Άγιος Βαλεντίνος: αυτή είναι η «πονεμένη» ιστορία του  

Ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζει σήμερα, και μαζί του γιορτάζουν όλα τα ζευγάρια. Πίσω, όμως, από τα ρομαντικά λόγια αγάπης και τις ευχετήριες κάρτες κρύβεται μία «πονεμένη» ιστορία… Μάθε περισσότερα κάνοντας scrπoll ιο κάτω. 

Βεβαίως, αν και η αλήθεια, πίσω από την ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου, περιπλέκεται με το μύθο, η παράδοση τον εκθειάζει σαν μία συμπαθή, ηρωική και προπαντός ρομαντική μορφή… Γι’ αυτό και αποτελεί το σήμα κατατεθέν για τους απανταχού ερωτευμένους. Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν, η 14η Φεβρουαρίου για τους αρχαίους Ρωμαίους ήταν μέρα Παγανιστικής γιορτής προς τιμήν της Juno, της βασίλισσας των Θεών της Ρώμης, γνωστή και σαν Θεά των γυναικών και του γάμου. Την επομένη ξεκινούσε η γιορτή Lupercalia κατά την οποία τα, κορίτσια και αγόρια έρχονταν σε επαφή και ακολουθούσαν μία σειρά από έθιμα που συχνά τους οδηγούσαν στο να ερωτευτούν.

 Η ιστορία του «αγαπημένου» Άγιου 

Τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., όταν ο σκληρός αυτοκράτορας Κλαύδιος Β’ ανακάλυψε πως αυτά τα έθιμα έβλαπταν τους στρατιώτες του που, προσκολλημένοι στις αγαπημένες τους, έδειχναν απρόθυμοι να φεύγουν για πολέμους. Δεν προβληματίστηκε όμως πολύ και με ένα διάταγμα απαγόρευσε τους αρραβώνες και τους γάμους στη Ρώμη. Η απόφαση αυτή βρήκε αντίθετο το νεαρό ιερέα Βαλεντίνο ο οποίος, αψηφώντας την, συνέχισε να παντρεύει ζευγάρια κρυφά. Ο Κλαύδιος όμως δεν άργησε να το μάθει και τιμώρησε τον Βαλεντίνο με φυλάκιση και αποκεφαλισμό. Λέγεται μάλιστα πως την ημέρα που θα πέθαινε, η οποία ενδεχομένως να ήταν η 14η Φεβρουαρίου, άφησε ένα ευχαριστήριο γράμμα στην κόρη του φύλακα των φυλακών, που του κρατούσε συχνά συντροφιά, υπογράφοντας «Με αγάπη, ο Βαλεντίνος σου»- η φράση που έμελλε να γραφτεί εκατομμύρια φορές στους επόμενους αιώνες.

Άγιος Βαλεντίνος Η χριστιανική καθολική εκκλησία τίμησε τη μνήμη του Βαλεντίνου και τον αναγνώρισε σαν οσιομάρτυρα, αφιερώνοντάς του τη 14η Φεβρουαρίου. Στο Μεσαίωνα, μάλιστα, ο Βαλεντίνος ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς αγίους σε Αγγλία και Γαλλία. Πιο συγκεκριμένα, στη Μεγάλη Βρετανία η ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου ξεκίνησε να είναι δημοφιλής γύρω στο 17ο αιώνα… Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα ήταν συχνό φαινόμενο, ανάμεσα στους εραστές κάθε κοινωνικής τάξης, να ανταλλάζονται λόγια και σημειώματα αγάπης.

Άγιος Βαλεντίνος & οι κάρτες του…

Άγιος Βαλεντίνος Προς τα τέλη του αιώνα η τεχνολογία έκανε το θαύμα της και τα σημειώματα αντικαταστάθηκαν από έντυπες κάρτες. Σε μία εποχή που ήταν δύσκολο να εκφράσει κανείς τα συναισθήματά του με λόγια, οι κάρτες έδωσαν τη λύση. Μία λύση που προτιμάται ακόμα και σήμερα, έστω κι αν υπάρχουν τα smart phones και τα ηλεκτρονικά μηνύματα! Πάντως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Ευχετήριων Καρτών, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στις αποστολές καρτών… Μάλιστα, μετά τα Χριστούγεννα… Και η συντριπτική πλειοψηφία των αποστολέων είναι γυναίκες (85%).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0