Με τρία νέα video / καμπάνιες στα social media και δυο σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Play for your Rights» αναδεικνύει το θέμα της διαδικτυακής βίας, το οποίο συνδέεται άμεσα με τα έμφυλα στερεότυπα και τις διακρίσεις στη βάση του φύλου.
Στην Ευρώπη, 1 στις 10 γυναίκες έχει βιώσει κάποια μορφή διαδικτυακής βίας, από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Οι γυναίκες που υπέστηκαν διαδικτυακή βία δηλώνουν ότι είχαν απώλεια εμπιστοσύνης, άγχος ή κρίσεις πανικού, αδυναμία συγκέντρωσης και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Η χρήση της τεχνολογίας από τη νεολαία έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση της ψυχολογικής βίας τόσο στο διαδίκτυο όσο και από κοντά, με κυριότερη τη ρητορική μίσους, η οποία υποκινεί βία και διακρίσεις.
Στην Κύπρο το πρόβλημα της διαδικτυακής βίας αγγίζει τα στατιστικά των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών. Κατά τη διάρκεια των βιωματικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Play for your Rights», αναδείχθηκαν κάποια πολύ σοβαρά θέματα όπως το body shaming (επίκριση ατόμου ως προς την εικόνα του/της) και η κακοποίηση μέσω εικόνων (εκδικητική πορνογραφία).
Συγκεκριμένα:
Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου στο πλαίσιο του προγράμματος «Play for your Rights» στοχεύει στην εξάλειψη της σεξιστικής ρητορικής μίσους, των έμφυλων στερεοτύπων και των διακρίσεων ανάμεσα σε έφηβες και έφηβους, μέσα από εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που αξιοποιούν τις εφαρμογές, τα παιγνίδια αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία δραστηριοποιείται η πλειοψηφία των εφήβων.
Θέτοντας το ερώτημα: Αστείο; Ή Διαδικτυακή Βία; έχουν δημιουργηθεί τρία video στα οποία παρουσιάζονται διάφορες εκδοχές της διαδικτυακής βίας μέσα από συνομιλίες εφήβων.
Δες εδώ τα video εδώ ⇓
Στόχος των video τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα του MIGS είναι να προβληματίσουν τις έφηβες και τους έφηβους και να τις/τους βοηθήσουν να αντιληφθούν πως συμπεριφορές που οι ίδιοι/ες εκλαμβάνουν ως αστείο δεν είναι παρά μια μορφή διαδικτυακής βίας, που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή ενός θύματος. Επιπλέον, τα video απευθύνονται στους γονείς/κηδεμόνες και τις/τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι/ες μπορούν να δράσουν καταλυτικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
Πέραν από τα video, στο πλαίσιο του προγράμματος «Play for your Rights», το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου συνεργάστηκε με έφηβες και έφηβους για τη δημιουργία δύο σύγχρονων εκπαιδευτικών παιχνιδιών:
Tags: body shaming, Play for your Rights, Play4YourRights, Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου
Καρπούζι, το δροσερό “αντίδοτο” στον καύσωνα… Ε, ναι, σήμερα, και…
Η ημέρα του αύριο, της νέας κανονικότητας… Ναι, οι άνθρωποι…
Βάζουμε στην ημερήσια διάταξη φρούτα και λαχανικά, αλλά και βότανα…