Ο κοινωνικός αποκλεισμός μάς κρατά στο σπίτι για πολλές μέρες… Έτσι, θα πρέπει να δώσουμε όλα τα “εφόδια” στα παιδιά μας για δημιουργική απασχόληση στον πολύ ελεύθερο χρόνο τους. Γι’ αυτό και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα έχει δημιουργήσει την πιο ευφάνταστη σελίδα. Έτσι, αν και το Μουσείο παραμένει κλειστό, μέσα όμως από μία σειρά online δραστηριοτήτων, μας προσκαλεί σε ένα δημιουργικό ταξίδι στον Πολιτισμό από το σπίτι της αρχαίας Ελλάδας. Εκτός από τα videos προηγούμενων εκθέσεων και τις ψηφιακές συλλογές, το online πρόγραμμα «Παίζοντας στο σπίτι» προσκαλεί τα παιδιά να παίξουν μαζί με τους γονείς τους μέσα στο σπίτι, φτιάχνοντας μεταξύ άλλων και τα ρούχα των αρχαίων Ελλήνων.
Τί φορούσαν οι άντρες; Οι γυναίκες; Τα παιδιά φορούσαν τα ίδια ρούχα με τους μεγάλους; Τα ρούχα τους τα αγόραζαν έτοιμα ή τα έφτιαχναν μόνοι τους; Όλα αυτά θα μπορέσεις να τα μάθεις και να τα εφαρμόσεις και στη σημερινή πραγματικότητα, παρέα με τα παιδιά σου. Και θα φτιάξετε μαζί τα δικά σας ρούχα, όπως αυτά που φορούσαν στην αρχαία Ελλάδα. Πώς; Απλώς θα χρειαστεί να «κατεβάσεις» το βιβλίο με τις πληροφορίες και τις δραστηριότητες.
Μήπως βαρεθήκατε να είστε κάθε μέρα ντυμένοι με φόρμες ή με τα ίδια ρούχα; Ναι τώρα, μπορείτε να φτιάξετε και κοσμήματα, και κορδέλες, και ζώνες, και καπέλα και ρούχα με πολύ απλά υλικά… Θα ψάξεις και θα βρεις στις ντουλάπες σου απλά υλικά και θα… ντυθείτε οικογενειακώς όπως οι αρχαίοι Έλληνες.
Για να ντυθείτε θα χρειαστείτε ένα κομμάτι ύφασμα, τετράγωνο ή ορθογώνιο, κορδέλα για ζώνη και παραμάνες. Το ύφασμα θα μπορούσε να είναι ένα σεντόνι ή ένα τραπεζομάντηλο. Όπως διαβάσαμε, θα τυλίξετε το ύφασμα γύρω από το σώμα σας και με την κορδέλα και τις παραμάνες θα διαμορφώστε τον αγαπημένο σας τύπο ρούχου, ανδρικό ή γυναικείο. Πάνω από το ένδυμα θα τυλιχτείτε με ένα ιμάτιο χρησιμοποιώντας ένα στενό κομμάτι από ύφασμα, όπως ένα φουλάρι ή ένα κασκόλ.Σημείωσε ότι μόνον ένας μόνο τύπος αρχαιοελληνικού ενδύματος έχει κουμπιά, ο γυναικείος και ο ανδρικός χιτώνας ή χιτωνίσκος και είναι ραμμένος στη μία πλευρά. Αν θέλετε να φτιάξετε χιτώνα και πιάνουν τα χέρια σας μπορείτε να το κάνετε στη ραπτομηχανή σας.
Άνδρες και γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα χτένιζαν και στόλιζαν τα μαλλιά τους με διάφορους τρόπους. Όπως μαθαίνουμε, οι άνδρες φορούσαν ταινίες και οι γυναίκες ταινίες, αλλά και διάφορους κεφαλόδεσμους. Όταν έβγαιναν από το σπίτι, για να μην καούν από τον ήλιο, φορούσαν καπέλα, τα σκιάδια όπως τα έλεγαν. Ψάξε στα ντουλάπια σου και βρες κορδέλες, κορδόνια από παπούτσια, φουλάρια ή μαντήλια. Μπορείς ακόμα και να κόψεις κορδέλες από λευκά ή χρωματιστά χαρτιά. Και μετά θα τα δέσετε στο κεφάλι σας και στο κεφάλι των παιδιών… Και θα νιώσετε σαν αρχαίοι Έλληνες.
Οι αρχαίες Ελληνίδες συμπλήρωναν το ντύσιμό τους με κοσμήματα, όπως τα ενώτια (σκουλαρίκια), βραχιόλια, περιδέραια και δαχτυλίδια από χαλκό, ασήμι, χρυσό και άλλα υλικά. Τις ζεστές μέρες του χρόνου χρησιμοποιούσαν τα ριπίδια (βεντάλιες) για να κάνουν αέρα. Τα κοσμήματά τους τα φύλαγαν μέσα σε κοσμηματοθήκες, τις λεγόμενες πυξίδες, ενώ τα αρώματά τους σε αρωματοδοχεία. Όπως και σήμερα, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν καλλυντικά, όπως πούδρες, βαφές για τα μαλλιά κ.ά. που ονομάζονταν ψιμύθια. Τέλος, απαραίτητο εξάρτημα καλλωπισμού ήταν και οι χάλκινοι καθρέφτες.
Για να φτιάξετε κοσμήματα θα χρειαστείτε αλουμινόχαρτο, μακαρόνια ριγκατόνι και μακαρόνια φιογκάκια, χρωματιστά χαρτιά, χρωματιστές κλωστές και μαρκαδόρους. Θα ενώσετε τα ριγκατόνι ή τα φιογκάκια με μία χρωματιστή κλωστή και θα φτιάξετε ένα κολιέ ή βραχιόλι. Αν θέλετε, μπορείτε να χρωματίσετε τα ζυμαρικά με μαρκαδόρους.
Πάρτε μικρά κομμάτια από αλουμινόχαρτο και με τα χέρια σας κάντε διάφορα σχήματα. Στη συνέχεια θα δέσετε τα κομμάτια με μία κλωστή και θα φτιάξετε ένα κολιέ ή βραχιόλι. Θα κόψετε χρωματιστά χαρτιά ή χαρτόνια σε διάφορα σχήματα που αρέσουν και στα παιδιά, όπως λωρίδες, τρίγωνα, τετράγωνα και άλλα. Στο κάθε κομμάτι θα ανοίξετε με ένα μολύβι μία τρύπα και θα ενώσετε όλα τα κομμάτια με κλωστή δημιουργώντας ένα κόσμημα.
Βρες τις οδηγίες για να τα φτιάξεις όλα με τη βοήθεια των παιδιών σου στο
https://cycladic.gr/page/paizontas-sto-spiti
Tags: αρχαιοελληνικά αξεσουάρ, αρχαιοελληνικά ρούχα, αρχαιοελληνικά χτενίσματα, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Όταν μιλάμε για ποιοτικά πλεκτά φτιαγμένα από πολυτελή φυσικά νήματα…
Η Κύπρος μπήκε και επίσημα στον χάρτη της παγκόσμιας βιώσιμης…
Tα παιδιά σου ονειρεύονται το πιο spooky Halloween πάρτυ… Ένα…