Γίνε τουρίστας στον τόπο σου φέτος

Γίνε τουρίστας στον τόπο σου φέτος… Ναι, ο κορωνοϊός έφερε κι ένα καλό: Επιτέλους, μπορούμε να γνωρίσουμε την πατρίδα μας απ’ άκρου εις άκρον… Φέτος λοιπόν, κάνε διακοπές στην Κύπρο, ενίσχυσε τους έμπειρους ξενοδόχους τους τόπου μας… Και, εννοείται μπορείς να επωφεληεθείς τις προσιτές τιμές που προσφέρουν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα. 

Photo credits: Λένα Τσουκαλά

Οι διακοπές στην Κύπρο φέτος στηρίζονται στο Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού για την περίοδο από 1η Ιουνίου 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021 (δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος…).  Το Υφυπουργείο Τουρισμού, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την παράταση της χρονικής διάρκειας του Σχεδίου Ενίσχυσης του Εγχώριου Τουρισμού  για την περίοδο από 1η Ιουνίου 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021, εξαιρουμένων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

Photo credits: Λένα Τσουκαλά

Αυτό το Σχέδιο απευθύνεται σε μόνιμους κατοίκους Κύπρου και αποσκοπεί, στην ενθάρρυνση των διακοπών στην Κύπρο, μέσω:
(α) της παροχής προσιτών τιμών από τα τουριστικά καταλύματα,
(β) της επιχορήγησης μέρους του κόστους διαμονής προς όσους αποφασίσουν να το αξιοποιήσουν.

Photo credits: George Lemon από το Unsplash

Σημείωσε ότι αυτή είναι η τρίτη παράταση του Σχεδίου που αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς αυτό κρίθηκε ως ιδιαίτερα επωφελές για το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας και κατ’ επέκταση την οικονομία και την κοινωνία της χώρας γενικότερα.

Photo credits: Mike Yukhtenko από το Unsplash

Στο Σχέδιο συμμετέχουν Τουριστικά Καταλύματα (Ξενοδοχεία, Οργανωμένα Διαμερίσματα, Τουριστικά Χωριά, Αγροτουριστικά Καταλύματα), που προσφέρουν για όλη την περίοδο την ανώτατη τιμή των 60 ευρώ με πρόγευμα για δίκλινο δωμάτιο ανά βράδυ. Επιπλέον, τo Σχέδιο προβλέπει την κάλυψη του 35% του κόστους διαμονής συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων για παιδιά, από το Υφυπουργείο. Ως ελάχιστη διαμονή για χρήση των πιο πάνω τιμών έχουν καθοριστεί τα 2 βράδια.

Photo credits: Miriam Eh από το Unsplash

Για να κάνεις διακοπές σε όλη την όμορφη Κύπρο, μπορείς να επικοινωνείς απευθείας με το τουριστικό κατάλυμα της επιλογής σου ή με τα τουριστικά γραφεία για να κάνεις την κράτηση.

 Έχεις απορίες; Κάνε scroll και θα τις λύσεις

Photo Credits: Dimitris Vetsikas από το Pixabay

Έχεις απορίες; Κάνε κλικ πιο κάτω και σου έχουμε όλες τις απαντήσεις που αφορούν στη συμμετοχή στο Σχέδιο.

1. Ποιοι  είναι δικαιούχοι του  Σχεδίου Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού;

Δικαιούχοι  του Σχεδίου είναι μόνιμοι  κάτοικοι Κύπρου που προτίθενται να πραγματοποιήσουν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα, τα οποία παρουσιάζονται στον  κατάλογο που έχει καταρτιστεί  από το Υφυπουργείο, με ελάχιστη διαμονή τα 2 βράδια ανά δωμάτιο.

Photo credits: Didier Provost από το Unsplash

2. Ευρωπαίοι υπήκοοι ή  υπήκοοι άλλων χωρών που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, μπορούν να επωφεληθούν από το Σχέδιο;

Ναι. Για να  μπορέσει  να  επωφεληθεί  κάποιος,  που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο, το 35%  επιδότησης, θα πρέπει το αργότερο κατά την προσέλευση του στο τουριστικό  κατάλυμα να προσκομίσει αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού  κοινής  ωφελείας  (ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό ή τηλέφωνο ή κινητό τηλέφωνο ή σκύβαλα, ή αποχετευτικό ή internet ή άλλο αποδεικτικό  στοιχείο  μόνιμης  διαμονής).  Αποτελεί  ευθύνη του  δικαιούχου η προσκόμιση τέτοιων  αποδεικτικών στοιχείων. Λογαριασμός  για  τέλη  ακίνητης ιδιοκτησίας,  τραπεζική  κατάσταση, ασφάλειες δεν μπορούν να γίνουν  αποδεκτά.

Photo Credits: Dimitris Vetsikas από το Pixabay

3. Αν  κάποιος δεν διαθέτει πρόσφατο λογαριασμό κοινής ωφελείας, τι άλλο μπορεί να θεωρηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο μόνιμης διαμονής;

Αποδεικτικά στοιχεία  μόνιμης διαμονής μπορεί να είναι επίσης:

(α) Εγγραφή σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Κύπρο.

(β) Πιστοποιητικό καταβολής κοινωνικών ασφαλίσεων στην Κύπρο.

(γ)  Βεβαίωση  μόνιμης  διαμονής  από το  αρμόδιο  Υπουργείο  ή  Τοπική Αρχή.

(δ) Κίτρινο χαρτί MEU1A (“κίτρινο χαρτί”/yellow slip (Άδεια  Παραμονής)  το οποίο αποτελεί νόμιμο αποδεικτικό έγγραφο παραμονής για πάνω από 90 μέρες στο εξωτερικό, ακόμα και λόγω σπουδών. Εκδίδεται από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου. )

Photo credits: Datingscout από το Unsplash

4. Τι γίνεται σε περίπτωση  μη  προσκόμισης αποδεικτικών  στοιχείων μόνιμης διαμονής;

Σε  περίπτωση  μη  προσκόμισης     αποδεικτικών  στοιχείων  μόνιμης διαμονής,   ο   αιτητής δεν είναι δικαιούχος και οφείλει   να  καταβάλει ολόκληρο το ποσό που αφορά τη διαμονή του.

5. Το σχέδιο καλύπτει μόνιμους κάτοικους Κύπρου όχι κατ’ ανάγκη κατόχους κυπριακής ταυτότητας;

Ναι.   Καλύπτει   μόνιμα    διαμένοντες   στην Κύπρο που προσκομίζουν στοιχεία  μόνιμης διαμονής στην Κύπρο.

Photo Credits: Dimitris Vetsikas από το Pixabay

6. Στην  περίπτωση  που ο  πελάτης ζητήσει αναβάθμιση δωματίου και συμφωνήσει να επιβαρυνθεί  ο ίδιο την επιπρόσθετη χρέωση  αυτό είναι απαγορευτικό;

Η τιμή χρέωσης ανά  δωμάτιο δεν  μπορεί να ξεπερνά την δηλωθείσα τιμή (τιμή  δίκλινου   δωματίου  και  χρεώσεις  για  παιδιά)  όπως  αυτή παρουσιάζεται   στον   Κατάλογο που  έχει   καταρτιστεί,   αφού   το  Σχέδιο καθορίζει  τις ανώτατες τιμές ανά περίοδο.

Εάν   διατίθενται   δωμάτια  με  ψηλότερη  τιμή,  τότε  αυτά,   νοείται  ότι  δεν εμπίπτουν  στο  Σχέδιο   και  άρα  δεν μπορεί ο  πελάτης ούτε ο επιχειρηματίας να επωφεληθούν από το Σχέδιο.

Photo Credits: Dimitris Vetsikas από το Pixabay

7. Τι ημερομηνίας γίνονται αποδεκτά αποδεικτικά στοιχεία μόνιμης διαμονής (λογαριασμοί κοινής ωφέλειας).

Τα αποδεικτικά στοιχεία  πρέπει να   έχουν ημερομηνία του 2020  ή 2021. Αποδεικτικά  στοιχεία  μόνιμης  διαμονής  παλαιότερης ημερομηνίας  δεν θα γίνονται  αποδεκτά.

8. Μπορεί ένας δικαιούχους με το ίδιο αποδεικτικό στοιχείο μόνιμης διαμονής να κρατήσει περισσότερα από ένα δωμάτιο;

Ναι, φτάνει να αφορά μέλη της οικογένειας του δικαιούχου (π.χ. παιδιά, γονείς).

Photo Credits: Dimitris Vetsikas από το Pixabay

 

Learn more

Μπορείς να βρεις τους καταλόγους με τα καταλύματα ανά επαρχία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στα πιο κάτω links.

https://www.visitcyprus.com/index.php/en/domestic-tourism-2020-2021

                                              – Επαρχία Αμμοχώστου 

– Επαρχία Λάρνακας και ορεινές περιοχές
– Επαρχία Λεμεσού και ορεινές περιοχές
– Επαρχία Λευκωσίας, ορεινές περιοχές και περιοχή Τηλλυρίας
– Επαρχία Πάφου και ορεινές περιοχές

 

 

MadameLeFo