Βόρεια Ελλάδα, γνώρισε τα “στολίδια” της

Η Βόρεια Ελλάδα, επιβλητική, σαγηνευτική και με πραγματικούς θησαυρούς αποτελεί έναν από τους «εξωτικούς» “εγχώριους” προορισμούς! Και αξίζει να τη γνωρίσεις, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. 

Με την Αγάθη Χατζηκωστή

Βόρεια Ελλάδα Αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα είναι μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου με πλούσια φυσική ομορφιά και πλούτο. Ταξιδεύοντας στη Βόρεια Ελλάδα και λίγο πιο ψηλά, θα συναντήσεις πανέμορφες πόλεις και χωριά με έντονο παρθένο, φυσικό περιβάλλον και θέα που δεν θα την χορταίνεις. Η Καστοριά και η Οχρίδα είναι τα στολίδια της περιοχής… Και θα βρεις κρυμμένους θησαυρούς μόνο εάν επισκεφθείς την περιοχή. Για να καταλάβεις τι εννοούμε, αρκεί να σου πούμε ότι φτάνοντας εκεί θα ανακαλύψεις την πηγή της ζωής και της γαλήνης.

Βόρεια Ελλάδα Οι Madame Lefo σε ταξιδεύουμε στην Καστοριά και την Οχρίδα έστω και νοερά… Μάθε όλες τις πληροφορίες για το ταξίδι σου και ακολούθησε μας για να μάθεις τα πάντα για το ταξίδι σου παρακάτω!

Καστοριά, στολίδι στη Βόρεια Ελλάδα

Βόρεια Ελλάδα Σαν φέρεις στο μυαλό σου την Καστοριά, ταξιδεύεις στη γαλήνη και την ηρεμία. Αν και φημίζεται για χειμερινό τουρισμό, το καλοκαίρι η πόλη θα σε μαγέψει… Θα βρεθείς σ’ ένα κόσμο όπου κυριαρχεί η μαγεία της φύσης και εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.

Photo Credits: Ioannis Ioannidis από το Pixabay

Η Καστοριά είναι η πανέμορφη γωνιά της δυτικής Μακεδονίας και χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά για να την αγαπήσεις! Εμείς σου δίνουμε τους λόγους παρακάτω!

Λίμνη Ορεστιάδα, το κόσμημα στη Βόρεια Ελλάδα 

Βόρεια Ελλάδα Η λίμνη της Καστοριάς είναι γνωστή με το όνομα Λίμνη Ορεστιάδα και αναμφίβολα αποτελεί το αληθινό “κόσμημα” της πόλης. Γι’ αυτό άλλωστε, έχει ανακηρυχθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000». Η λίμνη είναι ο καθρέφτης της πόλης και η μαγεία της σας κυνηγάει όπου κι αν κινηθείς στην περιοχή. Το «παράδοξο» είναι ότι όπου και αν κατευθυνθείς στην Καστοριά, θα βρεθείς μπροστά στη λίμνη, σαν να θέλει με αυτό τον τρόπο να αιχμαλωτίσει το κοινό της σ’ αυτό το φυσικό κάλλος!

Βόρεια Ελλάδα Οι επισκέπτες της πόλης έχουν την ευκαιρία να την εξερευνήσουν καλύτερα με τις διάφορες δραστηριότητες που προσφέρονται, να περιηγηθούν στη λίμνη με καραβάκι ή να επωφεληθούν κάποιου σπορ όπως κωπηλασία, ιστιοπλοΐα ή ψάρεμα. Την εντυπωσιακή εμπειρία της λίμνης μπορείς να την απολαύσεις, αν τολμήσεις να κάνεις το γύρο της με το ποδήλατο. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που θα χαραχθεί για πάντα στη μνήμη σου…

Βόρεια Ελλάδα Βλέπεις η διαδρομή περιλαμβάνει πάρκα, δέντρα, παραδοσιακές πλατίες, λιθόστρωτους δρόμους, ήχους της φύσης και τις ακτίνες του ήλιου να σε συνοδεύουν σε όλη τη διαδρομή. Επίσης, σημείωσε ότι η λίμνη της Καστοριάς είναι η δεύτερη πιο παραγωγική σε αλιεύματα λίμνη της Ελλάδας. Κι αν αναρωτιέσαι τι μπορεί να έχει, θα σου πούμε ότι έχει ψάρια, όπως ο κυπρίνος, η πέρκα, ο γουλιανός , η τούρνα, η πλατίκα το πρικί, η πεταλούδα…

  Βόλτα στο Ντολτσό

Βόρεια Ελλάδα Η Καστοριά είναι μια από τις πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα που κρατούν ζωντανό και ανέπαφο μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης, τη λεγόμενη περιοχή Ντολτσό. Η περιοχή αυτή είναι ότι πιο γραφικό και αρχοντικό μπορείς να φανταστείς… Με στενά πλακόστρωτα δρομάκια, καλντερίμια και παραδοσιακά αρχοντικά με λουλούδια που μοσχοβολούν. Εκεί θα αντικρίσεις αναλλοίωτη την παράδοση της περιοχής… Βόρεια Ελλάδα Με καστοριανά σπίτια, μεγαλοπρεπή αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες και πολύχρωμα παράθυρα θα σε παίρνουν από το χέρι και θα σου δείχνουν την πολυδιάστατη εικόνα της όμορφης αυτής περιοχής. Προχωρώντας, θα βρεθείς στην πλατεία της πόλης, όπου θα πάρεις μια ανάσα για καφέ σε ένα από τα ντόπια «σπιτικά» καφέ ή εστιατόρια που θα βρεις στο δρόμο σου.

Λαογραφικό Δεληνάνειο μουσείο

Βόρεια Ελλάδα Στη συνοικία Ντολτσό θα συναντήσεις και το Λαογραφικό Δεληνάνειο μουσείο που αξίζει να το επισκεφθείς. Το μουσείο βρίσκεται στην περιοχή από το 1977 υπό τη φροντίδα του συλλόγου Κυριών. Φιλοξενεί εκθέματα μεταξύ των οποίων είναι αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των Καστοριανών, κειμήλια και σκεύη από τα νοικοκυριά τους.

Η Σπηλιά του Δράκου

Βόρεια Ελλάδα Η Σπηλιά του Δράκου είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι κρυμμένη στον παραλίμνιο δρόμο μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την παράδοση η σπηλιά ήταν χρυσορυχείο μέσα στο οποίο ένας άγρυπνος φρουρός φύλαγε ένα δράκο, εξού και το όνομα της. Το 1954 ανακαλύφθηκε η είσοδος του σπηλαίου, ενώ η χαρτογράφηση του έγινε το 1968. Όπως λέγεται το μεγαλύτερο βάθος της φτάνει τα 18 μέτρα και η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 18°C. Μέσα στη σπηλιά το ενδιαφέρον σου θα αποσπάσουν οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες, οι υπόγειες λίμνες και οι πέντε σήραγγες που δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Παναγία Μαυριώτισσα

Βόρεια Ελλάδα Σειρά έχει η επίσκεψη σου στη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, η οποία είναι χτισμένη από το 1802 δίπλα στη  λίμνη. Σύμφωνα με την ιστορία η Μονή αποτελούσε όλες τις περιόδους τόπο στρατηγικής σημασίας με ουσιαστικό, ιστορικό ρόλο. Ωστόσο, αυτό που θα ξεχωρίσεις στη Μονή είναι οι περίτεχνες τοιχογραφίες της.  Απεικονίζουν αυτοκράτορες του Βυζαντίου, καθώς φαίνεται ο ζωγραφικός διάκοσμος της να έχει έντονη συγκινησιακή αποτύπωση των μορφών. Οι σημαντικότερες αναπαραστάσεις της Μονής είναι η Σταύρωση και η κοίμηση της Θεοτόκου.

 Ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού

Βόρεια Ελλάδα Φεύγοντας από την πόλη της Καστοριάς, μερικά χιλιόμετρα έξω, στη θέση Νησί, θα δεις ένα παραλίμνιο χωριό, το Δισπηλιό όπου υπάρχει αναπαράσταση του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού. Το χωριό είναι ένα από τα must visit της περιοχής . Και ξέρεις γιατί; Εδώ φιλοξενείται το πρώτο οικομουσείο της Ελλάδας με εκθέματα που αποτελούν πιστή αναπαράσταση του  λιμναίου οικισμού σε πραγματικές διαστάσεις, δημιουργία των αρχαιολόγων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βόρεια Ελλάδα Εδώ αποδεικνύεται, ότι η περιοχή είχε κατοίκους ήδη από τη νεολιθική περίοδο. Ανακαλύφθηκε το 1932 τυχαία, όταν είχε κατέβει η στάθμη του νερού της λίμνης στην Καστοριά και εμφανίστηκαν υπολείμματα ξύλινων πασσάλων. Η πρώιμη φάση του οικισμού τοποθετείται στο 5500 π.Χ., με αποτέλεσμα να θεωρείται δίκαια ένας από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς στην Ευρώπη. Ανάμεσα στα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν οστέινες φλογέρες που αποδεικνύουν ότι ο προϊστορικός άνθρωπος γνώριζε από μουσική. Επίσης βρέθηκε μια ξύλινη πινακίδα που είχε εγχάρακτα στοιχεία γραφής. Χρονολογείται στο 5260 π.Χ. και ίσως αποτελεί δείγμα πρώιμης γραφής.

Οχρίδα 

Μετά την πανέμορφη Καστοριά σειρά έχει η Οχρίδα. Καθ’ οδόν, θα απολαύσεις τις λίμνες Πρέσπες, ένα από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους της Ελλάδας. Στη συνέχεια, και αφού περάσεις από τον συνοριακό σταθμό της Νίκης, στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), θα βρεθείς στην Οχρίδα, την «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Η πόλη αυτή, φωλιασμένη στην όχθη της ομώνυμης λίμνης, θα σε πλανέψει… Θα θαυμάσεις τα σπίτια της με τις κόκκινες οροφές, τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια, τα χαριτωμένα καταστήματα, τις σικάτες μπουτίκ, τα υπαίθρια καφέ και τις ντόπιες ψαροταβέρνες. Γι’ αυτό και η UNESCO την ανέδειξε ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αφού είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία στην Ευρώπη.

 Λίμνη Οχρίδα, το γαλάζιο διαμάντι

Πρωταγωνίστρια της πόλης αλλά και της γύρω περιοχής είναι η ομώνυμη λίμνη! Καταγάλανα νερά, διαυγής και με βάθος που φτάνει τα 20 μέτρα, η Λίμνη Οχρίδα κερδίζει τον τίτλο της Θάλασσας Γλυκού Νερού. Πρόκειται για ένα προστατευμένο υδροβιότοπο, μήκους 32 χιλιομέτρων. Είναι μια φυσική, τεκτονική λίμνη που ανήκει στις παλαιότερες λίμνες του κόσμου, με ηλικία τριών εκατομμυρίων ετών.

 Στις εκκλησιές και τα μοναστήρια της  

Η Οχρίδα ή η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» όπως χαρακτηρίζεται, έχει βυζαντινές εκκλησίες και πανέμορφα μοναστήρια που θα πρέπει να επισκεφθείς. Από κεντρική πλατεία του Άγιου Κλήμεντα, θα διαβείς στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης για να επισκεφθείς μία από τις 365 εκκλησίες της Οχρίδας, την Αγία Σοφία του 11ου αιώνα μ.Χ.

Από τα μοναστήρια, βάλε πρώτο στη λίστα σου το μοναστήρι του Όσιου Ναούμ που συνδυάζει την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια με το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Εδώ οι μοναχοί Κύριλλος και Μεθόδιος επινόησαν το κυριλλικό αλφάβητο.

Μοναστήρι ή αλλιώς Μπίτολα

Και αφού αποχαιρετήσεις την μαγευτική λίμνη Οχρίδα, θα πρέπει να επισκεφθείς το Μοναστήρι ή αλλιώς στο Μπίτολα. Κάνε μια στάση για να περιηγηθείς στην πόλη, να δεις τον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου, τον Πύργο με το Ρολόι και πλήθος νεοκλασικών αρχοντικών του 19ου στον φημισμένο κεντρικό δρόμο της πόλης Σιρόκ Σοκάκ.

Must go

 Κροντήρι

Βόρεια Ελλάδα Πριν φύγεις από την Καστοριά οφείλεις να περάσεις από το εστιατόριο Κροντήρι το οποίο στεγάζεται σε τριώροφο κτήριο. Εδώ, ο κάθε όροφος φιλοξενεί γευστικές απολαύσεις ελληνικής και καστοριανής κουζίνας. Εμείς εισηγούμαστε να δοκιμάσεις το μοσχάρι με μανιτάρια, σαρμάδες (λαχανοντολμάδες) αλλά και τοπικές καστοριανές σπεσιαλιτέ που θα βρεις στο μενού. Η θέα, βέβαια, δε λείπει από το μενού, αφού η λίμνη της Καστοριάς θα σε συντροφεύει καθ’ όλη την επίσκεψη σου εκεί!

Κροντήρι, Καστοριά 521 00, τηλ.+30 2467 028358

 Ντολτσό

Δεύτερη επιλογή που σου δίνουμε είναι το εστιατόριο Ντολτσό που βρίσκεται στο ισόγειο ενός αρχοντικού του 1860. Το μέρος αυτό πριν μερικά χρόνια ήταν γουναράδικο και όταν το επισκεφτείς θα μπεις στο κλίμα που του ταιριάζει! Εκεί θα δοκιμάσεις σπιτικά κεφτεδάκια με σάλτσα μακάλο, σαρμάδες και  αγριογούρουνο… Σίγουρα θα επωφεληθείς καλής εξυπηρέτησης, ζεστής ατμόσφαιρας αλλά και της πλούσιας κάβας κρασιών που έχει.

Ντολτσό, Πλατεία Ντολτσό, Καστοριά 521,00, τηλ. +32 467 02 33 77 

 Γραμμόφωνο

Το Γραμμόφωνο είναι το τοπικό, ζεστό, σπιτικό περιβάλλον που ψάχνεις για να περάσεις μερικές ώρες παρέα με ποιοτικό φαγητό. Εκτός από παραδοσιακό φαγητό σε φιλικές τιμές, εκεί θα νιώσεις τη φιλοξενία μέσα από τα γλυκά χαμόγελα των υπαλλήλων. Εμείς συστήνουμε την κατανάλωση μεζέδων και άπλετου κρασιού που θα βρεις στην κάβα του εστιατορίου.

Γραμμόφωνο, Σκαπέρδειος Αγορά 2, Καστοριά 521 00, τηλ. +30 2467 301336 

 

Βρες και άλλες επιλογές για το καλοκαιρινό ταξίδι σου κάνοντας κλικ εδώ

Παρίσι, η πόλη του Φωτός όπου θα ζήσεις το ρομάντζο

 

MadameLeFo