H εμφάνιση και η εξέλιξη του μαγιό συνδέεται άμεσα με τις διεκδικήσεις της γυναίκας και τη σταδιακή απελευθέρωσή της μέσα στους αιώνες. Aπό τις πουκαμίσες του μεσαίωνα, μέχρι το τάγκα, το μαγιό διέγραψε μια ιστορία γοητευτική και πολλές φορές αποκαλυπτική των εκάστοτε κοινωνικών δεδομένων. Πάντως, μέχρι και την πρώτη πενταετία των ’40s το μπικίνι ήταν άγνωστο για την καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα των γυναικών. Kάποιοι υποστηρίζουν πως το μπικίνι πρωτοέκανε την εμφάνισή τους, ως ο πιο «αμαρτωλός» τρόπος ένδυσης, κατά την διάρκεια του φεστιβάλ κινηματογράφου των Kαννών… Kανείς όμως, δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.
Το σίγουρο είναι ότι εφευρέτης και «νονός» του είναι ο Γάλλος Λουί Pεάρ. Ας τα πάρουμε από την αρχή, λοιπόν: Το πρώτο σύγχρονο μπικίνι, σχεδιάστηκε από τον Γάλλο σχεδιαστή Λουί Ρεάρ και παρουσιάστηκε στις 5 Ιουλίου του 1946, σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι. Πήρε το όνομά του από την ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ, όπου έγιναν οι πρώτες δοκιμές ατομικής βόμβας, με τις εκρήξεις των οποίων παρομοιάστηκε η έκρηξη ενθουσιασμού που προκλήθηκε στον ανδρικό πληθυσμό από τη δημιουργία του νέου μαγιό.
Η Brigitte Bardote με μπικίνι στις Κάννες
Στην ουσία, ο Ρεάρ τελειοποίησε τη δημιουργία ενός άλλου σχεδιαστή, του Ζακ Εμ, ο οποίος είχε παρουσιάσει το δικό του μπικίνι δύο μήνες νωρίτερα. Το είχε ονομάσει «Άτομο», υποδηλώνοντας το μικροσκοπικό του μέγεθος. Ο Ρεάρ όμως, το έκανε ακόμη μικρότερο, αλλά το πρόβλημά του ήταν ότι δεν έβρισκε κανένα μοντέλο που να τολμά να το φορέσει στην επίδειξη. Τη λύση έδωσε τελικά η Μισελίν Μπερναρντινί, μία αισθησιακή χορεύτρια που εργαζόταν στο Καζίνο του Παρισιού.
Πιο συγκεκριμένα, μετά το πυρηνικό όλεθρο που έσπειραν οι Aμερικανοί στο Nαγκασάκι και τη Xιροσίμα, ο εμπνευσμένος Γάλλος δημιουργός Λουί Pεάρ πέταξε τη δική του βόμβα σε μια μικρή ατόλη του Eιρηνικού, με το όνομα Mπικίνι (όπου είχαν γίνει οι πρώτες οι πυρηνικές δοκιμές). Και παρουσίασε κατά την διάρκεια μιας «γιορτής του νερού» ένα μικροσκοπικό μαγιό, που αποτελείτο από δύο κομμάτια, όχι μεγαλύτερα από μία χαρτοπετσέτα το καθένα! Επιθετικά προκλητικό, δεν φορέθηκε παρά μόνον από το μανεκέν που το παρουσίασε!
Η Jayne Mansfield με μπικίνι του 1952
Λίγες μέρες μετά την επίδειξη πάντως, ο εμπνευστής του κατοχύρωσε την ιδέα του με την ονομασία «μαγιό μπικίνι», μαγιό σε δύο κομμάτια δηλαδή, όπως σε δύο κομμάτια κόπηκε από την πυρηνική βόμβα η μικρή ατόλη, από την οποία το νέο μαγιό δανείστηκε το όνομά του. Πάντως, σήμερα, το μπικίνι… παραμένει σταθερό στις προτιμήσεις των απανταχού γυναικών, έστω κι αν έχει περάσει πλέον τα 72!
Η Jayne Mansfield με μπικίνι του 1957
Σταδιακά βέβαια, το μέγεθός του συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1980, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα string, αποτελούμενα από λεπτές λωρίδες υφάσματος ή δέρματος. Για την περίπτωση που χρησιμοποιείται μόνο το κάτω μέρος, αφήνοντας το στήθος εκτεθειμένο, συχνά χρησιμοποιείται ο όρος μονοκίνι, εμπνευστής του οποίου είναι ο αυστριακός σχεδιαστής μόδας Ρούντι Γκερνράιχ.
H Marilyn Monroe με μπικίνι, το καλοκαίρι του 1951
Tί συμβολίζει όμως το μπικίνι; Eκ πρώτης όψεως, και ειδικότερα, αν κατέχει κανείς γνώσεις τριγωνομετρίας, δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τέσσερα τρίγωνα με κάθετα και οριζόντια κορδονάκια. Για τους πιο συντηρητικούς, το ντε πιές μαγιό έφερε την καταστροφή στον κόσμο της σεμνοτυφίας. Για τις κυρίες με ορισμένα παραπανίσια κιλά, αποτελεί ακόμη και σήμερα… εφιάλτη. Πόσο μάλλον, όταν οι περισσότεροι σχεδιαστές μόδας δείχνουν να συμπαθούν τα ολόσωμα μαγιό, αλλά εκθειάζουν κυρίως τα μπικίνι.
Πάντως, παρά τις σχετικές επιφυλάξεις σας, για το αν θα μπορέσετε να φορέσετε μπικίνι ή όχι, η αλήθεια είναι ότι το «τολμηρό» αυτό μαγιό, πέρασε μια… πολυτάραχη ζωή! Kαταρχήν χρησιμοποιήθηκε σαν επαναστατικό όπλο. Έχασε πάρα πολλές φορές το ταίρι του, ειδικά στην εποχή του τόπλες. «Kαμουφλαρίστηκε» μέσα από τα παρεό, τα λευκά T-shirts, τις πετσέτες.
Tο βιβλίο «The bikini book», του ψυχολόγου Pedro Silmon
Παρόλα αυτά, έγινε τόσο δημοφιλές με το πέρασμα των χρόνων, που «αυτοβιογραφήθηκε» κιόλας. Tο βιβλίο «The bikini book», του ψυχολόγου Pedro Silmon, αναφέρει πως οι γυναίκες που φορούν τα πιο αποκαλυπτικά μαγιό στην παραλία, είναι τις περισσότερες, αν όχι πάντα, οι πιο ντροπαλές. «Χρησιμοποιούν το σώμα τους και την έλλειψη της αυτοπεποίθησής τους για να μαγνητίσουν τα βλέμματα. Όσες διατηρούν μια υγιέστερη σχέση με το σώμα τους και τον εσωτερικό τους κόσμο, αποκαλύπτουν συνήθως και τα λιγότερα σημεία του σώματός τους». Δεν είναι εξάλλου, τυχαίο ότι τα μοντέλα, με κάθε αφορμή, διαφημίζουν ποτά, ακόμη και αυτοκίνητα, ντυμένες με μπικίνι.
Χρειάστηκαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι το μπικίνι να γίνει αποδεκτό στις ΗΠΑ. Μάλιστα, το 1951 η χρήση του απαγορεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Υφηλίου. Ωστόσο, το μπικίνι της Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία του 1957 «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» δημιούργησε μια νέα τάση στην αγορά των μαγιό, που «απογειώθηκε» το 1960, μετά την ποπ επιτυχία του Μπράιαν Χίλαντ «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini».
Απολαύστε το αγαπημένο τραγούδι των 60s
Αν και δεν υπάρχει η μαγική συνταγή για το ποιο μαγιό ταιριάζει απόλυτα στο κορμί σας, ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε τα μικρά μυστικά, που μας εκμυστηρεύονται οι ειδικοί επί του είδους!
* H καλύτερη λύση για τις γυναίκες με στρογγυλή κοιλιά είναι το ολόσωμο μαγιό με κάθετες γραμμές ή σχέδια.
Ολόσωμα μαγιό απ’ τη συλλογή της Stradivarius
* Για όσες διακρίνονται για τις καμπύλες τους, συνιστάται το στιλ Mέριλιν Mονρόε και γενικότερα το στιλ των μαγιό των 50’s. Mε άλλα λόγια, χαμηλά μαγιό μέχρι τους γοφούς και φυσικά ενίσχυση στο στήθος.
* Tα μικροσκοπικά μπικίνι κολακεύουν περισσότερο όσες θέλουν να τονίσουν τα πόδια τους για να φαίνονται πιο ψηλά και καλλίγραμμα.
Όταν φοράτε μπικίνι θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες βασικές… απαγορευτικές λεπτομέρειες.
* Απαγορεύονται τα αυστηρά κοσμήματα.
* H κοιλιά σας θα πρέπει να είναι επίπεδη… Γι’ αυτό θα έπρεπε να είχατε ακούσει τις συμβουλές του γυμναστή σας.
* Tα κορδονάκια – αν υπάρχουν – θα πρέπει να είναι σφιχτά δεμένα για να αποφύγετε τον κίνδυνο των αποκαλύψεων!
Καλές βουτιές!
Tags: beachwear2018, BIKINI, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΜΑΓΙΩ, ΜΟΔΑ
Be Seen & Stand Out: Η νέα συλλογή Back to School της Kipling συνδυάζει στυλ, ασφάλεια και…
Το κατάστημα HARALAS στο NICOSIA MALL διοργάνωσε πρόσφατα το πρώτο…
Μάθε σήμερα από το Madame LeFo ποιοί παραβρέθηκαν στο πρόσφατο…