Το ήπαρ (το συκώτι) έχει κεντρικό ρόλο στην χώνευση των τροφών, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τον μεταβολισμό, φιλτράρει τις τοξίνες από το αίμα που φεύγει από το πεπτικό πριν περάσει σε ολόκληρο το σώμα αποτοξινώνει χημικά τοξικά που εισέρχονται στο σώμα και μεταβολίζει (αδρανοποιεί και αποβάλλει) φάρμακα ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό παράγει πρωτεΐνες και την χολή (που βοηθά στην απορρόφηση λιπαρών ουσιών από τη διατροφή) αποθηκεύει σάκχαρα υπό την μορφή γλυκογόνου για να αξιοποιηθούν όταν χρειάζεται ο οργανισμός ενέργεια αποθηκεύει βιταμίνες και μέταλλα όπως π.χ. ο σίδηρος.
Το ήπαρ (συκώτι) είναι ευάλωτο σε πολλές παθήσεις, όπως είναι η κίρρωση του ήπατος, οι λοιμώξεις, η αλκοολική νόσος, η λιπώδης διήθηση του ήπατος, ο καρκίνος και η βλάβη από παρατεταμένη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Επίσης, όταν η έκθεση σε τοξίνες και φυτοφάρμακα είναι μεγάλη, μπορεί να επέλθει ζημιά στο συκώτι. Οι κύριες πηγές τοξινών είναι οι διάφορες τοξικές χημικές ουσίες που προέρχονται από την μόλυνση του περιβάλλοντος, από εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα στα τρόφιμα, από επεξεργασμένα τρόφιμα, συντηρητικά τροφίμων, ακόμα και από τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε κ.λ.π. Όταν το τοξικό φορτίο στο σώμα είναι αυξημένο οδηγούμαστε σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού, φλεγμονές στο σώμα, δερματικές παθήσεις, πονοκεφάλους, υπογονιμότητα, πεπτικά προβλήματα και πολλά άλλα.
Με τον τρόπο ζωής μας και με την διατροφή μας μπορούμε να βοηθήσουμε το συκώτι να λειτουργεί σωστά και να αποβάλλει τις τοξίνες αποτελεσματικά από τον οργανισμό.
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η απώλεια βάρους όταν αυτό χρειάζεται είναι από τα πιο σημαντικά βήματα για προστασία του συκωτιού.
Παράλληλα πρέπει να στοχεύουμε την διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων σε φυσιολογικές τιμές (ή την μείωση τους αν είναι πάνω από το όριο).
Αν υπάρχει διαβήτης ή προδιαβήτης πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτική ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και η κακή ρύθμιση του διαβήτη αυξάνουν κατά 70% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι.
Τέλος, η αποφυγή του αλκοόλ είναι πολύ σημαντική για την προστασία του συκωτιού.
Γαϊδουράγκαθο: Βότανο που μειώνει την φλεγμονή και προωθεί την επιδιόρθωση κατεστραμμένων κυττάρων στο συκώτι.
Σκόρδο: Βοηθά την παραγωγή των ηπατικών ενζύμων που αποβάλλουν τις τοξίνες από τον οργανισμό.
Πράσινο τσάι: Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν την λειτουργία του συκωτιού.
Εσπεριδοειδή: Ενισχύουν την λειτουργία του συκωτιού.
Παντζάρι: Περιέχει την βηταίνη, ένα αμονοξύ που βοηθά το συκώτι να διασπά τα λίπη και να τα αποβάλλει μέσω της χολής στο έντερο.
Αγκινάρες: Προστατεύουν το συκώτι και βοηθούν φθαρμένα ηπατικά ένζυμα να επιδιορθωθούν. Αυξάνουν τα επίπεδα της γλουταθειόνης, που είναι το σημαντικότερο αντιοξειδωτικό του οργανισμού και που εξουδετερώνει και αποβάλλει τοξίνες από το συκώτι.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Η χλωροφύλλη στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά απορροφά τοξίνες από το αίμα και εξουδετερώνει κυρίως βαρέα μέταλλα, χημικά και εντομοκτόνα. Παραδείγματα είναι το σπανάκι, ο κόλιαντρος, το kale (λαχανίδα), ρόκα, σέσκουλα και τα πράσινα φύλλα των παντζαριών.
Σταυρανθή λαχανικά: Το μπρόκολι και το κουνουπίδι περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως είναι η σουλφοραφάνη, που ενισχύουν την παραγωγή των αποτοξινωτικών ενζύμων στο συκώτι, που είναι υπεύθυνα για την αποβολή τοξινών από το σώμα.
Καρύδια Βραζιλίας (Brazil nuts): Περιέχουν μεγάλη ποσότητα σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου που ρυθμίζει την παραγωγή γλουταθειόνης, το κύριο αποτοξινωτικό ένζυμο στο συκώτι.
Κουρκουμάς: Το πιο ισχυρό αντιφλεγμονώδες στοιχείο στη φύση. Μπορεί να προστεθεί σε σούπες, σε λαχανικά στον φούρνο, στο ρύζι, σε φυτικό ρόφημα, να καταναλωθεί ως τσάι κλπ. Ο κουρκουμάς ενισχύει την αποτοξινωτική δράση του συκωτιού βοηθώντας την παραγωγή των ηπατικών ενζύμων και βελτιώνοντας την παραγωγή και έκκριση της χολής.
H Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
https://nutritioncanheal.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=753992717
και https://www.instagram.com/christina.economides/
“Διαλειμματική Νηστεία” 16/8: Τα υπέρα και τα κατά…
Tags: DETOX, detox food, detox program, αποτοξίνωση, ήπαρ, συκώτι
Ο Οκτώβριος, ο μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του…
Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η έναρξη της σχολικής χρονιάς φέρνει…
Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια της εκστρατείας ενημέρωσης για τον καρκίνο…