Το “Blue Panda” του WWF έφθασε στη Ζάκυνθο!

Το “Blue Panda”, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF έφθασε σήμερα στη Ζάκυνθο! Κι αν τύχει να βρίσκεσαι εκεί για διακοπές, σε προκαλούμε… Μην διανοηθείς να χάσεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις τις δράσεις του για την ανάδειξη της προστασίας των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών.

Μετά την πρώτη στάση στην Ιταλία, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF έφθασε σήμερα στη Ζάκυνθο, μεταφέροντας το μήνυμα για υγιείς και καλύτερα προστατευμένες θάλασσες. Το Blue Panda θα βρίσκεται στη Ζάκυνθο από σήμερα 17 και για ένα δεκαήμερο, μέχρι τις 25 Ιουλίου, όπου και θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις.

Το ιστιοπλοϊκό του WWF για πέντε μήνες θα διασχίσει τη Μεσόγειο και θα προσεγγίσει 6 λιμάνια, σε 6 χώρες. Μέχρι και τον Νοέμβριο, ταξιδεύοντας  σε έξι σημαντικές Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της. Η στάση του Blue Panda στην Ελλάδα πραγματοποιείται στη Ζάκυνθο, καθώς εκεί βρίσκεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), ο κόλπος του Λαγανά, και η παραλία των Σεκανίων, το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Μεσογείου για τη θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta που συγκεντρώνει κάθε χρόνο 500 – 1.000 φωλιές. Το WWF Ελλάς προστατεύει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια τα Σεκάνια και είτε αυτόνομα, είτε μέσα από συνεργασία με το ΕΘΠΖ και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, διαφυλάσσει τον οικότοπο όπου επιλέγει να επιστρέφει κάθε χρόνο το σημαντικό αυτό είδος.

Δες εδώ το σχετικό βίντεο για το ταξίδι του Blue Panda

 

Κατά την παραμονή του Blue Panda στη Ζάκυνθο θα πραγματοποιηθεί πλήθος δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ανάδειξη της αξίας των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών σε σχέση με τη βιοποικιλότητα και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Όλοι μπορούν να επισκεφθούν το Παλιό Λιμάνι της Ζακύνθου (Πόρτο) στις 17, 18, 24 και 25 Ιουλίου το απόγευμα (19:00 – 21:30) και, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να συνομιλήσουν με την ομάδα του WWF. Θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ζωή, αλλά και για τη ζωτικής σημασίας ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία του 30% της Μεσογείου μέχρι το 2030.

Οι ONIRAMA εν πλω στο Blue Panda

Μεθαύριο, στις 19 Ιουλίου, οι ONIRAMA, πρεσβευτές του WWF Ελλάς στον αγώνα να βγουν τα πλαστικά μιας χρήσης από τη ζωή μας, θα πραγματοποιήσουν μία αποκλειστική συναυλία εν πλω στο Blue Panda, και με φόντο το γαλάζιο του Ιονίου θα μεταφέρουν το μήνυμα για ζωντανές θάλασσες. Λόγω των συνθηκών και στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία του COVID-19, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει τη συναυλία μόνο μέσω διαδικτύου. Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του WWF Ελλάς στο YouTube, στις 19:30.

Blue Panda και τα «δίχτυα-φαντάσματα»…

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Blue Panda, θα αναδειχθεί επίσης μία από τις σημαντικές απειλές της Μεσογείου: τα «δίχτυα-φαντάσματα». Πρόκειται για εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία που καταλήγουν στον βυθό, επιβαρύνουν τους θαλάσσιους βιότοπους και αποτελούν τη βασική μορφή πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών μας. Για δύο ημέρες, μέλη της ομάδας του WWF και δύτες θα ανασύρουν «δίχτυα-φαντάσματα» που έχουν εντοπιστεί στον βυθό της Ζακύνθου, θα καταγράψουν τη διαδικασία και θα τα μεταφέρουν σε ειδικό κάδο συλλογής διχτυών.

Ακόμη, θα διεξαχθεί εξειδικευμένο σεμινάριο σε αλιείς σχετικά με τα «δίχτυα-φαντάσματα», προκειμένου να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, να κατανοήσουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ίδιων των ψαράδων στη διαχείριση του προβλήματος, ενώ θα παρουσιαστούν και τρόποι αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΕΝΑΛΕΙΑ, η οποία εστιάζει στο να γίνει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο με την αντιμετώπιση τόσο της υπεραλίευσης όσο και της πλαστικής ρύπανσης.

Και Blue Panda Lab

Στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και θα μεταδοθεί διαδικτυακά το 1o Blue Panda Lab, με θέμα «Τουρισμός και Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, η μετα-Covid εποχή». Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναζητηθεί το στοίχημα της επόμενης μέρας και ειδικότερα η συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης σε μια προστατευόμενη περιοχή που αποτελεί παράλληλα και έναν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό. Θα φιλοξενηθούν οι οπτικές διαφορετικών ομιλητών, ο καθένας εκ των οποίων διαμορφώνει και αναδεικνύει από τη θέση του τη σχέση προστασίας περιβάλλοντος και ταξιδιωτικής εμπειρίας στη Ζάκυνθο, στη Μεσόγειο αλλά και στον κόσμο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και θα μεταδοθεί μέσω ZOOM. Μπορείτε να εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε το 1o Blue Panda Lab εδώ.

Στον ευρύτερο προαύλιο χώρο του Παλιού Λιμανιού (Πόρτο) θα διεξαχθεί επίσης παράλληλη εκδήλωση από την Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας, Προαγωγής Πολιτισμού «Πλατύφορος», με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα απορρίμματα που καταλήγουν στις θάλασσες. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση του ευρωπαϊκού προγράμματος MARLISCO για τα θαλάσσια απορρίμματα, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό το διάστημα 16 – 28 Ιουλίου, τις απογευματινές ώρες.

Παράλληλα, το WWF Ελλάς έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών με στόχο να πιέσει την Πολιτεία να περάσει από τα «χαρτιά» στην πράξη την προστασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ). «Χωρίς επαρκή προστασία και αποτελεσματική διαχείριση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, το μέλλον της θάλασσάς μας είναι αβέβαιο. Η προστασία των ελληνικών θαλασσών, που διασφαλίζει υγεία και ευημερία για όλους μας αλλά και για το περιβάλλον, δεν χωράει καθυστερήσεις», επισημαίνει η Παναγιώτα Μαραγκού, επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς. Μπορείς να υπογράψεις και εσύ εδώ.

Το ταξίδι του Blue Panda

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ιταλία και τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή του Πορτοφίνο. Η επόμενη στάση του θα είναι στη Ζάκυνθο, από σήμερα 17 έως και 25 Ιουλίου. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν η Κέκοβα στην Τουρκία, η Κορσική στη Γαλλία, η Tabarka στην Τυνησία και το νησί Tagomago στην Ισπανία. Τον Σεπτέμβριο το Blue Panda θα βρεθεί στη Μασσαλία, όπου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο της IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης).  Στόχος του; Να καλέσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επιστήμονες που θα βρίσκονται εκεί να υποστηρίξουν την προστασία του τουλάχιστον 30% της Μεσογείου.

More info

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-certificate”] Το Blue Panda είναι το σκάφος της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF (Mediterranean Marine Initiative) και το πρώτο του ταξίδι είχε πραγματοποιηθεί το 2019. Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό ταξίδι του μπορείτε να βρείτε εδώ (ελληνικά) και εδώ (αγγλικά).

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-certificate”] Πρόσφατη έκθεση του WWF με τίτλο «Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο: Ιστορίες από μια θάλασσα που υπερθερμαίνεται»(“The Climate Change Effect in the Mediterranean: Stories from an overheating sea”), αναδεικνύει τις έξι κύριες επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τις επακόλουθες αλλαγές σε βασικά είδη ψαριών και οικοτόπους, καθώς και τον συνεπαγόμενο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-certificate”] Έρευνα της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF, με τίτλο «30 μέχρι το 30: Σενάρια για την ανάκαμψη της βιοποικιλότητας και των ιχθυοαποθεμάτων» αναδεικνύει ότι η προστασία του 30% της Μεσογείου, μέσω της δημιουργίας ΘΠΠ και της θέσπισης προστατευτικών μέτρων, θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, στην ανάκαμψη των ιχθυοαποθεμάτων, και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιώσιμη αλιεία και τουρισμό, καθώς και τροφή και ευημερία στις τοπικές κοινωνίες.

Μάθε περισσότερα στο https://www.facebook.com/WWFGreece

MadameLeFo