Ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως είναι η βιομηχανία της μόδας, όσο κι αν φαίνεται περίεργο. Και για αυτό, ευθύνεται η «γρήγορη μόδα» ή αλλιώς fast fashion. Με τον όρο fast fashion εννοούμε ακριβώς αυτό – ρούχα φτιαγμένα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, από φθηνά υφάσματα, σε μαζική ποσότητα με επιθετικές εκστρατείες μάρκετινγκ για να μας κάνουν να αγοράζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε. Αυτή η στρατηγική λαμβάνει ελάχιστα υπόψη τη σπατάλη φυσικών πόρων, τους ρύπους από τη διαδικασία παραγωγής και τις αδικίες στους εργάτες ενδυμάτων. Το αποτέλεσμα αυτού του μοντέλου υπερκατανάλωσης είναι μια τεράστια ποσότητα απορριμμάτων. Αρκεί να συνειδητοποιήσεις ότι κάθε χρόνο 180 δισεκατομμύρια τόνοι ρούχων πηγαίνουν σε χωματερές, γεμίζοντας χώρους απορριμμάτων δεκαετίες νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Ο μόνος τρόπος για να επιβραδυνθεί αυτό το κρίσιμο πρόβλημα είναι η δημιουργία νέων αντικειμένων από απορρίμματα της βιομηχανίας της μόδας, όπως απούλητα ενδύματα λόγω ατελειών, ζημιών ή ξεπερασμένα, ή από τα ήδη υπάρχοντα ρούχα που κυκλοφορούν σε όλο τον πλανήτη. Αυτό ονομάζεται upcycling. Σε αντίθεση με την ανακύκλωση όπου τα νέα υλικά παράγονται από απόβλητα υλικά, το upcycle είναι απλώς η επαναχρησιμοποίηση υπαρχόντων υλικών. Επομένως η διαδικασία αυτή δεν απαιτεί χημικές διεργασίες ή χρήση πρώτων υλών και ρυπογόνων ενεργειακών πόρων.
Upcycling σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει δημιουργική επαναχρησιμοποίηση και είναι μια πρακτική ανώτερη ακόμη και της ανακύκλωσης, που στόχο έχει όχι μόνο την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων, αλλά την επεξεργασία άχρηστων υλικών σε νέα, υψηλότερης ποιότητας, προϊόντα. Το Upcycling λοιπόν, ξεχωρίζει ως μια άκρως βιώσιμη διαδικασία, καθώς χρησιμοποιεί υλικά στην αρχική τους μορφή και εξοικονομεί πόρους και χρήματα αυξάνοντας έτσι την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η σπατάλη δυνητικά χρήσιμων υλικών χρησιμοποιώντας ήδη υπάρχοντα. Αυτό μειώνει την κατανάλωση νέων πρώτων υλών και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χρήσης ενέργειας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης των υδάτων, ακόμη και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το πιο προφανές όφελος του upcycling για το περιβάλλον είναι ότι λιγότερα υλικά καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Γιατί αυτό είναι ωφέλιμο προς το περιβάλλον; Διότι η πιο κρίσιμη ανησυχία όσον αφορά τους χώρους υγειονομικής ταφής είναι η εκπομπή μεθανίου, ενός από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου. Συνεπώς, όσο λιγότερα υλικά καταλήγουν σε χωματερές τόσο πιο «υγιής» θα είναι ο πλανήτης μας.
Εδώ έρχεται και η Lidl Κύπρου που είναι εδώ και πολλά χρόνια υπέρμαχος της οικολογίας, η οποία εμπνεύστηκε τα Lidl Eco Hacks, τη νέα οικολογική πρωτοβουλία της. Τα Lidl Eco Hacks λοιπόν, είναι μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές, τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας! Σ’ αυτό το επεισόδιο, η fashion / textile designer Ζωή Φιλίππου, δημιουργός του brand Cherry & Mint, μας δείχνει πώς να εφαρμόσουμε την πρακτική του upcycle σε παλιά μας ρούχα, μετατρέποντάς τα σε κάτι καινούριο! Για αρχή, θα δούμε πως με ένα παλιό t-shirt και ένα ψαλίδι, μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε μέσα σε λίγα λεπτά μια ανθεκτική tote bag για τα ψώνια μας! Και για τις πιο έμπειρες, θα μάθουμε πώς να φτιάξουμε και μια upgraded έκδοση για τις εξόδους μας, με την προσθήκη κάποιων creative στοιχείων όπως κουμπιά, καρφίτσες, ή κονκάρδες!
Τα οφέλη του upcycling, βέβαια, δεν τελειώνουν εδώ. Άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημά του είναι η χρήση λιγότερων φυσικών πόρων. Χρησιμοποιώντας αυτά που ήδη έχουμε, δηλαδή, δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε περισσότερες πρώτες ύλες από το περιβάλλον μας παρά μόνο όσες είναι πραγματικά απαραίτητες. Χάρη σε αυτή την οικολογική πρακτική, όχι μόνο παρατείνεται δημιουργικά η ζωή των προϊόντων αλλά και αναβαθμίζουμε το στιλ μας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι λειτουργούμε βιώσιμα και συμβάλλουμε στη μείωση της σπατάλης νέων υλικών κατά τη δημιουργία νέων προϊόντων. Βάλτε κι εσείς το upcycling στη ζωή σας! Τα οφέλη είναι πάρα πολλά!
Tags: Cherry & Mint, FASHION, fashion / textile designer, fast fashion, Lidl Eco Hacks, lidlcyprus, sustainability, upcycling, Ζωή Φιλίππου, ΜΟΔΑ
Η Intimissimi για τη νέα ανοιξιάτικη συλλογή της αντλεί τις…
Το ταξίδι του κασμίρ βρίσκεται στην βάση του DNA της…
Τι θα φορέσετε πάλι στο γραφείο; Ένα καυτό ερώτημα που…