Σε μια εποχή γεμάτη στρες και αβεβαιότητα, η άσκηση μπορεί να γίνει το πιο προσιτό εργαλείο για την ψυχική μας ευεξία. Από τη μείωση της κατάθλιψης μέχρι την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η σωματική δραστηριότητα δεν είναι απλώς καλό να γίνεται… Είναι απαραίτητη. Διάβασε πιο κάτω όλα τα ενδιαφέροντα στοιχεία… Και θα δεις πώς η γυμναστική θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα… Χωρίς φάρμακα, χωρίς κόστος… Μόνο με λίγη θέληση.
Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, η σωματική άσκηση φαίνεται να αποτελεί ένα ισχυρό στήριγμα για την ψυχική υγεία. Και αυτό το επιβεβαιώνει μια πρόσφατη, ιδιαίτερα επίκαιρη μελέτη (Kathleen et al, 2020). Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ακόμη και άτομα με καλή γενική υγεία αλλά καθιστικό τρόπο ζωής, ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την τακτική φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση αποδεικνύεται ικανή να μειώσει αισθητά την κατάθλιψη, την εχθρότητα και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Επιπλέον, τα ψυχολογικά οφέλη δεν φαίνεται να είναι προσωρινά. Η θετική επίδραση στην ψυχική διάθεση διατηρείται ακόμη και εβδομάδες μετά τη διακοπή της άσκησης. Αυτό προσφέρει έναν επιπλέον λόγο για να προσπαθούμε να παραμένουμε δραστήριοι. Και μάλιστα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων, όπως ήταν αυτή της πανδημίας του κορονοϊού.
Ήδη από παλαιότερες μελέτες είναι γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία. Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί πως μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση, ενώ βοηθά και στη θεραπεία σοβαρών ψυχικών διαταραχών. Ομοίως, συμβάλλει στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτό. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μελέτες σε άτομα με ήδη υπάρχουσες κλινικές διαγνώσεις.
Επιδημιολογικά δεδομένα έχουν επίσης δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και μειωμένων επιπέδων κατάθλιψης, άγχους και αρνητικών διαθέσεων. Παρόλα αυτά, αυτού του είδους οι μελέτες δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιώδη σχέση – μόνο ότι οι πιο δραστήριοι άνθρωποι τείνουν να είναι και πιο ευδιάθετοι. Για να καλύψει αυτό το ερευνητικό κενό, επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα, πραγματοποίησαν μία από τις πρώτες πειραματικές μελέτες σχετικά με την επίδραση της άσκησης στην ψυχική υγεία υγιών αλλά ανενεργών ενηλίκων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Psychology.
Οι ερευνητές επέλεξαν 119 άτομα ηλικίας 20 έως 45 ετών με καθιστικό τρόπο ζωής και χωρίς ιστορικό ψυχικών παθήσεων. Μετά από κλινική αξιολόγηση και συμπλήρωση ερωτηματολογίων που μετρούσαν επίπεδα κατάθλιψης, άγχους, εχθρότητας και θυμού, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία συνέχισε την καθημερινότητά της αμετάβλητα, λειτουργώντας ως ομάδα ελέγχου. Η άλλη άρχισε να συμμετέχει σε πρόγραμμα μέτριας αερόβιας άσκησης τέσσερις φορές την εβδομάδα, στο εργαστήριο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε περπάτημα, τρέξιμο ή στατικό ποδήλατο για περίπου 35 λεπτά, με ένταση 70%–80% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού. Η άσκηση διήρκεσε τρεις μήνες, και στη συνέχεια ζητήθηκε από την ενεργή ομάδα να σταματήσει κάθε σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψει σε αδρανή τρόπο ζωής για έναν μήνα. Όλοι οι συμμετέχοντες επανεξέτασαν τη διάθεσή τους μέσα από τα ίδια ερωτηματολόγια, τρεις και τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της μελέτης.
Όπως αναμενόταν, στην αρχή του πειράματος όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλά επίπεδα άγχους και άλλων αρνητικών συναισθημάτων. Μετά από τρεις μήνες άσκησης, η ενεργή ομάδα εμφάνισε μείωση κατά 35% στα επίπεδα κατάθλιψης, ενώ στην ομάδα ελέγχου οι βαθμολογίες έμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Η εχθρότητα στην ενεργή ομάδα μειώθηκε αισθητά. Επίσης, οι μεταβολές στο άγχος και τον θυμό ήταν μικρότερες – πιθανώς επειδή τα αρχικά επίπεδα ήταν ήδη πολύ χαμηλά. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα οφέλη διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και μετά τον μήνα αδράνειας. Αν και υπήρξε μικρή επαναφορά των επιπέδων διάθεσης στα αρχικά τους σημεία, οι πρώην ασκούμενοι συνέχισαν να εμφανίζουν καλύτερες ψυχολογικές ενδείξεις από την ομάδα ελέγχου.
«Η άσκηση έχει πραγματικά θετική επίδραση στη διάθεση, ακόμη και όταν αυτή δεν είναι αρχικά κακή», αναφέρει η Kathleen McIntyre, συντονίστρια της μελέτης. Αν και η έρευνα δεν εξέτασε τους ακριβείς μηχανισμούς, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι θετικές επιδράσεις οφείλονται τόσο σε φυσιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο όσο και στην ψυχολογική ενίσχυση που νιώθουν τα άτομα όταν ασκούνται — αίσθημα ικανότητας, αυτοπεποίθησης και ενδυνάμωσης. Η μελέτη, ωστόσο, επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε ενήλικες χωρίς προβλήματα υγείας και περιελάμβανε μόνο μέτριας έντασης αερόβια άσκηση. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα έχουν σαφή σημασία για την παρούσα εποχή, κατά την οποία πολλοί άνθρωποι βιώνουν στρες, αβεβαιότητα και συναισθηματική επιβάρυνση λόγω της πανδημίας, των οικονομικών δυσκολιών, της απώλειας και της ανασφάλειας για το μέλλον.
«Η μελέτη αυτή μας υπενθυμίζει ότι έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο διαχείρισης των συναισθημάτων μας στη διάθεσή μας», σημειώνει η McIntyre. «Αν μπορείτε να βγείτε έξω για περπάτημα, τρέξιμο ή πεζοπορία με ασφάλεια, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που σχεδόν όλοι βιώνουμε». Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς εξωτερικούς χώρους, η ειδικός προτείνει εναλλακτικές λύσεις, όπως διαδικτυακά μαθήματα γυμναστικής ή απλές ασκήσεις στο σπίτι, ακόμη και με την οικογένεια ή τα παιδιά. «Οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι ευεργετική», καταλήγει. «Όχι μόνο για εσάς, αλλά και για όσους βρίσκονται γύρω σας».
Στο Altius Mind Institute θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Μάθε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ
Ο καλός ύπνος & η σημασία του για τη συνολική ποιότητα ζωής
Tags: άσκηση και ψυχική υγεία, γυμναστική για καλή διάθεση, φυσική δραστηριότητα κατά της κατάθλιψης
Κάθε χρόνο στις 2 του Απρίλη “γιορτάζεται” σ’ όλο τον…
Η ιδέα ότι υπάρχει μία μαγική συνταγή νεότητας, μακροβιότητας και…
Ναι, η φράουλα είναι η κόκκινη «καρδιά» της φύσης και…