EUcosmetics: Ευρωπαϊκή καμπάνια για τα καλλυντικά μας

EUcosmetics… Τί είναι αυτό πάλι; Πολύ πιθανόν να διερωτήθηκες διαβάζοντας τον τίτλο μας… Ωστόσο, με το #EUcosmetics δίνεται η έναρξη της νέας  Ευρωπαϊκής καμπάνιας για τα καλλυντικά μας. Και τί μπορεί να σημαίνει αυτό; Απλά, θα κάνεις scroll κι εμείς στο MadameLeFo θα σε βοηθήσουμε να μάθεις ΤΩΡΑ όλα όσα περιλαμβάνει αυτή η καμπάνια ενημέρωσης μας αναφορικά με τα καλλυντικά προϊόντα που αγοράζουμε και πως τα χρησιμοποιούμε. 

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες μας πληροφόρησαν πριν λίγες μέρες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19, έχει ξεκινήσει ΤΗΝ #EUcosmetics, μια ΝΕΑ Ευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών αναφορικά με τα καλλυντικά προϊόντα.

EUcosmeticsΣυγκεκριμένα, η καμπάνια αυτή επικεντρώνεται στον ρόλο των καλλυντικών προϊόντων στην προσωπική υγιεινή, καθώς και στα οφέλη που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τα καλλυντικά προϊόντα. Σε σχετικό άρθρο που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο “Safe & Healthy: 5 facts you should know about cosmetics in the ΕU”, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

EUcosmeticsTα καλλυντικά προϊόντα βρίσκονται καθημερινά στη ζωή μας και είναι απαραίτητα για την προσωπική μας υγιεινή. Συμβάλλουν επίσης ουσιαστικά στην υγεία και την ευημερία μας. Ας αναλογιστούμε ότι η χρήση των σαπουνιών και το πλύσιμο των χεριών μας, καθώς και η χρήση άλλων προϊόντων προσωπικής φροντίδας έχουν γίνει πιο σημαντικά από ποτέ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

EUcosmetics

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μεταξύ 5 και 15 καλλυντικών προϊόντων κάθε μέρα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτά εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα και τα μαλλιά μας και λαμβάνοντας υπόψιν τη σοβαρότητα των πιθανών βλαβών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα καλλυντικά είναι ένας από τους βασικούς τομείς προστασίας των καταναλωτών στην ΕΕ. Χάρη στη νομοθεσία της ΕΕ και την καθημερινή συνεισφορά ειδικών εμπειρογνωμόνων, οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας των καταναλωτών όταν αγοράζουν και χρησιμοποιούν καλλυντικά.

Οι 5 βασικοί τρόποι

EUcosmeticsΠέντε βασικοί τρόποι με τους οποίους η ΕΕ διασφαλίζει ότι τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε ως καταναλωτές είναι ασφαλή και έχουν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας είναι οι πιο κάτω:

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-triangle-right”] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζεται στις συμβουλές μιας ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής αφιερωμένης στην ασφάλεια των καταναλωτών. Κορυφαίοι επιστήμονες και ειδικοί εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι τα καλλυντικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ είναι ασφαλή.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-triangle-right”] Υπάρχουν πάνω από 1600 απαγορευμένα συστατικά καλλυντικών στην ΕΕ. Η ασφάλεια των καταναλωτών αποτελεί προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτό γίνεται στενή παρακολούθηση των ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη εάν χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Μόλις η επιστημονική επιτροπή εντοπίσει πιθανό κίνδυνο για τους καταναλωτές, η ουσία απαγορεύεται από ολόκληρη την αγορά της ΕΕ (ή τίθενται περιορισμοί στη χρήση και τη μέγιστη συγκέντρωσή της).

EUcosmetics

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-triangle-right”] Τα καλλυντικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ως χρωστικές, συντηρητικά ή ως φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) πρέπει να είναι ασφαλή για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε καλλυντικά προϊόντα. Υπάρχουν περίπου 250 συστατικά καλλυντικών που έχουν βρεθεί ασφαλή για χρήση ως χρωστικές, συντηρητικά ή ως φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).

EUcosmetics

Photo Credits: Anna Demianenko από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-triangle-right”] Οι ισχυρισμοί οι οποίοι αναγράφονται στα καλλυντικά προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ πρέπει να είναι αληθινοί. Κάθε εταιρεία η οποία πωλεί καλλυντικά στην ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει τους ισχυρισμούς αναφορικά με τη δράση των προϊόντων της. Για παράδειγμα, εάν ένας κατασκευαστής πωλεί αντηλιακό που ισχυρίζεται ότι παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας (έχει υψηλό δείκτη προστασίας από τον ήλιο), πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει τη δήλωση αυτή επιστημονικά και να παρέχει αποτελέσματα δοκιμών ασφάλειας και άλλων δεδομένων κατόπιν αιτήματος.

EUcosmetics

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-triangle-right”] Μάθε τι αγοράζεις: ΟΛΑ τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος. Μία από τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί είναι ότι όλα τα συστατικά ενός καλλυντικού προϊόντος πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα. Γι’ αυτό, εάν είσαι αλλεργική σε μια ουσία, καλύτερα να ρίχνεις μια ματιά στην ετικέτα του προϊόντος πριν το αγοράσεις… Γιατί, ό,τι χρειάζεται να ξέρεις είναι εκεί!

EUcosmeticsΤα παραπάνω γεγονότα ισχύουν για την ΕΕ, συμβάλλουν όμως παράλληλα και στη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.

More and… more

Επιπλέον με τα πιο πάνω, αναφέρεται ότι:

EUcosmetics

Photo credits: Andrea Piacquadio από το Pexels

Bonus #1: Δεδομένου ότι οι κατασκευαστές των καλλυντικών πρέπει να τηρούν αυτούς τους κανόνες για να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην ΕΕ, είναι συχνά οικονομικά πιο βιώσιμο να εξάγουν το ίδιο προϊόν (σεβόμενοι τους ίδιους υψηλούς κανόνες υγείας και ασφάλειας) στον υπόλοιπο κόσμο, αντί να προετοιμάζουν δύο ή περισσότερες εκδόσεις του ίδιου προϊόντος. Επιπλέον, το σύστημα προστασίας των καταναλωτών στα καλλυντικά λειτουργεί ως μοντέλο αναφοράς και πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο εμπνέονται από αυτό για τα δικά τους συστήματα.

Bonus #2: Ξέρεις ότι η ΕΕ ήταν πρώτη στον κόσμο που απαγόρευσε εντελώς τις δοκιμές σε ζώα, γεγονός που απέδειξαν την ασφάλεια των καλλυντικών. Από το 2009, δεν μπορούν να γίνουν δοκιμές σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς μέσα στην ΕΕ. Από το 2013, τα καλλυντικά προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα (ακόμη και αλλού στον κόσμο) δεν μπορούν να πωληθούν οπουδήποτε στην ΕΕ. Παρόλο που χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης περισσότερων εναλλακτικών μεθόδων σε δοκιμές σε ζώα, θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να είμαστε περήφανοι για αυτό το πρωτοποριακό επίτευγμα!

EUcosmetics

Photo Credits: FreeGreatPicture.com

More info

Αυτούσιο το άρθρο το οποίο έχει δημοσιεύσει η ΕΕ είναι διαθέσιμο στον πιο κάτω σύνδεσμο: https://europeancommission.medium.com/safe-cosmetics-europe-eu-a2485eb71407

 

MadameLeFo