Εκ μέρους του Συμβουλίου Φωνή αναφέρθηκαν τα πιο κάτω: “Παρακολουθούμε με έντονο προβληματισμό τη δημόσια συζήτηση που γίνεται με αφορμή την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Με ιδιαίτερη ανησυχία, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια επικίνδυνη παραπληροφόρηση του κοινού και διαστρέβλωση της αλήθειας, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλους κοινωνικούς χώρους (συλλόγους γονέων/κοινότητες/εκκλησιαστικούς χώρους κ.τ.λ.). Ανάγονται ψευδή σχόλια, βίντεο, ανακρίβειες και μύθοι γύρω από τη διδακτέα ύλη και το θεσμό της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σύνολο.
Οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο πρωτογενούς πρόληψης σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης και βίας, καθώς συμβάλλει στην ενδυνάμωση των παιδιών και στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε αυτά να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους και να προστατεύονται από κινδύνους θυματοποίησής τους. Παράλληλα, η διαπαιδαγώγηση βοηθά τα παιδιά (και στη συνέχεια ενήλικες), να δημιουργήσουν μια ισορροπημένη προσωπικότητα, υγιείς κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις και υψηλή αυτοεκτίμηση, υπεύθυνα και ενημερωμένα για τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και της αυτοδιάθεσης. Σημαντικό, είναι εξίσου να τονίσουμε ότι η πρόσβαση των παιδιών σε αυτήν, αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, και η στέρηση του δικαιώματος αυτού δεν είναι εφικτή σύμφωνα με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Το ΥΠΑΝ έχει εδώ και κάποια χρόνια, με εμπειρογνωμοσύνη και επιστημονικότητα, καταρτίσει διδακτέα ύλη για τη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, με στόχο την ενδυνάμωση των παιδιών μας. Δίνοντας τους έτσι τις γνώσεις και τις δεξιότητες πρωτίστως, για να αναγνωρίζουν κινδύνους και κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι τους, καθώς και για να σπάζουν τη σιωπή τους όταν αντιμετωπίζουν σεξουαλική κακοποίηση ή άλλες μορφές βίας. Σημειώνουμε ότι από την ίδρυση του Σπιτιού του Παιδιού, όπου και τηρούνται πλέον στατιστικά στοιχεία για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, το σχολικό περιβάλλον είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πλαίσιο αποκάλυψης κακοποίησης από τα ίδια τα παιδιά, σε ποσοστό 15%. Το πρώτο πλαίσιο αποκάλυψης είναι φυσικά οι αναίτιοι γονείς.
Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένα περιστατικά, όπου η αποκάλυψη από παιδί σε εκπαιδευτικό ή σε άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης στο σχολικό περιβάλλον, έλαβε χώρα αφότου προηγήθηκε διδασκαλία υλικού όπως τον κανόνα του εσώρουχου στο μάθημα Αγωγής Υγείας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ειδικά για μικρά παιδιά, να αναγνωρίζουν κακοποιητικές συμπεριφορές έναντι τους από το να τους διδάξουμε τα βασικά για το σώμα τους και τα όρια που δικαιούνται και οφείλουν να βάζουν σε σχέση με αυτό.Επιπρόσθετα, περίπου το ένα πέμπτο των περιστατικών που παραπέμπονται στο Σπίτι του Παιδιού αφορούν περιστατικά επιβλαβής σεξουαλικής συμπεριφοράς μεταξύ ανηλίκων, ιδιαίτερα εφήβων, όπως την παραγωγή και διανομή παιδικής πορνογραφίας από τα ίδια τα παιδιά. Αυτά τα περιστατικά μπορούν να αποδοθούν στην άγνοια των παιδιών, τόσο ως προς τα δικαιώματά τους όσο και προς τις υποχρεώσεις τους, αλλά και στην άγνοια των ορίων που οφείλουν να θέτουν στη συμπεριφορά τους έναντι άλλων όπως και του ιδίου τους του εαυτού.Αυτά τα όρια, η αναγνώριση των κινδύνων, η γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους, τα θεμέλια για υγιής σχέσεις, η καλλιέργεια αξιών όπως η αγάπη και ο σεβασμός, και τέλος η δημιουργία κουλτούρας σεβασμού και αποδοχής, είναι η ουσία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, όπως διδάσκεται τα τελευταία χρόνια από το ΥΠΑΝ, και αυτή η ουσία δεν έχει αλλάξει ούτε υπάρχει σχεδιασμός για να αλλάξει λόγω της εισαγωγής της νομοθεσίας. Το μόνο που θα αλλάξει είναι η εισαγωγή στα λύκεια και στις τεχνικές σχολές, κάτι που εν πάση περιπτώσει, προνοείται και στην Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, η οποία εκπονήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Οφείλουμε να βάλουμε ένα φρένο στα κακόβουλα σχόλια και στις ψευδείς και παραπλανητικές αναρτήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν, μετά από ειδική εκπαίδευση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, την ορθή μεταφορά της διδακτέας ύλης στα παιδιά μας. Οφείλουμε όλοι ως γονείς και κηδεμόνες, όπως και η κοινωνία ολόκληρη, να αντιληφθούμε την αξία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, που δεν είναι άλλη από την προστασία των παιδιών μας.
Ως Συμβούλιο Φωνή, είμαστε δίπλα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω e-mail στο info@cfpa.org.cy ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας www.foni.org.cy για έγκυρη πληροφόρηση.
Tags: Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, ΦΩΝΗ
Ανάμεσα σε εξαιρετικούς συνεργάτες του εξωτερικού, πιστούς πελάτες και φίλους…
Η Louis Hotels πρόσφερε τη δική της στήριξη στο Καραϊσκάκειο…
Σήμερα, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, οι Κινέζοι έχουν Πρωτοχρονιά και υποδέχονται…