Αίθουσα «Αγγλοκρατία»
Οι «Θεματικές αναδρομές -Ένα Μουσείο για τη Λευκωσία» αποτελούνται από μια σειρά πέντε ειδικών εκθέσεων / παρουσιάσεων. Μάλιστα, πραγματεύονται τη σύλληψη του οράματος και τη δημιουργία του Μουσείου. Επίσης, εστιάζουν σε πρόσωπα και οργανισμούς που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Μουσείου και τη δημιουργία των συλλογών του. Η τρίτη στη σειρά θεματική αναδρομή με τίτλο «Συλλογές από το Παρελθόν στο Μέλλον: Ο Σύνδεσμος Φίλων και οι Πρώτες Δωρεές» ανοίγει σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2019 και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 10 Νοεμβρίου 2019.
Αίθουσα «Οθωμανικοί Χρόνοι»
Η έκθεση/παρουσίαση, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος της, ασχολείται με την ίδρυση και τη μεγάλη προσφορά του Συνδέσμου Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Μέσα από την πορεία της παρουσίασης, που κινείται στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, αποκαλύπτεται ο καθοριστικός ρόλος του Συνδέσμου στη δημιουργία των Συλλογών του Λεβέντειου. Τώρα λοιπόν, μπορείς να περιηγηθείς στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και να ανακαλύψεις εκθέματα που συνοδεύονται από το επετειακό λογότυπο των 30 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου. Μάλιστα, εντοπίζοντας τα συγκεκριμένα εκθέματα, μπορείς να παρακολουθήσεις τη συναρπαστική ιστορία της δημιουργίας των συλλογών του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείο Λευκωσίας.
20 Απριλίου 1985 Στιγμιότυπο από την πρώτη Γενική Συνέλευση, με στόχο την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Στη φωτογραφία διακρίνονται οι Τάσσος Παπαδόπουλος, Λέλλος Δημητριάδης και Κωνσταντίνος Λεβέντης. Εκείνη την ημέρα απηύθυναν χαιρετισμό: ο Ιωάννης Χριστοφίδης εκ μέρους της προσωρινής Διοικητικής Επιτροπής, ο Κωνσταντίνος Λεβέντης εκ μέρους του Ιδρύματος Λεβέντη και ο Δήμαρχος Λέλλος Δημητριάδης εκ μέρους του Δήμου Λευκωσίας. ©Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας
Στις 20 Απριλίου 1985, τέσσερα χρόνια πριν ανοίξει τις πόρτες του το μουσείο στο κοινό, ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Ο Σύνδεσμος είχε πρόεδρο τον Ιωάννη Χριστοφίδη, πρώην Υπουργό Εξωτερικών και Μέλη του ΔΣ τον Κωνσταντίνο Αιμιλιανίδη, την Αγνή Μιχαηλίδου, τη Φωτεινή Παπαδοπούλου, τον Ζήνωνα Σεβέρη, τον Χαρίλαο Δίκαιο και τη Λεόνη Παρασκευαΐδου.
20 Απριλίου 1985 Στιγμιότυπο από την πρώτη Γενική Συνέλευση, με στόχο την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Στη φωτογραφία διακρίνονται οι Κωνστάκης Αιμιλιανίδης, Κωνσταντίνος Λεβέντης, Ιωάννης Χριστοφίδης και Αγνή Μιχαηλίδου. ©Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας
Η δημιουργία του στόχευε και εξακολουθεί να στοχεύει στη λειτουργία του ως μεσάζον Σώμα μεταξύ κοινού και Μουσείου. Η ηθική και υλική ενίσχυση, ο εμπλουτισμός των Συλλογών του Μουσείου, η διαφώτιση του κοινού και παροχή πληροφοριών για το Μουσείο, η προώθηση έρευνας σε θέματα που συνδέονται με το Μουσείο, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η εξεύρεση χρημάτων για σκοπούς λειτουργίας του Μουσείου αποτελούσαν και αποτελούν δείγματα των ευρύτερων στόχων και δραστηριοτήτων του Συνδέσμου. Με την καθοδήγηση των προέδρων που ακολούθησαν, Ανδρέα Λοϊζου, Κωσταντίνου Αιμιλιανίδη και της νυν προέδρου Ελένης Γιωρκάτζη η προσφορά του Συνδέσμου τα 30 αυτά χρόνια ήταν και εξακολουθεί να είναι τεράστιας σημασίας.
Οι οραματιστές και οι δημιουργοί του Μουσείου, ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης και ο πρώτος πρόεδρος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη Κωνσταντίνος Λεβέντης.
Με τις πρώτες του κιόλας δραστηριότητες ο Σύνδεσμος (μικρές εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, κονσέρτο και προβολή ταινίας), έφερε κοντά τους πολίτες που αγκάλιασαν με τη σειρά τους την ιδέα δημιουργίας ενός ιστορικού μουσείου για τη Λευκωσία. Ουσιαστική υπήρξε η πρώτη μεγάλη δωρεά του Συνδέσμου στο Μουσείο 29 μεσαιωνικών αγγείων. Για την αγορά τους εξασφαλίστηκαν πόροι από ειδικές εισφορές του Μιχαλάκη Κουλουμπρή, της εταιρείας J.N. Christofides Ltd, και του ξενοδοχείου Κέννεντυ.
Ιδρυτικά Μέλη του Συνδέσμου πρόσφεραν στην συνέχεια στο Μουσείο προσωπικές τους συλλογές για στήριξη του οράματος. Ένας από αυτούς υπήρξε ο Λέλλος Δημητριάδης, ο οποίος δώρησε παλαιούς χάρτες της Λευκωσίας και παλαιά βιβλία και γκραβούρες, ο Κωνσταντίνος Αιμιλιανίδης που δώρησε χάρτες, διάφορα έγγραφα, μεσαιωνικά αντικείμενα, έπιπλα και βιβλία, η Αγνή Μιχαηλίδου που δώρησε συλλογή από παλιές φωτογραφίες της Λευκωσίας, διάφορα αντικείμενα που αφορούν την αστική ζωή στη Λευκωσία στις αρχές του 1900 και πολλά άλλα Μέλη του Συνδέσμου συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του Μουσείου.
Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν στις 20 Απριλίου 1989 από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου. Διακρίνονται οι: Γιώργος Βασιλείου και Αντρούλλα Βασιλείου στο κέντρο, Κωνσταντίνος Λεβέντης και Εντμέ Λεβέντη στα αριστερά, στα δεξιά ο Λέλλος Δημητριάδης.
Ο Σύνδεσμος συνέβαλλε και συμβάλλει επίσης ενεργά στη λειτουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων αλλά και στη λειτουργία του πωλητηρίου του Μουσείου.
Το 2018 ο Σύνδεσμος Φίλων διαφοροποίησε το καταστατικό του με σκοπό να συμπεριλάβει υπό τη φροντίδα του και τη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Με ανανεωμένη επωνυμία ο «Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και της Λεβεντείου Πινακοθήκης» λειτουργεί και ενισχύει τις δράσεις του προς όφελος του Μουσείου και της Πινακοθήκης.
Η τρίτη στη σειρά θεματική αναδρομή με τίτλο «Συλλογές από το Παρελθόν στο Μέλλον: Ο Σύνδεσμος Φίλων και οι Πρώτες Δωρεές» ανοίγει στο κοινό σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2019 και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 10 Νοεμβρίου 2019.
Η είσοδος του Μουσείου με τη χαρακτηριστική μπλε πόρτα του
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας βρίσκεται στην εντός των τειχών Λευκωσία, στην οδό Ιπποκράτους στη Λαϊκή Γειτονία. Μάθε περισσότερες πληροφορίες για το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας κάνοντας κλικ στην ιστοσελίδα του leventismuseum.org.cy από ηλεκτρονικά έντυπα αλλά και μέσω αναρτήσεων στις σελίδες του Μουσείου στο Facebook (The Leventis Municipal Museum of Nicosia / Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκ.), Instagram και στο Twitter.
Βρες περισσότερες πληροφορίες κάνοντας κλικ στο
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, η καρδιά της Λευκωσίας
Tags: Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας
Ο ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη παρουσιάζεται φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου…
Φέτος η Carlsberg γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο τόσο για η…
Αναρωτήθηκες ποιά μπορεί να είναι η πιο γλυκιά πρωτοβουλία της…