Παγωτό… η πιο καλοκαιρινή απόλαυση

Παγωτό… Χθες γιόρταζε σ’ όλο τον κόσμο… Και ο Ιούλιος είναι ο παγκόσμιος μήνας του παγωτού… Βέβαια, είναι η συνηθέστερη επιλογή όταν θέλουμε να δώσουμε μια νότα δροσιάς τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Και η Δρ. Νατάσα Παπαηρακλέους, θα μας εξηγήσει τα υπέρ και τα κατά του… 

Photo Credits: από το FreeGreatPicture.com

Αποτελεί την καλύτερη παρέα στην παραλία, ενώ συνδυάζεται υπέροχα με φρούτα, κέικ ή άλλα γλυκίσματα. Μιλάμε ασφαλώς, για τη δημοφιλέστερη καλοκαιρινή λιχουδιά, το παγωτό.

Παγωτό: Τα συστατικά  του

παγωτό

Photo Credits: Анастасия Белоусова από το Pixabay

Η σύσταση και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του παγωτού εξαρτώνται από την ποιότητα και τον τύπο του. Το βασικό συστατικό του παγωτού είναι το γάλα. Αυτό μπορεί να είναι πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο, νωπό, σε σκόνη ή συμπυκνωμένο.

Άλλα συστατικά του παγωτού είναι αυγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, χρώματα, αρώματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα, όπως κομμάτια σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας, απομίμηση σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπια φρούτων, καραμέλα, κομμάτια φρούτων κ.α.

Παγωτό, θρεπτικό και βιταμινούχο

παγωτό

Photo Credits: deboncreative από το Pixabay

Είναι λανθασμένη η άποψη ότι το παγωτό δεν έχει διατροφική αξία αντιθέτως, είναι τρόφιμο που περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

  • Το παγωτό είναι πλούσια πηγή γάλακτος και παρέχει στον οργανισμό σημαντικότατα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, φώσφορο, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, βιταμίνες Β12, Α, Β6, D και νιασίνη.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών στο παγωτό προέρχονται από το γάλα και είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
παγωτό

Photo Credits: Lindsay Moe από το Unsplash

  • Το παγωτό δεν περιέχει και δεν χρειάζεται συντηρητικά. Νομοθετικά, τα συντηρητικά απαγορεύονται στο παγωτό.
  • Παράλληλα, κάποια «Ε» που συχνά αναγράφονται στα συστατικά του παγωτού και ενδεχομένως μας ανησυχούν και μας βάζουν σε υποψίες, αφορούν ουσίες «αθώες». Συγκεκριμένα, πρόκειται για σταθεροποιητικές ουσίες και γαλακτοματοποιητές, που προστίθενται για να βελτιώσουν την υφή του προϊόντος και που ελέγχονται αυστηρά από τους αρμόδιους φορείς.

Παγωτό και η θερμιδική αξία του

παγωτό

Photo Credits: StockSnap από το Pixabay

Η θερμιδική αξία του παγωτού κυμαίνεται μεταξύ 80 και 300 θερμίδων τα 100 γρ. ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Αν σκεφτεί κανείς πως άλλα εδέσματα, όπως το κρουασάν ή τα μπισκότα, έχουν σχεδόν διπλάσιες θερμίδες ανά 100 γρ., τότε σίγουρα το παγωτό δεν αποτελεί την πλέον υψηλή σε θερμίδες επιλογή!

Παγωτό: Ποιό να προτιμήσεις;

παγωτό

Photo Credits: Daniel Öberg από το Unsplash

Προτίμησε παγωτό με γεύση βανίλιας ή φρούτων αντί σοκολάτας. Μπορείς να επιλέξεις χαμηλά σε θερμίδες παγωτά, με 0% ζάχαρη και λιπαρά και καλό θα ήταν να αποφεύγεις τα σύνθετα παγωτά με ξηρούς καρπούς και φρούτα σε σιρόπι. Αυτά τα παγωτά είναι πλουσιότερα σε κορεσμένα λιπαρά και έχουν μεγαλύτερη θερμιδική αξία.

Photo Credits: Max Libertine από το Unsplash

Το light παγωτό έχει περίπου τα μισά λιπαρά και τα 2/3 των θερμίδων του κανονικού τυποποιημένο παγωτού. Ένα light παγωτό προσδίδει 4-8 γρ. λιπαρών ανά 100 γρ. και 80 με 170 θερμίδες.

Photo Credits: Deepika Katyal από το Unsplash

Προκειμένου να μειωθούν οι θερμίδες, τα light παγωτά παρασκευάζονται με ημιαποβουτυρωμένο γάλα, σοκολάτα γάλακτος και γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη.

Παγωτό, χαμηλό σε θερμίδες…

παγωτό

Photo Credits: Jennifer Pallian από το Unsplash

Να θυμάσαι: Τα πιο χαμηλά σε θερμίδες παγωτά είναι το σορμπέ, η γρανίτα και τα ξυλάκια που δεν έχουν επικάλυψη σοκολάτας. Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της ‘γραμμής’ τους. Αυτά περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες  συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού.

Photo Credits: από το FreeGreatPicture.com

Θερμιδικά είναι πολύ χαμηλότερο από τα παραδοσιακά παγωτά αποδίδοντας περίπου 80 θερμίδες στη μερίδα, όσο δηλαδή και ένα φρούτο. Περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεϊνών (2γρ/ μερίδα) και περίπου 15γρ. υδατανθράκων.

παγωτό

Photo Credits: από το FreeGreatPicture.com

Ανάλογα με τα φρούτα που χρησιμοποιούνται μπορεί να περιέχει μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο, ενώ αν τηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες κατά την παρασκευή διατηρούνται και οι βιταμίνες των φρούτων, όπως η βιταμίνη A και C.

Παγωτό κατάλληλο για τα παιδιά… 

παγωτό

Photo Credits: από το FreeGreatPicture.com

Τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα είτε σαν επιδόρπιο είτε σαν μικρό γεύμα. Βέβαια, αν θέλουμε το παιδί μας να εφοδιάζεται με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, είναι προτιμότερο να φτιάχνουμε σπιτικό παγωτό, επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες. Τα παιδιά όμως ζητάνε επίμονα σχεδόν κάθε απόγευμα παγωτό… Για να μην είστε πάντα αρνητικές, καλό είναι να ψάχνουμε υγιεινής εναλλακτικές λύσεις… Παρακάτω σας προτείνω μια από αυτές.

Παγωτό σοκολάτα χαμηλό σε λιπαρά

Photo Credits: Jennifer Pallian από το Unsplash

Υλικά για 2 μερίδες

3 μπανάνες

2/3 της κούπας γάλα χαμηλό σε λιπαρά

3 κουταλιές της σούπας κακάο

1 κουταλιά σούπας μέλι.

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις μπανάνες. Τις βάζουμε για 6 ώρες στην κατάψυξη.

Έπειτα τις χτυπάμε καλά με το γάλα στο μίξερ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιογενές μίγμα.

Το βάζουμε σε ειδικές θήκες για παγωτό και το αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα στην κατάψυξη.

Καλή επιτυχία!

 

Προσοχή!

παγωτό

Photo Credits: Alexas Fotos από το Pixabay

Το παγωτό είναι ένα ευπαθές τρόφιμο. Αν αφεθεί να λιώσει εντός ή εκτός ψυγείου και εν συνεχεία παγωθεί και πάλι, όχι μόνο επιφέρει αλλοιώσεις στη γεύση του, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν μικρόβια. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Photo Credits: Adrienn από το Pexels

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αποφεύγουμε τα παγωτά που εξ όψεως τουλάχιστον δείχνουν “ύποπτα”.

Παγωτό, μια πρόκληση με λίγες θερμίδες…

Photo Credits: Daria Yakovleva από το Pixabay

Στην εποχή μας βέβαια, μπορείς να απολαύσεις παγωτά και γιαουρτοπαγωτά χωρίς ενδοιασμούς. Τα νέα fat free παγωτά χωρίς λιπαρά και χωρίς ζάχαρη, φτιάχνονται από ολόφρεσκο άπαχο γάλα και φυσική στέβια. Πραγματικά πλούσια σε γεύση, είναι κατάλληλα ακόμα και για διαβητικούς. Μιλάμε για αγνή απόλαυση χωρίς ενοχές, με μόνο 35 θερμίδες ανά 100ml.

Συμπερασματικά…

παγωτό

Photo Credits: RitaE από το Pixabay

Αυτό που είναι απαραίτητο να τονιστεί είναι ότι δεν υπάρχουν τροφές που παχαίνουν και δεν παχαίνουν. Υπάρχουν µόνο τροφές που η πέραν του µέτρου και των οδηγιών κατανάλωση τους οδηγούν σε αύξηση του σωµατικού βάρους.

Photo Credits: RitaE από το Pixabay

More info

Η Δρ Νατάσα Παπαηρακλέους είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD και θα τη βρεις στο https://www.facebook.com/natasa.papaeracleous

και στο  https://papaeracleous.com/

MadameLeFo