Το The Piano Tour παίζει στο «κρησφύγετο των φυγάδων»!

Το The Piano Tour παίζει στο «κρησφύγετο των φυγάδων»! Πρόκειται για τον άκρως επιτυχημένο θεσμό του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde, που μας έχει συνηθίσει σε μοναδικές ερμηνείες από απίστευτες τοποθεσίες του νησιού μας. Το επόμενο ρεσιτάλ του θεσμού, θα πραγματοποιηθεί το πρωινό του Σαββάτου 11 Μαΐου στις 10:30. Μάθε τώρα όλες τις λεπτομέρειες. 

The Piano TourΤο The Piano Tour παίζει στο «κρησφύγετο των φυγάδων» το Σάββατο 11 Μαΐου στις 10:30 το πρωί. Και θα έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε είτε διά ζώσης είτε σε απευθείας μετάδοση στη σελίδα www.facebook.com/Avantgarde.Cultural.Foundation. Αυτή τη φορά το The Piano Tour θα βρεθεί στο υπέροχο χωριό Φικάρδου, όπου η Κύπρια μουσικός Βαλεντίνη Λοΐζου θα ερμηνεύσει μία επιλογή από κομμάτια για πιάνο που συνέθεσε η ίδια.

Η ιστορία του The Piano Tour  

The Piano TourΗ αρχή του The Piano Tour, αυτού του ιδιαίτερου θεσμού έγινε τον Μάιο του 2019, με ένα ρεσιτάλ για πιάνο 4-χέρια στο ΓΣΠ, στον τελικό του ποδοσφαιρικού κυπέλου Κύπρου. Έκτοτε, μας έχει μεταφέρει με τα ρεσιτάλ του σε πολύ ενδιαφέρουσες, αντισυμβατικές και ενίοτε απροσπέλαστες τοποθεσίες. Κάθε ένα από αυτά μεταδίδεται ζωντανά στο Facebook και αναρτάται στο YouTube (www.youtube.com/@avantgardeCF), αφού πρόθεση και επιδίωξη των διοργανωτών είναι η διάδραση με το μεγαλύτερο δυνατό κοινό, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ακροατηρίου.The Piano TourΟ Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της μουσικής παιδείας στον τόπο μας και την προβολή του πολιτιστικού μας προϊόντος. Το The Piano Tour μας έχει έως τώρα προσφέρει 16 συναυλίες που μας έχουν ταξιδεύσει από την αρχαία στη σύγχρονη Κύπρο και από την αστική στην αγροτική ζωή του τόπου μας.Το ιδιαίτερο αυτό μουσικό οδοιπορικό έχει ήδη δώσει την ευκαιρία σε 19 καλλιτέχνες να εμφανιστούν σε μία σειρά από ρεσιτάλ που είναι τόσο ιδιαίτερα όσο και οι τοποθεσίες που επισκέπτεται, αφού έχουμε δει ερμηνείες για ένα πιάνο, δύο πιάνα, πέντε πιάνα, πιάνο 4-χέρια, πιάνο 8-χέρια, πιάνο και κλαρινέτο, πιάνο και σαξόφωνο, πιάνο και φωνή. Το Σάββατο 11 Μαΐου, λοιπόν, η Βαλεντίνη Λοΐζου, η ταλαντούχα συνθέτρια – πιανίστρια αναλαμβάνει τη συνέχεια της περιοδείας, ερμηνεύοντας μία επιλογή από δικά της έργα που περιλαμβάνονται στα άλμπουμ Reflections και Belonging.

Η Βαλεντίνη Λοΐζου στο Το The Piano Tour  

The Piano TourΗ Βαλεντίνη γεννήθηκε στη Λευκωσία και μυήθηκε στον κόσμο της μουσικής και του πιάνου από πολύ μικρή ηλικία. Σπούδασε κλασικό πιάνο, είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Καρόλου, στην Πράγα, και έχει ήδη διαγράψει μία σημαντική πορεία ως πιανίστρια, τόσο σε ρεσιτάλ πιάνου όσο και ως σολίστ με ορχήστρες ή/και μέλος σε διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου. Το υπόβαθρο, η εκπαίδευση και οι εμπειρίες της την έχουν ωθήσει να χαράξει το δικό της μονοπάτι στη μουσική έκφραση, δημιουργώντας και ερμηνεύοντας τη δική της μουσική. Πλέον, ως μία επιτυχημένη μουσικός-συνθέτρια που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, φιλοδοξεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους επιστρέφοντας στην πεμπτουσία της δημιουργίας και της επικοινωνίας της μουσικής, μέσω ενός χώρου που θα αποπνέει ισχυρό συναίσθημα. Τα δύο πρώτα της άλμπουμ “Reflections” και “Belonging”, που κυκλοφόρησαν το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, αποτελούν φόρο τιμής στο όργανο που έχει αγαπήσει από την παιδική της ηλικία, το πιάνο. Η μουσική της Βαλεντίνης περιγράφεται συχνά ως ονειρική, κινηματογραφική, λυρική και συναισθηματική που προ(σ)καλεί τον ακροατή να ψάξει βαθιά μέσα του ώστε να αποκαλύψει το ιδιαίτερο νόημα που αυτή εμπερικλείει για τον καθένα. Οι μελλοντικές της δεσμεύσεις περιλαμβάνουν σόλο εμφανίσεις σε Γερμανία, Κύπρο, Ελλάδα και Τσεχία καθώς και κονσέρτα με την ορχήστρα Camerata Europea. Παράλληλα συνθέτει το τρίτο της άλμπουμ που βουτάει στον κόσμο της ορχηστρικής μουσικής.

Φικάρδου, το αρχαίο μνημείο

Το The Piano Tour επέλεξε το υπέροχο χωριουδάκι του Φικάρδου ως τον 17ο του προορισμό και για να μας μεταφέρει τη μουσική της Βαλεντίνης Λοΐζου. Πρόκειται για ένα από τα πλέον παραδοσιακά μικρά χωριά της Κύπρου, κτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων στην νοτιοανατολική πλαγιά του Τροόδους στη γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς, σαράντα περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας.Το Φικάρδου, καθώς και τα γύρω χωριά, ιδρύθηκε από κατοίκους των κατά καιρούς λεηλατημένων παράκτιων πόλεων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα βουνά για ασφάλεια. Πιστεύεται ότι το όνομα του χωριού προέρχεται από τη φράση «κρησφύγετο των φυγάδων», αν και ερευνητές ταυτίζουν το όνομα του χωριού με το όνομα ενός ενετού συμβολαιογράφου, του Θωμά Φικάρδος, στα τέλη του 15ου αιώνα έστω και αν το χωριό δεν καταγράφεται να υπήρξε φέουδο κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας και Ενετοκρατίας.Το Φικάρδου ανακηρύχθηκε ως αρχαίο μνημείο το 1978 και συντηρήθηκε με προσοχή ώστε να διατηρηθούν τα σπίτια του 18ου αιώνα που χαρακτηρίζονται από αξιόλογα ξυλόγλυπτα και αυθεντική λαϊκή κυπριακή αρχιτεκτονική. Δύο από αυτά – το Σπίτι του Κατσινιόρου και το Σπίτι του Αχιλλέα Δημήτρη – έχουν μετατραπεί σε μουσεία και σ΄ αυτά παρουσιάζονται τα στοιχεία της υπαίθρου και της αγροτικής ζωής των προηγούμενων χρόνων. Το 1987 τους απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο Europa Nostra.Το χωριό είναι ένα δείγμα της ορεινής Κυπριακής αρχιτεκτονικής, με απλά σχήματα, κτισμένο με ακατέργαστες σκληρές πέτρες της περιοχής και πληθάρια. Τα περισσότερα σπίτια είναι διώροφα, με τις στέγες των άνω ορόφων επικλινείς σκεπασμένες με βυζαντινού τύπου κεραμίδια και των ισογείων επίπεδες. Ωστόσο παραμένουν άδεια και εγκαταλειμμένα ενώ αρκετά από αυτά είναι μισοερειπωμένα. Παρόλο που όλοι, κάποια στιγμή, έχουμε περπατήσει στους στενούς, λιθόστρωτους δρόμους του χωριού, το Φικάρδου έχει ένα πολύ μικρό αριθμό μόνιμων κατοίκων. Κατά την απογραφή πληθυσμού του 2001, αυτοί ήταν μόλις 3.

More info

The Piano TourΤο The Piano Tour παίζει στο «κρησφύγετο των φυγάδων» το Σάββατο 11 Μαΐου στις 10,30 το πρωί, στο χωριό Φικάρδου. Όπως πάντα, ο Οργανισμός Avantgarde έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες άδειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόκειται για διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde με τη χορηγία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Τράπεζας και τη στήριξη των Pralina Experience.

MadameLeFo