Αρχίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2023

Αρχίζει μεσ’ τον Ιούλιο το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2023. Και οι διοργανωτές του, το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού, παρουσίασαν χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, το επίσημο πρόγραμμα του. Μάθε τώρα όλες τις λεπτομέρειες. 

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, κ. Αντώνης Κουτσούλλης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, κ. Βαρνάβας Κυριαζής, απηύθυναν χαιρετισμό στη διάσκεψη.

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Στη Συνέντευξη Τύπου χαιρετισμούς απεύθυναν ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού κ. Αντώνης Κουτσούλλης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου κ. Βαρνάβας Κυριαζής.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης, καλωσορίζοντας τους συνεργάτες, τους χορηγούς και υποστηρικτές, τους δημοσιογράφους και τους συντελεστές του Φεστιβάλ, τόνισε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί έναν από πιο επιτυχημένους κρατικούς πολιτιστικούς θεσμούς του τόπου μας. Ο θεσμός επεσήμανε, που εγκαινιάστηκε το 1997, «εξελίχθηκε, αναπτύχθηκε και προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα που προστάζει η σύγχρονη εποχή, η εποχή μας. Το Φεστιβάλ έχει αγκαλιαστεί με ιδιαίτερη θέρμη από το κυπριακό κοινό, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις πωλήσεις εισιτηρίων και τη μαζική προσέλευση του κόσμου στις παραστάσεις που φιλοξενεί κάθε χρόνο». Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός τόνισε ότι, πρόκειται για έναν θεσμό που πραγματώνει ουσιαστικά έναν από τους σημαντικότερους στόχους του Υφυπουργείου Πολιτισμού: την παροχή ευκαιριών πρόσβασης σε σύγχρονο, αναβαθμισμένο και ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες του τόπου μας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα παραστάσεων, ανέφερε ότι το φετινό Φεστιβάλ φιλοξενεί τέσσερις εντυπωσιακές παραγωγές με σπουδαίους συντελεστές, σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι κάθε παραγωγή παρουσιάζει τη δική της αισθητική και καλλιτεχνική προσέγγιση.Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, κ. Αντώνης Κουτσούλλης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η διαχρονική αναβάθμιση του Φεστιβάλ καταδεικνύεται και από το επίπεδο των παραστάσεων που προσελκύει κάθε χρόνο δίνοντας βήμα σε αξιόλογες θεατρικές ομάδες με διαφορετικά πολιτισμικά ερεθίσματα αλλά με κοινό γνώμονα την παίδευση του κοινού της Κύπρου, τόσο του εγχώριου όσο και του ξένου. Για το Υφυπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούλλη, η προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Στρατηγική Τουρισμού 2020 – 2030, αφενός για τη διατήρηση της τόσο σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου για να προσφέρει στον επισκέπτη μια ολιστική και αξέχαστη εμπειρία.

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Παρουσίαση της νέας οπτικής ταυτότητας του Φεστιβάλ από τον γενικό συντονιστή του Φεστιβάλ και Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Χρίστο Γεωργίου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, κ. Βαρνάβας Κυριαζής, στον χαιρετισμό του σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι το φετινό πρόγραμμα απαρτίζεται από καινοτόμες, ανανεωτικές, ξεχωριστές σκηνοθετικές προσεγγίσεις. Αναφερόμενος στη φετινή διοργάνωση, επεσήμανε ότι είναι αρκετές οι αλλαγές, «αλλαγές ουσιαστικές που αφενός προσδίδουν ένα ακόμα βήμα επαγγελματισμού στο ίδιο το Φεστιβάλ, αφετέρου αναδεικνύουν την ιδιαίτερη προσοχή με την οποία εγκύπτουμε σε αυτόν τον τόσο αξιόλογο πολιτιστικό θεσμό». Παράλληλα, τόνισε ότι, η συνεχής αύξηση των εισιτηρίων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, η καταξίωση του Φεστιβάλ, δεν είναι εφησυχαστικές. Κι αυτό γιατί, στόχος είναι η συνεχής εξέλιξη και αναβάθμιση του Φεστιβάλ, ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς στην Κύπρο. Ο κ. Κυριαζής σημείωσε ότι με την έμπρακτη στήριξη και αρωγή της Πολιτείας, το Φεστιβάλ φέρει όλες τις προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση του πολιτιστικού και κοινωνικού αποτυπώματός του, ως ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Τέλος, συμπλήρωσε ότι, το ΚΚΔΙΘ θα συνεχίσει με αμείωτο ζήλο και τα επόμενα χρόνια να προβάλλει τη μοναδικότητα του Φεστιβάλ, που μέσα από την πολύχρονη πορεία του ενέταξε την Κύπρο στον διεθνή φεστιβαλικό χάρτη.

Το παρόν τους έδωσαν εκπρόσωποι των χορηγών και συνεργατών του Φεστιβάλ, συντελεστές της κυπριακής παραγωγής Αντιγόνη του Σοφοκλή, καθώς και πολιτιστικοί συντάκτες.Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος Τον Μέγα Χορηγό της φετινής διοργάνωσης, ΟΠΑΠ Κύπρου, εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλός της κ. Δημήτρης Αλετράρης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τη στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου στο «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2023», υπογραμμίζοντας ότι «η συνέργεια ποιότητας και κοινωνικής προσφοράς αποτελεί διαχρονικά τον άξονα λειτουργίας της εταιρίας ΟΠΑΠ Κύπρου, κι έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, στηρίζει με ειλικρίνεια την υγεία, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, την παιδεία και βέβαια τον πολιτισμό. Γιατί, όπως σημειώνουμε και στα σχετικά μηνύματα επικοινωνίας μας με το κοινό της Κύπρου, ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα της χώρας μας, το παρόν και το μέλλον της». Συμπληρώνοντας ο κ. Αλετράρης, διαβεβαίωσε ότι «στη διαφύλαξη και την ανάπτυξη του πολιτισμού, θα είμαστε πάντα παρόντες, να ενώνουμε δυνάμεις. Αυτό ακριβώς κάνουμε και σήμερα (με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ): ενώνουμε δυνάμεις για να προσφέρουμε ποιοτικές επιλογές στους Κύπριους πολίτες, αλλά και σε ξένους επισκέπτες».Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος Ειδική μνεία έγινε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού στην εταιρεία HERMES Airports, η οποία φέτος για πρώτη φορά προβάλλει δωρεάν το Φεστιβάλ στις διαφημιστικές πινακίδες των διεθνών αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Ο Χρίστος Γεωργίου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και Γενικός Συντονιστής του Φεστιβάλ

Στη συνέχεια, ο κ. Χρίστος Γεωργίου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και Γενικός Συντονιστής του Φεστιβάλ, παρουσίασε τη νέα οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ αναφέροντας ότι «το Φεστιβάλ διευρύνεται, εξελίσσεται -και, μαζί, εξελίσσεται και η εικόνα του». Με στοιχεία εμπνευσμένα από τα βασικά μέρη του αρχαίου θεάτρου (το κοίλον, την ορχήστρα, τη σκηνή), οικοδομήθηκε η νέα οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ, το «μάτι», το οποίο αποτυπώνει και παράλληλα συμβολίζει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ σκηνής και πλατείας, ορχήστρας και αμφιθεάτρου, ηθοποιών και θεατών. Τη νέα οπτική ταυτότητα υπογράφει ο γραφίστας Φίλιππος Βασιλειάδης.

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος Οι διοργανωτές τόνισαν την ικανοποίησή τους για την ανοδική και επιτυχή πορεία που καταγράφει το Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, για τη συνεισφορά του σε διεθνές και σε τοπικό πολιτιστικό επίπεδο και για τους εποικοδομητικούς διαλόγους που δημιουργούνται με άλλες χώρες. Η διασφάλιση της καλλιτεχνικής ποιότητας του προγράμματος παραστάσεων, η ουσιαστική συνεισφορά στο διεθνές και τοπικό πολιτιστικό τοπίο και η προσέγγιση όλων των κατηγοριών κοινού, Κυπρίων και ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, τόσο με τον υπερτιτλισμό των παραστάσεων όσο και με τις χαμηλές τιμές εισιτηρίου και τις προνομιακές τιμές που ισχύουν και φέτος (ενιαίο εισιτήριο και τιμή για ομαδικές κρατήσεις), αποτελούν τους διαχρονικούς στόχους των διοργανωτών του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος».

Παραστάσεις σύγχρονης αισθητικής και καλλιτεχνικής προσέγγισης στο αρχαίο δράμα, μέσω των οποίων αναδεικνύεται η εμβέλεια και το κύρος του Φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων, θα παρουσιαστούν από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 5 Αυγούστου 2023, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ & ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή

▪ Δευτέρα, 10 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ (επίσημη έναρξη Φεστιβάλ)

▪ Τρίτη, 18 Ιουλίου │ Αρχαίο Ωδείο Πάφου

▪ Παρασκευή, 21 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη

▪ Παρασκευή, 14 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▪ Σάββατο, 15 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη

▪ Σάββατο, 29 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▪ Δευτέρα, 31 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ του Ευριπίδη

▪ Παρασκευή, 4 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▪ Σάββατο, 5 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 │ Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:15

More info 

Πώληση εισιτηρίων 

SOLDOUT TICKETS

Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια

Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

  

Τιμές εισιτηρίων 

€12 κανονικό

€8 μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)

€35 ενιαίο (ανά άτομο για παρακολούθηση τεσσάρων παραστάσεων)

 

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

MadameLeFo