10+3 βότανα σε ρόλο “ασπίδας” κατά των ιώσεων

Τα βότανα είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Εάν λόγω της κακοκαιρίας την “άρπαξες”, επίλεξε ένα από τα πιο κάτω βότανα και θα δεις θεαματικά αποτελέσματα άμεσα.

βότανα

Θεραπευτικά αντιγριπικά βότανα

Ως αντιγριπικά θεωρούνται αρκετά βότανα, παρακάτω όμως συγκεντρώσαμε τα πιο συνηθισμένα και όσα μπορείς να προμηθευτείς εύκολα και να ετοιμάσεις το θαυματουργό “τσάι” σου.

  • Ευκάλυπτος: Το Νο1 αντιγρηπικό βότανο: Ηρεμεί απαλύνει το βήχα και καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τα συμπτώματα της δύσπνοιας και του πυρετού. Βράζεις ένα φλιτζάνι νερό με λίγα (2-3) φύλλα ευκαλύπτου. Το αφήνεις το λίγο και το σουρώνεις. Το πίνεις ζεστό ή κρύο και αν θέλεις προσθέτει λεμόνι και μέλι. Επίσης για το κρυολόγημα, ρίχνεις φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει, το κατεβάζεις από τη φωτιά και εισπνέεις τους υδρατμούς, με το κεφάλι σου πάνω από την κατσαρόλα.

 βότανα

  • Θυμάρι: Το προσθέτεις έτσι κι αλλιώς στις σπεσιαλιτέ σου. Το θυμάρι όμως, είναι ένα φυτό και με εξαιρετικές ιαματικές ιδιότητες. Έχει προληπτική δράση κατά της γρίπης και των ενοχλητικών συμπτωμάτων της, όπως είναι ο βήχας, καταρροή κ.λ.π. Φρόντισε να πίνεις ένα ζεστό ρόφημα θυμαριού για να καταπραΰνεις τον πονόλαιμο, τον βήχα και την βρογχίτιδα. Βράζεις νερό με μια κουταλιά θυμάρι, το σουρώνεις και το πίνεις, προσθέτοντας αν θέλεις μέλι.

 βότανα

  • Τσουκνίδα: Εκτός από την αντιαλλεργική της δράση, η τσουκνίδα, ενισχύει τον οργανισμό με μέταλλα και ιχνοστοιχεία! Κάνει καλό για την αναιμία αλλά και τους ρευματισμούς, ενώ με επάλειψη καταπολεμά ακόμη και εκζέματα, ακμή και τριχόπτωση.
  • Δίκταμο: Εκτός των πολλών άλλων ευεργετικών του ιδιοτήτων του (επουλωτικό πληγών, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό κλπ), το ρόφημα του δίκταμου είναι ιδανικό για το συνάχι και τον πονόλαιμο.
  • Μέντα: Καταπολεμά δραστικά το συνάχι, βήχα, βρογχίτιδα, πονόλαιμο και τη γρίπη. Σε μισό λίτρο νερό περίπου βράζεεις μερικά φύλλα μέντας και αφού το σουρώσεις πίνεις το αφέψημα.

Βότανα & άνθη

  • Εχινάκεια: Είναι το «όπλο» κατά του χειμώνα καθώς έχει σημαντικές αντιβακτηριακές αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.

  • Καλεντούλα: Τα άνθη της βοηθούν να απαλύνεις τα πρώτα σκασίματα του δέρματος του χειμώνα. Εκτός αυτού, το φυτό είναι άκρως ανακουφιστικό και σε περιπτώσεις εγκαυμάτων.
  • Λεβάντα: Εκτός από τις αρωματικές της ιδιότητες, είναι γιατρικό για πάσης φύσεως πόνο. Πονοκέφαλος, στομαχόπονος, κολικοί εντέρου, ταχυπαλμίες, πρηξίματα, στραμπουλήγματα και πόνος από μελανιές απαλύνονται με αφέψημα ή επάλειψη με την αρωματική λεβάντα.

  • Τίλιο: Είναι από τα βότανα που πρέπει να έχεις απαραίτητα στο σπίτι σου, αφού αποτελεί μαγικό φίλτρο για ιώσεις και κρυολογήματα. Εκτός από ηρεμιστικές ιδιότητες (ρίχνει την πίεση και ηρεμεί τα νεύρα), είναι αποτελεσματικό στην ημικρανία, καταρροή και συμπτώματα γρίπης. Θα το χρησιμοποιήσεις σε πεπτικές διαταραχές, ελευθερώνοντας τους σπασμούς και βελτιώνοντας την πέψη.
  • Μολόχα: Εκτός από καλλωπιστικό φυτό, χρησιμοποιείται και για την ανακούφιση σε προβλήματα του αναπνευστικού, του πεπτικού και του ουροποιητικού, καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

βότανα

  • Τσάι του βουνού ή σιδερίτης: Αποτελεί φυσική πηγή σιδήρου, αφού στα ροφήματα που παρασκευάζονται από αυτό περιέχεται αρκετός σίδηρος. Στην Κρήτη είναι γνωστό και ως «μαλοτήρα», ονομασία που προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις «male» (αρρώστια) και «tirare» (σύρω). Κι αυτό γιατί στην Κρήτη- επί Ενετοκρατίας- το θεωρούσαν πανάκεια για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού. Είναι επίσης ιδανικό και για την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται και αντισπασμωδικό, αναλγητικό και επουλωτικό. Μάλιστα, πολλές σύγχρονες επιστημονικές έρευνες  επιβεβαιώνουν την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση του.

Ένα τσάι… στην υγειά σου!

 βότανα

Χαμομήλι: Από τα πιο αγαπημένα βότανα, εκτός από τις υπόλοιπες ευεργετικές του ιδιότητες (αντιβακτηριδιακό, χαλαρωτικό, δυσκοιλιότητα κλπ) είναι εξαιρετικό κατά του κρυολογήματος και του πονόλαιμου. Βράζετε σε νερό τα άνθη του χαμομηλιού, σουρώνετε και πίνετε το αφέψημα.

 βότανα Τσάι: Όπως και το χαμομήλι χρησιμοποιείται συχνότατα στις περιπτώσεις της γρίπης και του κρυολογήματος. Σε βραστό νερό ρίχνεις μαύρο τσάι ή οποιοδήποτε άλλο τσάι προτιμάς (πράσινο, λευκό κ.λ.π.), το σουρώνεις και πίνεις. Αν θέλεις προσθέτεις και κανέλα και μέλι για να μαλακώσει περισσότερο ο λαιμός.

βότανα 

Μάθετε περισσότερα για το τσάι κάνοντας κλικ εδώ ⇓

Απόλαυση και ευεξία σ’ ένα φλιτζάνι

MadameLeFo