Σχολικός εκφοβισμός: Μη μένεις απλά θεατής…

Μη μένεις απλά θεατής… Ο ΟΝΕΚ ανέλαβε την εκστρατεία αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού με έμφαση στους θεατές. Μάθε όλες τις λεπτομέρειες τώρα. 

Σχολικός εκφοβισμόςTo ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Όλοι έτυχε σε κάποια στιγμή να βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα εκφοβισμού, περιορίζοντας τον ρόλο μας σε αυτόν του «παρατηρητή». Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, παρουσίασε την εκστρατεία, «Μη μένεις απλά θεατής, γίνε ο πρωταγωνιστής και σπάσε τον κύκλο του εκφοβισμού», για σκοπούς πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Σε αντίθεση με άλλες εκστρατείες που εστιάζουν στον θύτη ή το θύμα, ο ΟΝΕΚ απευθύνεται στον ρόλο-κλειδί που κατέχει ο παρατηρητής σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σχολικός εκφοβισμός & οι πρωταγωνιστές

Σχολικός εκφοβισμός

Έχοντας πρωταγωνιστή τον χρυσό αθλητή της ενόργανης, Μάριο Γεωργίου, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, την εκστρατεία πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, υπό τον τίτλο: «Μη μένεις απλά θεατής, γίνε ο πρωταγωνιστής και σπάσε τον κύκλο του εκφοβισμού». Η επιλογή του Μάριου Γεωργίου δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού είναι ένα παιδί που ξεκίνησε από το μηδέν και πέρα από τις οικογενειακές και οικονομικές δυσκολίες που είχε να διαχειριστεί στη ζωή του, ήρθε αντιμέτωπο και με το bullying στο σχολείο, τόσο για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του, όσο και για το άθλημα που επέλεξε.

Δες μέρος της καμπάνιας κάνοντας κλικ εδώ 

Με τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τις κατά καιρούς έρευνες να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και με αυξανόμενες τάσεις – πρόσφατες έρευνες, με δείγμα 900 ατόμων, κατέδειξαν πως το 14,1% των εφήβων ηλικίας 11-15 ετών εκφόβισε άλλο άτομο, ενώ 22,2% ανέφερε ότι υπέστη εκφοβισμό- η νέα εκστρατεία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου επιλέγει να εστιάσει και να απευθυνθεί, όχι στον θύτη και στο θύμα, αλλά στους παρατηρητές. Εκείνους δηλαδή που τυγχάνει να βρεθούν μπροστά σε φαινόμενα εκφοβισμού, παραμένουν ωστόσο αδρανείς, περιορισμένοι σε ρόλο θεατή και να αναδείξει τον ρόλο – κλειδί που έχουν στην αλυσίδα του εκφοβισμού και στην αντιμετώπισή του.

Το φαινόμενο του «παρατηρητή» είναι επίσης μία εξαιρετικά ανησυχητική στάση και οι λόγοι που πολλά παιδιά και ενήλικες, τα οποία αν και είναι παρόντα σε περιστατικά εκφοβισμού, εντούτοις επιλέγουν να σιωπούν και να μην αντιδρούν, απασχολούν εκπαιδευτικούς ψυχολόγους και άλλους ειδικούς που καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, με βάση τα οποία προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Αξίζει να αναφερθεί πως η σημασία και ο ρόλος – κλειδί που έχει ο παρατηρητής, προκύπτει επίσης μέσα από έρευνες που καταδεικνύουν πως, όσο περισσότεροι οι παρατηρητές τόσο πιο μεγάλη διάρκεια έχει το συμβάν κι ότι σε περιπτώσεις που υπάρξει αποδοκιμασία από τους παρατηρητές, οι πιθανότητες τερματισμού ενός εκφοβιστικού συμβάντος ξεπερνούν το 50%.

Παρών στη δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργάνωσε ο ΟΝΕΚ, ήταν και ο ίδιος ο Μάριος Γεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές επιδράσεις του εκφοβισμού, με αφορμή και τις δικές του εμπειρίες. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Τμήμα Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με τον ΟΝΕΚ, προσφέρει για την εκστρατεία ενημερωτικό υλικό και άλλες σχετικές πληροφορίες γύρω από τον σχολικό εκφοβισμό, που ετοίμασε το τμήμα υπό την καθοδήγηση της Δρ. Ανθής Λούτσιου.

Μάθε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ  

MadameLeFo