Έλλειψη βιταμίνης Δ αυξάνει τον κίνδυνο για αυτοάνοσα

Η έλλειψη βιταμίνης  Δ αυξάνει τον κίνδυνο για αυτοάνοσα… Ναι, κι αν δεν το ήξερες, πιο κάτω, η κλινική διαιτολόγος Χριστίνα Οικονομίδου θα σε βοηθήσει να μάθεις όλες τις λεπτομέρειες και να κάνεις το πρώτο βήμα για να την εντάξεις στη ζωή σου… 

Στις μέρες μας γίνεται ξαφνικά πολύς λόγος για τη βιταμίνη D . Ποιός είναι ο λόγος που ξαφνικά έγινε “της μόδας” αυτή η συγκεκριμένη βιταμίνη; Δικαιολογείται αυτό το επιστημονικό ενδιαφέρον, και πως αυτή η βιταμίνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου; Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Δ έχει ρόλο κλειδί σε πολλά θέματα υγείας. Η έλλειψη βιταμίνης Δ είναι πολύ συχνή, αφού επηρεάζει περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκόσμια.Η βιταμίνη Δ έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά επίσης στη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και στη ρύθμιση της οστικής μάζας. Σχεδόν όλα τα άτομα με τα οποία έρχομαι σε επαφή έχουν έλλειψη της βιταμίνης Δ! Τα αυτοάνοσα προβλήματα είναι και αυτά σε μεγάλη αύξηση, και επηρεάζουν περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωπους μόνο στις Η.Π.Α.!

Αυτοάνοσες Παθήσεις: Μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού

Αυτοάνοση πάθηση θεωρείται μια πάθηση όταν προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα λανθασμένα επιτίθεται σε όργανα ή ιστούς στο ίδιο μας το σώμα. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα συνήθως μας προφυλάσσει από επικίνδυνους ιούς, βακτήρια και μικρόβια και μπορεί να διαχωρίσει τα ξένα κύττταρα από τα δικά μας.Στις αυτοάνοσες παθήσεις το ανοσοποιητικό μας λανθασμένα κρίνει ότι μέρη του ίδιου μας του σώματος – όπως ο θυρεοειδής αδένας ή οι αρθρώσεις μας – είναι ξένα και επικίνδυνα. Ως αποτέλεσμα παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται αυτο-αντισώματα που επιτίθονται στα υγιή κύτταρα και καταστρέφουν τη λειτουργία ενός ή και περισσότερων οργάνων στο σώμα.

Βιταμίνη Δ και Αυτοάνοσες Παθήσεις

Η βιταμίνη Δ δρα ως ρυθμιστής του ανοσοποιητικού και μπορεί να καθορίσει αν κάποιο άτομο θα αναπτύξει αυτοάνοσες παθήσεις. Από έρευνες που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια βλέπουμε ότι άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Δ σε σχέση με υγιή άτομα και ότι τα αυτοάνοσα είναι πιο πιθανόν να αναπτυχθούν όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Δ.Η βιταμίνη Δ ρυθμίζει τον αριθμό των Τ-ρυθμιστικών κυττάρων, ένα είδος κυττάρων του έχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των αυτοάνοσων. Πιο συγκεκριμένα τα Τ-ρυθμιστικά κάνουν “πιο έξυπνο” το ανοσοποιητικό μαθαίνοντας του να διαχωρίζει τα κύτταρα του ίδιου του σώματος από τους ξένους εισβολείς ώστε να μην επιτίθεται στο ίδιο το σώμα.

Συμπληρώματα Βιταμίνης Δ σε άτομα με Αυτοάνοσα

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χορήγηση βιταμίνης Δ σε άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις έχει θεραπευτική δράση.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Σε μια μετα-ανάλυση 24 μελετών με σύνολο 3489 άτομα, τα άτομα με ρευματοειδή αρθτίτιδα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Δ σε σχέση με υγιή άτομα. Η έρευνα βρήκε επίσης ότι καθώς τα επίπεδα της βιταμίνης Δ αυξάνονται, τα συμπτώματα της ρευματοειδής αρθρίτιδας μειώνονται.

Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013, έδειξε ότι με χορηγία ψηλής δόσης βιταμίνης Δ (5000 IU/μέρα για 24 εβδομάδες), επιτυγχανόταν σημαντική μείωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε ασθενείς με νόσο του Crohn’s. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση βιταμίνης Δ (1200 IU για 12 μήνες) μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο για επαναφορά έξαρσης σε ασθενείς με νόσο του Crohn’s.

Κατά πλάκα Σκλήρυνση

Η έλλειψη βιταμίνης Δ φαίνεται να είναι ένας από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση και εξέλιξη της κατά πλάκα σκλήρυνσης.

Αυτοάνοση Θυροειδίτιδα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης Δ σχετίζεται με την εμφάνιση της ασθένειας Grave’s και θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Ο συνδυασμός της βιταμίνης Δ με την φαρμακευτική αγωγή μειώνει τα επίπεδα των αυτο-αντισωμάτων του Θυρεοειδή και βοηθά στην μείωση την φλεγμονής.

Μηνύματα

  • Αν έχεις μια αυοάνοση πάθηση, η ρύθμιση των επιπέδων της βιταμίνης Δ στο αίμα σου θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υγείας σου.
  • Η βιταμίνη Δ μειώνει τη φλεγμονή, επιβραδύνει την εξέλιξη και μειώνει τα συμπτώματα της πάθησης σου.
  • Καλό θα είναι να στοχεύεις επίπεδα βιταμίνης Δ μεταξύ 60-90 ng/ml.

ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ της βιταμίνης Δ: Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη. Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Δ είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, τη σαρδέλα, τη ρέγγα, ο τόνος, και ο σολομός. Αυτά τα συγκεκριμένα ψάρια περιέχουν την Δ3 που είναι πιο αποτελεσματική στην αύξηση της βιταμίνης D στο αίμα, σε σχέση με την Δ2. Η Βιταμίνη Δ περιέχεται επίσης στα μύδια, γαρίδες, στρείδια, μανιτάρια, φυτική μαργαρίνη και στον κρόκο του αυγού, στη φέτα, στο γάλα, στο μουρουνέλαιο κ.α.

Βιβλιογραφία

Lin, Jin, Jian Liu, Michael L. Davies, and Weiqian Chen. “Serum vitamin D level and rheumatoid arthritis disease activity: review and meta-analysis.” PloS one 11, no. 1 (2016): e0146351.

Wang, Jiying, Shishi Lv, Guo Chen, Chenlin Gao, Jianhua He, Haihua Zhong, and Yong Xu. “Meta-analysis of the association between vitamin D and autoimmune thyroid disease.” Nutrients 7, no. 4 (2015): 2485-2498.

Yin, Kai, and Devendra K. Agrawal. “Vitamin D and inflammatory diseases.” Journal of inflammation research 7 (2014): 69.

More info

H Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

https://nutritioncanheal.com/el/

https://www.facebook.com/profile.php?id=753992717

 και https://www.instagram.com/nutritioncanheal/

Διάβασε και άλλο άρθρο της Χριστίνας Οικονομίδου κάνοντας κλικ εδώ ⇓

Detox=Αποτοξίνωση, για προστασία του ήπατος

 

 

MadameLeFo