Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών «ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ 1971-2021 | ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΘΕΑΤΡΟ – ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ», που ολοκληρώνει έναν ευρύ κύκλο εορτασμών, αφιερωμένων στην πενηντάχρονη ιστορία του Οργανισμού.
Δες το σχετικό βίντεο κάνοντας κλικ εδώ ⇓
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, η λειτουργός Εκδόσεων / Δημοσίων Σχέσεων του ΘΟΚ, Μαρία Ευσταθίου ανέφερε πως η παρούσα έκδοση «παραδίδεται στο κοινό, σε όσες και όσους πορεύτηκαν με την ιστορία του ΘΟΚ, αλλά και στις νεότερες και επόμενες γενιές, με σκοπό να λειτουργήσει ως παρακαταθήκη, ως ένα έργο καταγραφής και διαφύλαξης της ευρύτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς», συμπληρώνοντας ότι «δεν λησμονούμε, ούτε και θα κουραστούμε ποτέ να τονίζουμε ότι είναι πολλών ανθρώπων τα έργα μας».
Στο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου χαρακτήρισε την παρουσίαση «ως γιορτή, ως μία χειρονομία για να απευθύνουμε ένα ελάχιστο εγκάρδιο ευχαριστώ, με ευγνωμοσύνη και σεβασμό, σε όσους πέρασαν από τον Οργανισμό, μα και μια θερμή υποδοχή, για τους νέους δημιουργούς.
Ένα καλωσόρισμα για όσες και όσους τώρα δρασκελίζουν με τόλμη και μαεστρία την πόρτα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, προκειμένου να ζυμωθούν, να μεστωθούν με την τέχνη, χαρίζοντας σε όλους εμάς, που θα παρακολουθούμε και θα επιβραβεύουμε κάθε τους βήμα, απαράμιλλες στιγμές στο σανίδι, όπως και νέες εμπειρίες, νέα παράθυρα οπτικής στον απέραντο κόσμο του θεάτρου».
Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Αλίκης Στυλιανού, που υπογράμμισε πως «ανακαλώντας στη μνήμη μας την ιστορία του κυπριακού θεάτρου συνειδητοποιούμε τον πλούτο που μας έχουν αφήσει οι καλλιτέχνες που υπηρέτησαν με πάθος το θέατρο, σε μια διαδρομή διαρκούς αγώνα για τελειοποίηση των εκφραστικών τους μέσων», ενώ στη συνέχεια τόνισε πως «στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών διαχρονική μας δέσμευση είναι, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανά χείρας έκδοση που κατέστη δυνατή χάρη στη στενή συνεργασία των Λειτουργών του ΘΟΚ με τους Λειτουργούς του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών».
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης, δρ. Αντώνης Πετρίδης για μια αναλυτική παρουσίαση του λευκώματος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο Οργανισμός είναι ταυτόσημος με την ιστορία του κυπριακού θεάτρου, στην εξέλιξη του οποίου επέδρασε καταλυτικά και ως καλλιτεχνικός και ως αναπτυξιακός παράγοντας. Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα φιλοδοξεί να λειτουργήσει τόσο ως εορταστικό λεύκωμα όσο και ως έργο αναφοράς για τον θεατρόφιλο και τον ειδικό μελετητή. Γραμμένο και φροντισμένο από εκλεκτή ομάδα συνεργατών, πολλοί από τους οποίους διαδραμάτισαν ή διαδραματίζουν ακόμη πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία του Οργανισμού, το βιβλίο επιχειρεί μια πλατιά περιδιάβαση στην ιστορία του ΘΟΚ, στις εμβληματικές μορφές και στιγμές που τη σφράγισαν, καθώς και στο ρεπερτόριό του. Από το λεύκωμα δεν θα μπορούσε να λείπει η ισοβαρής αναφορά στον ρόλο του ΘΟΚ ως μοχλού θεατρικής ανάπτυξης στην Κύπρο, ο οποίος είναι τόσο σημαντικός όσο η καλλιτεχνική του δράση […] Το λεύκωμα αυτό, η ολοκλήρωση του οποίου απαίτησε μήνες δουλειάς, συχνά αθόρυβης, πολλών ανθρώπων συνιστά μια ακόμη αγαπητική προσφορά του ΘΟΚ προς το θέατρό μας. Θέλω να πιστεύω πως θα κοσμεί προσωπικές και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες για πολλά χρόνια, τόσο ως θησαυρός μνήμης όσο και ως πρακτικό εργαλείο μελέτης. Συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά όσες και όσους συνέβαλαν».
Αναδεικνύοντας το ρόλο όλων εκείνων που συνεισφέρουν πίσω από τα φώτα της σκηνής, ο επί 34 χρόνια εργαζόμενος στον ΘΟΚ, Διευθυντής Σκηνής, Αχιλλέας Αχιλλέως, είπε: «Ο κάθε εργαζόμενος στο θέατρο, απ’ το δικό του τομέα, απ’ το δικό του μετερίζι, δουλεύει με ζήλο και αφοσίωση για να κυλήσουν όλα αρμονικά […] Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους δημιουργούς και στους καλλιτέχνες της παλαιότερης αλλά και της σημερινής γενιάς. Πόση χαρά εισπράξαμε, έχοντας την τύχη να εργαστούμε μαζί τους. Πόσα μάθαμε και πόσα συνεχίζουμε να μαθαίνουμε ακόμα. Να, αυτό είναι το θέατρο. Μια μαθητεία αγάπης που δεν τελειώνει ποτέ».
Συγκινητική υπήρξε η παρουσία και η ομιλία της κορυφαίας ηθοποιού του κυπριακού θεάτρου, Δέσποινας Μπεμπεδέλη, η οποία εκπροσωπώντας τους σκαπανείς του πρώτου θιάσου του ΘΟΚ, που πάλεψαν με πολλές δυσκολίες και κατάφεραν να εδραιώσουν τον Οργανισμό στη συνείδηση του κυπριακού κοινού, ανέφερε ότι: «εκείνη την ομάδα που θεμελίωσε τον ΘΟΚ διαδέχτηκαν νέοι άνθρωποι ταλαντούχοι, μορφωμένοι, με ανήσυχο πνεύμα, με νέες ιδέες, τολμηρές. Οι νέες γενιές είναι πιο τυχερές από εμάς, οι συνθήκες εργασίας είναι θεαματικά βελτιωμένες και ευχόμαστε να γίνουν ακόμα καλύτερες. Τα καφενεία και τους συλλόγους τους αντικατέστησαν υπέροχα θέατρα σε όλες μας τις πόλεις…
Εμείς οι εναπομείναντες της παλαιάς σειράς παρακολουθούμε και χειροκροτούμε το έργο των νεότερων και ευχόμαστε, η σκυταλοδρομία να συνεχιστεί με όλο και πιο εντυπωσιακά ρεκόρ, πάντα με το βλέμμα στο μέλλον αλλά χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν». Λίγο πριν αποχωρήσει από το βήμα, η συγκίνηση κορυφώθηκε, με την αναφορά της στους πρώτους συνεργάτες του ΘΟΚ που δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας.
Τον καταληκτικό λόγο της βραδιάς είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης, ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε πως: «η κυπριακή δημοκρατία επέλεξε να ιδρύσει και να στηρίξει ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια έναν κρατικό θεατρικό οργανισμό, αντιλαμβανόμενη ότι αυτός δεν οφείλει να παράγει μόνον ποιοτικές παραστάσεις, αλλά να λειτουργεί ως πρότυπο για τη διαμόρφωση του αισθητικού, πνευματικού και ιδεολογικού πλαισίου, που καθορίζει και καθρεφτίζει συνολικά το θεατρικό χάρτη της χώρας. Ευχήθηκε παράλληλα, στην επόμενη επετειακή έκδοση του Οργανισμού «να προστεθεί ένα νέο κεφάλαιο για την ιστορία του ΘΟΚ, με τίτλο: Η Κρατική Δραματική Σχολή του ΘΟΚ και η συμβολή της στη διαμόρφωση, κατάρτιση και επαγγελματική πορεία νέων ηθοποιών και εν γένει καλλιτεχνών».
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την παράδοση των λευκωμάτων στους παρευρισκόμενους και με τη συνάντησή τους στο φουαγιέ του θεάτρου, όπου μοιράστηκαν τις αναμνήσεις και τις κοινές εμπειρίες τους.
Tags: 50 χρόνια ΘΟΚ, 50 χρόνια ιστορία, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, ΘΟΚ
Σύμφωνα με την Emirates SkyCargo τα πιο δημοφιλή δώρα εναέριας…
Η Αγορά της Λεμεσού άνοιξε στις 31 Αυγούστου επίσημα τις…
Το Συμβούλιο Φωνή πραγματοποίησε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο στα πλαίσια…