Karl Lagerfeld: Αφιέρωμα στη μνήμη του

Καθώς η βιομηχανία της μόδας και όλοι οι λάτρεις της μόδας αναμένουν το αποψινό Met Gala και την έκθεση «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty», είναι η καταλληλότερη στιγμή να επιχηρήσουμε μια αναδρομή στην κληρονομιά που μας άφησε αυτός ο θρυλικός σχεδιαστής.

Ο Hudson Kroenig, ήταν μόλις τριών ετών το 2012 όταν περπάτησε για πρώτη φορά στην πασαρέλα της Chanel. Και μέχρι το 2019 στην τελευταία επίδειξη για τον γαλλικό οίκο καταφέρνε να κλέβει την παράσταση… Εδώ πλάι στον νονό του, τον Karl Lagerfeld και την Virginie Viard, την διάδοχο του Lagerfeld στην καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Chanel.

O γερμανός «Κάιζερ» της μόδας ξεχώριζε πάντα για τις μοναδικές συλλογές του, όμως, το στιλ ήταν αυτό που του έδινε έμπνευση για ότι και να υπέγραφε…  Η τελευταία συλλογή του Karl Lagerfeld για τη Chanel, που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2019, ήταν ένας συναρπαστικός φόρος τιμής στην αγάπη του για την ομορφιά, τη δεξιοτεχνία και την καινοτομία. Οι παρακάτω συλλογές είναι απλώς μια γεύση από το τεράστιο ταλέντο και το δημιουργικό όραμα του Lagerfeld. Το Met Gala είναι ένα από τα πιο αναμενόμενα γεγονότα στο ημερολόγιο της μόδας και η επιρροή του Lagerfeld στη μόδα είναι βέβαιο ότι θα γίνει αισθητή όλο το βράδυ. Σε αυτήν την ανάρτηση, ρίχνουμε μια ματιά στις τελευταίες συλλογές του Lagerfeld πριν από τον θάνατό του (στις 19 Φεβρουαρίου του 2019).

Karl Lagerfeld

Στιγμιότυπο από το show της Chanel για το Φθινόπωρο 2019

Η έκθεση θα παρουσιάσει τις πρωτοποριακές συνεισφορές του Lagerfeld στη βιομηχανία της μόδας κατά τη διάρκεια των έξι δεκαετιών της καριέρας του και τη διαρκή επιρροή του στον κόσμο του σχεδιασμού. Θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα έργων του Lagerfeld, συμπεριλαμβανομένων κομματιών από την εποχή του στη Chanel, στη Fendi και άλλους οίκους μόδας, καθώς και επιλογές από την ενασχόλησή του με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Αναμφίβολα, η έκθεση θα επιδείξει την απίστευτη εργασιακή ηθική και το έντονο βλέμμα του Lagerfeld στη λεπτομέρεια, καθιστώντας τον έναν πραγματικό οραματιστή. Η επιρροή του στον κόσμο της μόδας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί.

Karl Lagerfeld

Το φινάλε της παρουσίασης της συλλογή Chanel Couture Spring 2019

Ενώ ο θάνατός του ήταν μια μεγάλη απώλεια για τη βιομηχανία της μόδας και τον κόσμο γενικότερα, το ταλέντο, η δημιουργικότητα και το μοναδικό όραμα του Lagerfeld θα συνεχίσουν να εμπνέουν τις μελλοντικές γενιές σχεδιαστών και καλλιτεχνών. Όπως είπε κάποτε ο ίδιος ο Karl Lagerfeld, «Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βουτήξεις με τη φαντασία σου – δεν μπορείς ποτέ να πνιγείς». Το παράδειγμά του για την υπέρβαση των ορίων της δημιουργικότητας και της καινοτομίας θα συνεχιστεί μέσα από την έκθεση Met της δουλειάς του. Ο Karl Lagerfeld, ο εμβληματικός σχεδιαστής μόδας και καλλιτέχνης, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο της μόδας που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ο Karl Lagerfeld έφερε επανάσταση στον κόσμο της μόδας με πολλούς τρόπους… Ας θυμηθούμε ορισμένους…

Η επανεφεύρεση της Chanel

Karl Lagerfeld

Στο φινάλε του show για την συλλογή της Chanel Spring 2019, ο Karl Lagerfeld μαζί με την Virginie Viard, το δεξί του χέρι στην στην καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Chanel, και διάδοχό του μετά τον θάνατο του τον Φεβρουάριο του 2019.

Στον κόσμο της μόδας, λίγοι σχεδιαστές έχουν αφήσει τόσο ανεξίτηλο σημάδι σε μια μάρκα όσο ο Karl Lagerfeld στη Chanel. Όταν ανέλαβε τη θέση του δημιουργικού διευθυντή τη δεκαετία του 1980, η μάρκα πάλευε να παραμείνει επίκαιρη, έχοντας χάσει το δρόμο της από τον θάνατο της ιδρύτριας της, της Coco Chanel. Η επανεφεύρεση της μάρκας από τον Lagerfeld ήταν επαναστατική και πολωτική, καθώς συνδύασε τα κλασικά στοιχεία Chanel με τις σύγχρονες ανατροπές για να δημιουργήσει μια εμφάνιση που ήταν ταυτόχρονα διαχρονική και μοντέρνα.

Karl Lagerfeld

Μία από τις πιο σημαντικές συνεισφορές του Lagerfeld ήταν η εισαγωγή του συμπλεκόμενου λογότυπου Cs, το οποίο έγινε σύμβολο της νέας, αναζωογονημένης αισθητικής της μάρκας. Επίσης, αναθεώρησε τη σιλουέτα της Chanel, προσθέτοντας βάτες στους ώμους, κονταίνοντας τη φούστα και ψηλώνοντας το τακούνι, όλα αυτά ήταν αμφιλεγόμενες κινήσεις εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η ικανότητά του να εκμεταλλεύεται τις ιστορικές αναβιώσεις της δεκαετίας του 1980, σε συνδυασμό με το έντονο καλλιτεχνικό του όραμα, κέρδισε γρήγορα τόσο τους γνώστες της μόδας όσο και τους καταναλωτές.

Karl Lagerfeld

Στιγμιότυπο από την επίδειξη για την συλλογή Chanel Spring 2014

Μέσα από τα σχέδιά του, η αγάπη του Lagerfeld για την τέχνη και τον πολιτισμό ήταν πάντα εμφανής. Συχνά αντλούσε έμπνευση από διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα και τα σχέδιά του ήταν αντανάκλαση της καλλιτεχνικής του ευαισθησίας. Ο Karl Lagerfeld δεν ήταν απλώς ένας σχεδιαστής μόδας, αλλά ένας καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης και η συνεισφορά του στη βιομηχανία της μόδας, ιδιαίτερα στη Chanel, δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Συνεργασίες υψηλής & χαμηλής μόδας  

Karl Lagerfeld

Στο φινάλε της επίδειξης για την συλλογή Chanel Spring 2017

Ο Karl Lagerfeld ήταν πρωτοπόρος στον κόσμο των συνεργασιών υψηλής μόδας,  συνεργαζόμενος με καταστήματα λιανικής όπως η H&M για τη δημιουργία συλλογών που έκαναν την υψηλή μόδα προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό. Άνοιξε το δρόμο σε άλλους σχεδιαστές πολυτελείας να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, εκδημοκρατίζοντας τη μόδα. Ο Lagerfeld συνεργάστηκε επίσης με μάρκες εκτός του κόσμου της μόδας, όπως η Faber-Castell και η Diet Coke, μια τάση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η πολύπλευρη συνεργασία του με τον Pharrell Williams στη Chanel, που περιελάμβανε καμπάνιες, εμφανίσεις στις πασαρέλες, συν-σχεδιασμό μιας συλλογής capsule, ακόμη και ένα θεματικό τραγούδι, αποτελεί παράδειγμα της καινοτόμου προσέγγισής του. Ο πρόσφατος διορισμός του Pharrell Williams ως δημιουργικού διευθυντή της Louis Vuitton Men’s είναι μια άλλη ένδειξη της συνεχιζόμενης επιρροής του Lagerfeld στη βιομηχανία.

Επιδείξεις μόδας – Θεατρικές παραστάσεις

Karl Lagerfeld

Στιγμιότυπο από την επίδειξη στο Grand Palais στο Παρίσι, για την συλλογή Chanel Fall 2017

Τα fashion show του Lagerfeld για την πασαρέλα της Chanel δεν ήταν απλώς εκδηλώσεις μόδας, αλλά καθηλωτικές εμπειρίες που ξεπέρασαν τα όρια του τι ήταν δυνατό να γίνει στο χώρο της μόδας. Για τις περισσότερες συλλογές του έστηνε στην «καρδιά» του Grand Palais τις παραδοσιακές τοποθεσίες σε περίτεχνα σκηνικά… Εκεί “δημιούργησε” ένα σουπερμάρκετ, ένα αεροδρόμιο, έστησε ολόκληρο διαστημόπλοιο, καζίνο… Και χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να δημιουργήσει μοναδική ατμόσφαιρα κάθε φορά, όπως η προβολή εικονικών καταρρακτών στο catwalk.

Karl Lagerfeld

Στην επίδειξη στο Grand Palais στο Παρίσι, για την συλλογή Chanel Spring 2018, ο Lagerfeld δημιούργησε καταρράκτες δίπλα στην πασαρέλα.

Ο Lagerfeld λάτρευε τις γυναίκες και στεκόταν στο πλευρό τους… Γι’ αυτό και για τη συλλογή της Chanel για την Άνοιξη του 2015 διοργάνωσε τη δική του διαμαρτυρία με τα μοντέλα να περπατούν στην πασαρέλα του show κρατώντας πανό με σλόγκαν που έγραφαν, “Ladies First”, “Women’s Rights Are More Than Alright”, “History Is Her Story”.

Karl Lagerfeld

Στο φινάλε της επίδειξης για την συλλογή Chanel Spring 2015, ο Lagerfeld μαζί με τα μοντέλα του.

Τα show του Lagerfeld ήταν εκδηλώσεις που παραβρίσκονταν τόσο οι διασημότητες όσο και οι λάτρεις της μόδας. Και έθεταν πάντα ένα σημαντικό σημάδι στον τρόπο που οι σύγχρονες μάρκες χρησιμοποιούν την πασαρέλα όχι μόνο ως χώρο για να δείξουν τις δημιουργίες τους, αλλά ως συσκευές και μηχανές περιεχομένου που χτίζουν τον κόσμο.

Karl Lagerfeld

Το μαγεμένο… δάσος δημιουργήθηκε στο Grand Palais, για την συλλογή Chanel Fall 2018

Πηγή: The Impression

MadameLeFo