Αποτοξίνωση, με συμβουλές διατροφής για υγεία

Θέλεις να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης και δεν ξέρεις πώς; Η Κλινική διαιτολόγος, διατροφολόγος Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου σού δίνει πιο κάτω όλα τα πολύτιμα tips της για να αποτοξινωθείς σωστά και να αναβαθμίσεις την ποιότητα της υγείας σου. 

Η συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό οδηγεί σε χρόνιες παθήσεις, φλεγμονές, νευρολογικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές, υπογονιμότητα, πονοκεφάλους, κόπωση, ακόμα και σε  καρκίνο. Η περιβαλλοντική μόλυνση, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το άγχος, μερικές μέθοδοι ψησίματος των φαγητών, η κακή υγεία του εντέρου, τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών που τρώμε, όλα συνδέονται με αύξηση στο τοξικό φορτίο που εισέρχεται και αποθηκεύεται στο σώμα μας.

Κι όμως, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα διατροφής μπορούμε να ενισχύσουμε την δράση των αποτοξινωτικών μας οργάνων και να ενισχύσουμε την αποβολή των αποθηκευμένων τοξινών στο σώμα μας. Με μια ήπια αποτοξίνωση 2-3 εβδομάδων, μερικές φορές τον χρόνο, μπορούμε να βοηθήσουμε στην βελτίωση της υγείας και την εξάλειψη των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την τοξικότητα του σώματος.

Η βασική φιλοσοφία της αποτοξίνωσης 

  • Να αφαιρέσουμε τροφές που κουράζουν και εξαντλούν τα όργανα αποτοξίνωσης και συχνά οδηγούν σε φλεγμονές.
  • Να προσθέσουμε θρεπτικές τροφές που δρουν σε κυτταρικό επίπεδο ενδυναμώνοντας τον μεταβολισμό και ενισχύοντας την υγιή λειτουργία του σώματος.
  • Να προσθέσουμε βότανα και υπερ-τροφές με αποδεδειγμένες αποτοξινωτικές ιδιότητες και με ενισχυτική δράση για το συκώτι.

10+3 λόγοι για να κάνεις αποτοξίνωση 

  1. Αφαιρούμε το κρέας και τα γαλακτοκομικά από την διατροφή μας.
  2. Αφαιρούμε τις τροφές που περιέχουν γλουτένη (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και τα προϊόντα τους όπως ψωμί, μακαρόνια, παξιμάδι, κράκερ, δημητριακά προγεύματος).
  3. Αφαιρούμε την ζάχαρη τελείως από την διατροφή μας.
  4. Αφαιρούμε το αλκοόλ.
  5. Χρησιμοποιούμε ένα βοήθημα για ενίσχυση της αποτοξίνωσης. Τέτοια βοηθήματα είναι το τσάι, βάμμα ή συμπλήρωμα γαϊδουράγκαθου, τσουκνίθας ή αγκινάρας ή συνδυασμού βοτάνων που ενισχύουν την αποτοξίνωση.
  6. Προσθέτουμε τροφές που έχουν βρεθεί να ενισχύουν την δράση του συκωτιού και την αποβολή τοξινών. Τέτοιες τροφές είναι το παντζάρι, η αγκινάρα, ο φρέσκος κόλιαντρος, οι σπόροι chia, το λεμόνι, το κρεμμύδι, ο κουρκουμάς, το πράσινο τσάι κ.λ.π.
  7. Πίνουμε 2 – 2.5 λίτρα νερό την ημέρα. Μπορούμε να προσθέτουμε φέτες λεμονιού, αγγουράκι, δεντρολίβανο, δυόσμο ή μούρα στο νερό μας.
  8. Η κατανάλωση οσπρίων, ψαριού και αυγών μπορεί να συνεχιστεί. Προτιμάτε αυγά βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής, μικρά ψάρια όπως σαρδέλες, τσιπούρα ή λαυράκι και άγρια ψάρια.
  9. Αφαιρούμε τελείως τα υδρογονοποιημένα λίπη (μαργαρίνη και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα κ.λ.π.). Επίσης, αφαιρούμε και τα φυτικά λάδια όπως ηλιέλαιο, σογιέλαιο και καλαμποκέλαιο.
  10. Επιλέγουμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο. 
  11. Αφαιρούμε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές ουσίες ή άλλα πρόσθετα τροφίμων.
  12. Αφαιρούμε από τη διατροφή τρόφιμα σε κονσέρβες όπως τόνος ή καλαμπόκι λόγω της επικάλυψης πλαστικού που περιέχουν.
  13. Επιλέγουμε τροφές όσο το δυνατόν στην φυσική τους μορφή.

Μάθε περισσότερα για τον ρόλο της διατροφής στην υγεία και πως μπορείς να αξιοποιήσεις τις θεραπευτικές ιδιότητες των τροφών στα Live διαδικτυακά σεμινάρια διατροφής με την κ.Οικονομίδου που ξεκινούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου: https://nutritioncanheal.com/nutrition-course-22-23/

Η Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου είναι Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

M.Sc. Nutritional Medicine

 

MadameLeFo