Γυαλιά ηλίου, για να δεις τον κόσμο με άλλο… μάτι!

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, αντί να δίνουμε σημασία στον προστατευτικό ρόλο τους, ολοένα και πιο συχνά, τα γυαλιά αντιμετωπίζονται μόνον ως αξεσουάρ μόδας.

Φέτος τι γυαλιά ηλίου επίλεξες; Τα κλασικά ή τα πολύ προχωρημένα; Πάντως, είναι γεγονός ότι κυριαρχούν τα μεγάλα σχήματα που αγκαλιάζουν την περιοχή των ματιών… Μαζί τους θα βρεις και μικροσκοπικά, σε έντονα χρώματα όπως το κίτρινο, το ροζ και το μπλε!

Οι οβάλ, οι στρόγγυλες, και οι τετράγωνες γραμμές κυριαρχούν… Και θα τα βρεις τόσο σε μεταλλικά, όσο και σε κοκάλινα μοντέλα που προστατεύουν τα μάτια μας καλύτερα.

Μόδα ή προστασία;

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι συνήθως αγοράζουμε γυαλιά ηλίου ανάλογα με τη μόδα… Και κυρίως σύμφωνα με το σχέδιο, το χρώμα ή λόγω μάρκας. Και ασφαλώς, δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα των φακών και του σκελετού.

Έτσι, η επιτυχημένη αγορά γυαλιών ηλίου, είναι αυτή που συνδυάζει ποιότητα, εμφάνιση και άνεση. Βέβαια, η επιλογή ενός ζευγαριού γυαλιών ηλίου, που ταιριάζει στο πρόσωπό μας είναι βασικό στοιχείο για την επιλογή… Πάνω από όλα όμως, θα έπρεπε να επιλέγαμε τα γυαλιά που μας προστατεύουν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, που ξεκουράζουν τα ματιά και διευκολύνουν την όραση.

Top tips

Θεωρείς τα στιλάτα γυαλιά ηλίου βασικό αξεσουάρ της καλοκαιρινής σου γκαρνταρόμπας και δεν διστάζεις να θυσιάσεις αρκετά χρήματα για να τα αποκτήσεις. Πιο κάτω θα βρεις όλες τις απαραίτητες συμβουλές για να τα αγοράζεις με τα σωστά κριτήρια και να βάλεις στα μάτια σου μόνον τα κατάλληλα γυαλιά.

Άριστη ποιότητα

Καταρχή, καλό είναι να γνωρίζεις πως το υψηλό κόστος στα γυαλιά ηλίου δεν συμβαδίζει πάντα με την άριστη ποιότητα.  Φυσικά, η επιτυχημένη αγορά γυαλιών ηλίου είναι αυτή που συνδυάζει «εμφάνιση και ποιότητα».

Δεν είναι το κόστος το ζητούμενο, αλλά η επιλογή ενός ζευγαριού που θα ταιριάζει στο πρόσωπο μας, και, που θα μας προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου ξεκουράζοντας τα ματιά και διευκολύνοντας την όραση. Πώς θα κάνουμε μια τέτοια αγορά;

* Ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου αποτελείται από δύο τμήματα, τον σκελετό και τους φακούς. Δεδομένου ότι, κατά κύριο λόγο, η χρήση των γυαλιών ηλίου επιβάλλεται για την προστασία των ματιών μας, την προσοχή μας πρέπει να στρέφουμε πρώτα στους φακούς.

* Oι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια μας μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Η προστασία τους επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση γυαλιών ηλίου τύπου UV PROTECTION. Το μήκος κύματος, το οποίο είναι βλαβερό για την υγεία των ματιών μας, βρίσκεται γύρω στα 400nm, γι’ αυτό και τα γυαλιά που επιλέγουμε, θα πρέπει να έχουν την ένδειξη «UV 400 protection». Βέβαια, αυτά τα γυαλιά έχουν απορροφητικότητα μέχρι τα 400 nm δηλ. προστατεύουν μόνο από την υπεριώδη ακτινοβολία.

* Τώρα όμως, υπάρχουν και φακοί που μας προστατεύουν από το μπλε υπεριώδες φως, που είναι επιβλαβές για τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών μας. Κυκλοφορούν επίσης και οι ειδικοί φακοί μελανίνης που απορροφούν όλων των ειδών τις ακτίνες του ήλιου και κατά συνέπεια προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. Αυτοί οι φακοί περιέχουν συνθετική μελανίνη που απορροφά όλη την γκάμα των βλαβερών ακτινών (μέχρι 600 nm). Τα γυαλιά αυτά θεωρούνται η απόλυτη προστασία για τα μάτια μας. Αντίστοιχοι φακοί είναι και οι blue blockers, που απορροφούν τις ακτινοβολίες στο μπλε υπεριώδες φως, δηλαδή περισσότερο από το φάσμα των υπεριωδών ακτινών, που προστατεύουν καλύτερα από τα απλά απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

Σε ποιον απευθύνεται ο κάθε φακός

 Photo credits: info@imaxtree.com

Στα καταστήματα οπτικών θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε τύπους φακών ηλίου, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες σου. Έτσι, οι φακοί διαβαθμισμένης σκουρότητας (degrade lenses) είναι ιδανικοί για καθημερινή οδήγηση, έχοντας μία ικανοποιητική σκουρότητα στο πάνω τμήμα τους, ενώ, στα κατώτερα σημεία, όντας ανοιχτόχρωμοι, διευκολύνουν την όραση μέσα στον χώρο του αυτοκινήτου.

Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση καθρέφτη (mirror lenses) αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας αλλά, ταυτόχρονα, μειώνουν και την φωτεινότητα. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους, π.χ. αν οδηγώντας, περνάμε από τούνελ, κόβουν μεγάλο μέρος από την αναγκαία ορατότητα. Είναι όμως ιδανικοί για όσους ασχολούνται με τα sport σε έντονη ηλιοφάνεια και σε επιφάνειες μεγάλης αντανάκλασης, π.χ. στα χιόνια.

Οι πολωτικοί φακοί (polarized lenses) είναι οι καταλληλότεροι για τον περιορισμό του θάμβους, κυρίως τις απογευματινές ώρες, γι΄αυτό και επιλέγονται, τόσο από όσους ασχολούνται με τα sport (χιόνι, θάλασσα), όσο και από τους οδηγούς (αντανακλάσεις στην άσφαλτο, το απομεσήμερο).

Οι φωτοχρωμικοί φακοί (photochromic lenses), λόγω της ικανότητάς τους να αυξομειώνουν τον βαθμό σκουρότητάς τους, ανάλογα με την ένταση του ηλιακού φωτός, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, κυρίως από όσους φορούν   γυαλιά οράσεως (μυωπία, κλπ.), όπου με ένα και μόνο ζεύγος γυαλιών, καλύπτουν τόσο τις οπτικές τους ανάγκες, όσο και την προστασία τους από την ηλιακή ακτινοβολία.

Το κατάλληλο χρώμα φακών 

Σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν χρώματα που πρέπει να προτιμηθούνται έναντι άλλων. Γενικά όμως, το χρώμα των φακών είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και καθόλου δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα προστασίας του φακού.

Το ψυχρό γκρι, για παράδειγμα, αλλοιώνει λιγότερο τα χρώματα του περιβάλλοντος. Το καφέ χαρίζει φωτεινότητα, ενώ το κίτρινο, αυξάνει την αντίθεση των χρωμάτων (νυχτερινή οδήγηση, κυνήγι).

Εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας και το υλικό του φακού. Τα παιδιά και όσοι καταπονούν τα γυαλιά τους, καλύτερα να προτιμούν οργανικούς φακούς ή polycarbonate, που έχουν μεγάλη αντοχή.

  Τα γυαλιά της σεζόν

  Photo credits: info@imaxtree.com

Η θερμοκρασία ανέβηκε και ο ήλιος δεσπόζει και πάλι στον ουρανό της πατρίδας μας! Καιρός λοιπόν να φοράς καθημερινά τα γυαλιά ηλίου, το απαραίτητο αξεσουάρ του καλοκαιριού (και όχι μόνον)… Γυαλιά ηλίου, που χαρίζουν στιλ, αλλά και προστατεύουν τα μάτια από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Tα μεγάλα γυαλιά ηλίου είναι το αδιαφιλονίκητο must  και φέτος. Οι μεγάλοι σκελετοί πρωταγωνιστούν και πάλι στις κολεξιόν όλων σχεδόν των διεθνών οίκων.

Παράλληλα έντονη παραμένει η επιρροή από της δεκαετία του ’50 και του ’60. Έτσι, τα μεγάλα γυαλιά που φορούσαν οι μεγάλες σταρ της εποχής, όπως η Σοφία Λόρεν ή η Κάθριν Χέμπορν είναι και πάλι στη μόδα. Θεαματικά design, πρωτότυποι χρωματικοί συνδυασμοί, φακοί σε πάμπολλα χρώματα και εντυπωσιακοί σκελετοί.

 Πως θα χαρείς τον ήλιο χωρίς κινδύνους

 Photo credits: info@imaxtree.com

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια. Είναι στο χέρι μας λοιπόν, να χαρούμε τον ήλιο, αποφεύγοντας τις βλαβερές του συνέπειες του… Αλλά και να απολαμβάνουμε τη μοναδική ζωογόνα, για την ψυχή και το σώμα μας, δράση του. Και εννοείται, θα φοράς τα γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο, ακόμη και το χειμώνα τις ημέρες της ηλιοφάνειας.

 

MadameLeFo