Η βρώμη είναι ένα εξαίρετο δημητριακό, που μοιάζει με κριθάρι, και είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Για αιώνες την έτρωγαν οι φτωχοί Σκοτσέζοι σε χυλό (το gruel). Αργότερα έγινε μέρος του προγεύματος όλων των Βρετανών στην μορφή του πόριτζ (porridge). Όμως το τόσο υγιεινό παρασκεύασμα που είναι στην πραγματικότητα ένας κολλώδης χυλός… δεν έπεισε τον υπόλοιπο κόσμο- εκτός της Βρετανίας -να το τρώει με ευχαρίστηση. Οι Σκοτσέζοι, μπορεί να έτρωγαν τον χυλό τους από ανάγκη, γιατί η βρώμη (Oat) είναι ένα δημητριακό που καλλιεργείται και ευδοκιμεί πολύ σε χώρες με ψυχρό κλίμα.Η βρώμη όμως, περιέχει πολλές πρωτεΐνες, φωσφόρο, ασβέστιο, βιταμίνες Β, Β1, Β2, μέταλλα και άλλα χρήσιμα μικροστοιχεία. Έχει ελάχιστα λιπαρά και πολλές διαλυτές ίνες και βοηθά στην μείωση της χοληστερίνης στον οργανισμό. Όλα τα καλά! Όμως, ακόμα και όταν αυτές οι εξαίρετες ιδιότητές της έγιναν γνωστές, το πόριτζ παρέμεινε βασικά… μια ακόμη βρετανική ιδιομορφία. Μάλιστα, αργότερα, με την επέλαση των αμερικάνικων Corn Flakes, των νιφάδων αραβοσίτου, παραμερίστηκε, ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η βρώμη όμως πήρε την εκδίκηση της στην μορφή του müesli (μούσλι). Κι αυτό, όχι χάριν των Βρετανών, αλλά των Ελβετών. Κατ’ ακρίβεια χάρη σε ένα Ελβετό γιατρό, τον Δρα Maximilian Bircher-Benner που τα πρωτοέφτιαξε το 1900 για τους αρρώστους του νοσοκομείου του. Το «müesli» στα ελβετο-γερμανικά (müsli στα γερμανικά) είναι υποκοριστικό του μαγειρικού όρου «Mues», που θα πει περίπου πουρές. Στην αρχή λοιπόν, δεν ήταν παρά ένα «νοσοκομειακό» δυναμωτικό φαγητό. Αλλά όσοι το δοκίμαζαν τους άρεσε και ύστερα το έφτιαχναν και στο σπίτι τους. Σιγά- σιγά έγινε το «κλασικό» ελβετικό πρόγευμα. Μετά, το πήραν οι πολυεθνικές των τροφίμων και το λάνσαραν ανά το παγκόσμιο σαν πιο «υγιεινή» επιλογή έναντι των Corn Flakes. Και έπιασε! Η αυθεντική συνταγή του Δρα Maximilian Bircher-Benner γίνεται με 1 κουταλιά επεξεργασμένη βρώμη (όχι ακριβώς ψιλή όπως για πόριτζ, αλλά σε νιφάδες), μουλιασμένη σε 2-3 κουταλιές ζεστό νερό, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 1 μήλο περασμένο από ψιλό τρίφτη και 1 κουταλιά αλεσμένα φουντούκια. Και εξακολουθεί να είναι από τις καλύτερες!
Το σημερινό «müesli» του εμπορίου (και κακά τα ψέματα, με αυτό μάθαμε και αυτό μας αρέσει), δεν ακολουθεί κατά γράμμα την συνταγή του Δρα Maximilian Bircher-Benner. Ναι, γιατί είναι χωρίς φρέσκα φρούτα, που δεν μπορούν να διατηρηθούν σε συσκευασία. Αν θέλετε λοιπόν να συμπληρώσετε τη «συνταγή», το πιο απλό είναι να το συνοδεύετε με ένα ποτήρι χυμό φρούτων, ή φρούτα. Τόσο απλά! Βλέπετε, για ένα πλήρες υγιεινό πρόγευμα, ο οργανισμός μας θέλει πρωτεΐνες, φωσφόρο, ασβέστιο, βιταμίνες Β, Β1, Β2, και μέταλλα, που μας δίνει το μούσλι. Το σώμα μας όμως, χρειάζεται απαραίτητα και βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, συμβάλλει στο μεταβολισμό της ενέργειας και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Έτσι, καλό είναι να προσθέτουμε στο μούσλι και χυμό πορτοκαλιού. Γιατί, χάρη στο φολικό οξύ που περιέχει, μας βοηθά να ξεκινούμε τη μέρα μας με καλή διάθεση.
Tags: DIATROFI, Βρώμη, υγιεινό πρόγευμα, υγιεινό τρόφιμο
Η Σαρακοστή ξεκίνησε την Καθαρά Δευτέρα και η παράδοση επιβάλλει …
Η μοναδική στον τομέα της Μεταμοσχευτική Κλινική Γεώργιος Κυριακίδης του…
Ψυχική Υγεία των Νέων και Social Media… Στην εποχή του…