρόλο η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Γι’ αυτό ρίξε μια προσεκτική ματιά σε όσα ακολουθούν.
Όχι μόνον οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής. Κι αυτό γιατί θεωρείται δεδομένο ότι η ανδρική παχυσαρκία μπορεί να τροποποιήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ορμονών, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Η παχυσαρκία συνδέεται με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και κακή κινητικότητα του σπέρματος. Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να αυξήσει εξαιρετικά την ποιότητα του σπέρματος
Για τις υπέρβαρες γυναίκες, μία μείωση βάρους έστω και 5% μπορεί να βελτιώσει την γονιμότητα. Από την άλλη, οι ελλιποβαρείς γυναίκες ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα με τον κύκλο τους και ως αποτέλεσμα να μην έχουν ωορρηξία. Για να ελέγξουμε αν έχουμε το ιδανικό βάρος πρέπει να υπολογίσουμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Mass Index) μας. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένα απλό εργαλείο για την αξιολόγηση του βάρους μας το οποίο μας δείχνει την συσχέτιση μεταξύ ύψους και βάρους. Συγκεκριμένα, ο ΔΜΣ χρησιμοποιείται συχνά για την διάγνωση της παχυσαρκίας . Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο το ύψους (σε μέτρα) (Kg/m²). Επίπεδα μέχρι το 24.9 είναι φυσιολογικά ενώ ένα αποτέλεσμα άνω των 25 ορίζει το άτομο ως υπέρβαρο. Άτομα με ΔΜΣ άνω των 30 θεωρούνται παχύσαρκα.
Δείκτης Μάζας Σώματος ΔΜΣ Επεξήγηση
18.5-24.9 Υγιή επίπεδα βάρους
25-29.9 Υπέρβαρος
30-34.4 Παχυσαρκία Ι
35-39.9 Παχυσαρκία ΙΙ
≥40 Νοσογόνος Παχυσαρκία
Σύμφωνα με έρευνα σε 18500 νοσοκόμες, μία διατροφή πλούσια σε σίδηρο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Από αυτές που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τον εντοπισμό της αιτίας της υπογονιμότητας, 438 αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη σύλληψη επειδή δεν παρήγαγαν βιώσιμα ωάρια. Όταν εξέτασαν οι ερευνητές τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα τους, φάνηκε ότι όσες είχαν υψηλότερα επίπεδα σιδήρου είχαν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας. Μειωμένο κίνδυνο κατά 70% παρουσίαζαν όσες έπαιρναν συμπληρώματα σιδήρου.
Ζωικές πηγές: Συκώτι, νεφρά, καρδιά, βοδινό, αρνί, χοιρινό, λαδερό ψάρι όπως σολομός και σαρδέλες, αυγά.
Φυτικές πηγές: Μπιζέλι, φασόλια, φακές, ρεβίθια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάχι, ξηρά φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά προγεύματος ψηλά σε φυτικές ίνες όπως All Bran
Tο τσάι και ο καφές επιβραδύνουν την απορρόφηση του σιδήρου, έτσι είναι καλύτερα να αποφεύγονται κατά την διάρκεια των γευμάτων μας. Να θυμάστε ότι η Βιταμίνη C βοηθά την απορρόφηση του σίδηρου από τις φυτικές πηγές. Θα ήταν καλό να περιλαμβάνουμε τουλάχιστον μία μερίδα φαγητού ή ποτού με ψηλή ποσότητα Βιταμίνης C σε κάθε μας γεύμα (π.χ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, μούρα, φράουλες). Μία καλή ιδέα είναι να πίνουμε ένα φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ ή πορτοκάλι ή ακόμα και να τρώμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά μαζί με το γεύμα μας.Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard , γυναίκες που ακολουθούσαν τους πιο κάτω κανόνες διατροφής είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας.
♦ Λιγότερα τρανς λιπαρά και περισσότερα μονοακόρεστα (αβοκάντο, ελαιόλαδο)
♦ Λιγότερη ζωική πρωτεΐνη
♦ Περισσότερες φυτικές ίνες και υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως ψωμί σικάλεως και ρύζι μπασμάτι
♦ Περισσότερες φυτικές πηγές σιδήρου
♦ Λήψη πολυβιταμινών
♦ Γαλακτοκομικά πλήρης (όχι διαίτης)Γενικά η αύξηση φρούτων και λαχανικών, η μείωση κακών λιπαρών (τηγανιτά και επεξαργασμένα τρόφιμα), τα προϊόντα ολικής αλέσεως και μία διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και καλά λιπαρά φαίνεται να βοηθά. Επιπλέον μην ξεχνάτε την λήψη φυλλικού οξέος (τουλάχιστον 400mg την ημέρα). Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ. Εκτός από τα συμπληρώματα που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος σας, το φυλλικό οξύ βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, στα πορτοκάλια, στο σουσάμι, στα καρύδια, στα όσπρια και άλλα.
Η Νάταλυ Κυριακίδου είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Παχυσαρκία (BSc, RD, MSc). Θα την βρεις στο γραφείο της στην οδό Καλλιπόλεως 25Ζ, στη Λευκωσία, τηλ. 22758158 & 99692850, και στα social media της https://www.facebook.com/dietitianmum & https://www.instagram.com/dietitian.mum/
www.natalykyriakidou.com
www.dietitianmum.com
Tags: DIATROFI, infertility, γονιμότητα, διατροφικά tips, ζευγάρι και διατροφή, υπογονιμότητα
Μάσκα στα σχολεία που ανοίγουν εντός των ημερών; Η Δέσπω…
Πάρε χαρτί και μολύβι και άρχισε να σημειώνεις… Σήμερα σου…
Σου δίνουμε 10 ασφαλείς απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που…