Δώρα, αλλά τι περιμένεις πίσω από το περιτύλιγμα τους;

Δώρα πολλά, αλλά κάτω από τους φιόγκους,

ο παραλήπτης αναμένει κάτι άλλο…

Χειροποίητα κεντητά γούρια, ιδανικά για δώρα, από το EcoHome Store

Δώρα… Ναι όλοι μας επενδύουμε αυτές τις μέρες στα δώρα… Ναι, αλλά ανάμεσα στις γιορτινές διαφημίσεις για ακόμα περισσότερες αγορές πρωτότυπων δώρων, είναι η αγάπη που μετράει παραπάνω… Κι ενώ το πνεύμα της νέας χρονιάς πλανιέται στην ατμόσφαιρα, ας ομορφύνουμε τις γιορτινές μέρες με μπόλικη χαρά, αγάπη και τρυφερότητα.

Δώρα εντυπωσιακά, δώρα πρωτότυπα, δώρα προσεχτικά αμπαλαρισμένα… Παρόλα αυτά, μέσα στον καταναλωτικό οργασμό που μας κατακλύζει, το μήνυμα που παίρνουμε από τους γύρω μας, είναι ότι τα δώρα ως δώρα δεν είναι αρκετά. Κάτω από τα περίτεχνα περιτυλίγματα και τις πρωτότυπες διακοσμήσεις τους, ο παραλήπτης του δώρου περιμένει και κάτι άλλο… Αναμένει κάτι παραπάνω από το αντικείμενο αυτό καθαυτό που αποτελεί το δώρο…

Δώρα, αγάπη ή απληστία; 

Απληστία; Όχι. Απλώς ανάγκη και για άλλα πράγματα… Και όχι από τη σφαίρα των υλικών αγαθών πια… Αλλά από τον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο. Αν παραπονιόμαστε ότι οι γιορτές έχασαν τη βαθύτερη έννοια τους και περιστρέφονται γύρω απ’ τον υπέρμετρο καταναλωτισμό, ας κοιτάξουμε απλά στον… καθρέφτη μας!

Αν εμείς οι ίδιοι δε κάνουμε τις μέρες των γιορτών ιδιαίτερες και δεν τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία, δε φταίει το γεγονός ότι δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα δώρα, αλλά το ότι δε δίνουμε σημασία στο πως τα προσφέρουμε.

Πως προσφέρουμε τα δώρα;

Τελικά εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε το αν υποβιβάζουμε τις γιορτές σε μια ακόμα εκδήλωση κενού υλισμού ή αν διατηρούμε το πνεύμα τους και ζεσταίνουμε τις καρδιές των γύρω μας με τις πράξεις μας. Και η επιτυχία ή η αποτυχία μας σε αυτό εξαρτάται από το πως προσφέρουμε τα δώρα μας. Υπάρχουν φορές που κάποιος δωρίζει λόγω ενοχών, γιατί με τη χειρονομία του θέλει να αποδείξει το αντίθετο από τις προσδοκίες του παραλήπτη του δώρου…Ή απλά για να εκπληρώσει τυπικά μια κοινωνική υποχρέωση. Αν λοιπόν η επιλογή και η προσφορά του δώρου γίνεται με τέτοια κριτήρια, τότε το δώρο χάνει τη συναισθηματική αξία του και το βαθύτερο νόημά του… Και ναι, τότε αποτελεί μια ακόμα άσκηση στην υλιστική απληστία ή την κοινωνική συμβατικότητα.

Ωστόσο, το να προσφέρει κάποιος σε κάποιον ένα δώρο μπορεί να γίνει με τόσο όμορφο και μεστό από νοήματα τρόπο… Γιατί ένα δώρο μπορεί να είναι γεμάτο από χαρά, συμπάθεια, κι αγάπη. Είναι στο χέρι μας λοιπόν, να πάρουμε την απόφαση πως θα προσφέρουμε τα δώρα μας.

Ο θρίαμβος της απλότητας

Ένα δώρο μπορεί να είναι μικρό, απλό, φθηνό, χειροποίητο ή κατασκευασμένο στο σπίτι… Εάν όμως, δοθεί με κατάλληλο συναισθηματικό περιτύλιγμα, δηλαδή με αληθινή αγάπη, πραγματικά θα αγγίξει την καρδιά του παραλήπτη του. Μπροστά σε ένα τέτοιο δώρο δεν είναι καθόλου απίθανο άλλα, πιο περίτεχνα αλλά αδιάφορα δώρα να ωχριούν μπροστά του. Για παράδειγμα, μια κυρία πήρε πολλά, αλλά κακόγουστα δώρα, άλλα πιο ακριβά και άλλα πιο φθηνά… Επειδή όμως, αυτοί που της τα προσέφεραν της ήθελαν απλά να εκπληρώσουν μια κοινωνική υποχρέωση, ένιωσε παντελώς αδιάφορα…

Συγκινήθηκε όμως, περισσότερο με τις σπιτικές μαρμέλαδες που της πρόσφερε η καρδιακή φίλη της. Αυτό το χειροποίητο δώρο, σε γυάλινα βαζάκια από κάποιο άλλο προϊόν, ζωγραφίστηκαν στο χέρι από τη δημιουργό του… Μάλιστα, έδεσε στο καπάκι τους ένα φιογκάκι όπου έδεσε και ξυλαράκια κανέλας… Κι έγραψε στην ετικέτα με τα καλλιγραφικά της γράμματα  το είδος της μαρμελάδας, που έφτιαξε με τα χεράκια της από τα δέντρα της αυλής της. Η παραλήπτρια του δώρου αυτού, θα θυμάται με αγάπη για μήνες την φίλη της και το δώρο της, μια και τα βαζάκια με τη μαρμελάδα θα εμφανίζονται στο τραπέζι της κουζίνας της κάθε πρωί όταν θα προγευματίζει με την οικογένειά της καθημερινά… Κι όλο και κάποιο θετικό σχόλιο πέφτει για τη νοστιμιά της μαρμελάδας! Άσε που έφτιαξε και μπισκοτάκια για την Πρωτοχρονιά με τη μαρμελάδα της φίλης της!

Δώρα για τα παιδιά του καταναλωτισμού;

Βέβαια, πορεί να ισχυριστείς ότι κάτι τέτοιο ισχύει αποκλειστικά για τους μεγάλους… Και να τονίσεις ότι τα παιδιά είναι προσκολλημένα σε παιχνίδια που είδαν κυρίως σε διαφημίσεις… Η πραγματικότητα όμως, διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό. Φυσικά και τα παιδιά αγαπούν τα παιχνίδια, και φυσικά θέλουν πολλά παιχνίδια, που δεν αντικαθίστανται από κάτι άλλο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα παιδιά δεν αναγνωρίζουν την αξία του απλού δώρου… Του δώρου που δίνει φτερά στη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Έτσι, συχνά βλέπουμε ότι τα παιδιά μαγνητίζονται από ασήμαντα δώρα – που ένας ενήλικας θα θεωρούσε ως άχρηστα… Υπάρχουν δώρα που μαγεύουν τα παιδιά και πολλές φορές εις βάρος ενός ακριβότερου, εμπορικού παιχνιδιού. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι ένα παιδί ανοίγει με ενθουσιασμό τα πακέτα που βρίσκονται κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο… Πολύ σύντομα όμως, παραμερίζει το περιεχόμενό τους και αφοσιώνεται σε ένα λιγότερο λαμπρό μικροδωράκι που του χάρισε ένας θείος… Ο θείος όμως, κάθεται μαζί του και του εξηγεί τη χρήση και λειτουργία του… Μάλιστα του λέει και ιστορίες και έτσι το ταξιδεύει στη σφαίρα της φαντασίας…

Δώρο, το μήνυμα της αγάπης

Χειροποίητα κεντητά γούρια, ιδανικά για δώρα αγάπης, από το EcoHome Store

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στις Δυτικές κοινωνίες, σαν τη δική μας, σε άλλους πολιτισμούς επικρατούν άλλες αξίες… Μάλιστα, η διαδικασία προσφοράς ενός υλικού δώρου δε σχετίζεται τόσο με το αντικείμενο αυτό καθαυτό, αλλά με την πρόθεση αυτού που έκανε το δώρο. Έτσι λοιπόν η σημασία βρίσκεται στη σκέψη και τη διαδικασία και όχι το αντικείμενο. Τα αντικείμενα φθείρονται και δεν έχουν διάρκεια. Αλλά η αγάπη και η ζεστασιά της ανάμνησής της διαρκεί για πάντα.

Βρες πρωτότυπες ιδέες για δώρα που θα προσφέρεις με αγάπη, κάνοντας κλικ εδώ

Δώρα αγάπης για Καλή χρονιά και όχι μόνον

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0